7/6/12

Δήλωση της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο 07/06/2012


Η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ σε μία περίοδο με ιδιαίτερες προκλήσεις για την ΕΕ. Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και η αστάθεια στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή απαιτούν μια μακροπρόθεσμη, ολοκληρωμένη, συνεκτική και, πάνω από όλα, ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση στον τομέα της Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.


Προς αυτή την κατεύθυνση στους τομείς της μετανάστευσης, του ασύλου και της πολιτικής προστασίας η Κυπριακή Προεδρία θα επικεντρωθεί στα ακόλουθα: Ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του 2012, βελτίωση της δυνατότητας ανταπόκρισης για την αποτελεσματική και έγκαιρη αντιμετώπιση των καταστροφών και κρίσεων και συνέχιση των εντατικών διαπραγματεύσεων των Προτάσεων Κανονισμών για τα χρηματοδοτικά εργαλεία του τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν και άλλα θέματα τα οποία θα χειριστούμε και στα οποία θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία όπως: Το Πακέτο Νόμιμης Μετανάστευσης με έμφαση στις Οδηγίες για τους εποχιακά εργαζόμενους και τους ενδοϋπηρεσιακώς μετατιθέμενους, η στρατηγική προσέγγιση σχετικά με τη δράση της ΕΕ για τις μεταναστευτικές πιέσεις, ο εκσυγχρονισμός του καθεστώτος των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εφαρμογή της ανανεωμένης παγκόσμιας προσέγγισης της μετανάστευσης και της κινητικότητας.
Η στενή συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη, το Ευρωκοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και άλλους σημαντικούς παράγοντες αποτελεί ουσιώδες στοιχείο της προσπάθειάς μας. Επειδή τώρα είναι η ώρα για μεγαλύτερη συνεργασία που να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στην αλληλεγγύη έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναδυθεί πιο δυνατή μέσα από την τρέχουσα κατάσταση και να εδραιώσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη διεθνή σκηνή.