7/6/12

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας μετά την παρουσίαση του προγράμματος της Κυπριακής Προεδρίας στα θέματα περιβάλλοντος 07/06/2012

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης παρουσίασε, σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας στα θέματα περιβάλλοντος, στο Υπουργείο Γεωργίας. Στη συνέχεια, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας κα Αίγλη Παντελάκη παρουσίασε θέματα οργάνωσης και στελέχωσης του Υπουργείου Γεωργίας εν όψει των Συμβουλίων και συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Κύπρο και αφορούν το περιβάλλον και τα διεθνή περιβαλλοντικά θέματα, την κλιματική αλλαγή, την αειφόρο ανάπτυξη και τη διαχείριση των νερών.


Μετά το πέρας των παρουσιάσεων, ο κ. Υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:
Ερωτηθείς σχετικά με το πόσο ψηλά έχει θέσει τον πήχυ το Υπουργείο Γεωργίας όσον αφορά την επίτευξη του στόχου τόσο για το Blueprint (Σχέδιο για τη Διαφύλαξη των Υδάτινων Πόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση) όσο και για τις διαπραγματεύσεις για τις κλιματικές αλλαγές, ο κ. Υπουργός είπε: «΄Εχουμε πλήρη επίγνωση και του μεγέθους και των δυνατοτήτων μας και πιστεύω ότι έχουμε αρκετά ρεαλιστικούς στόχους. Με τη συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη μέλη στο Συμβούλιο των Υπουργών, στις Ομάδες Εργασίας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσαμε κάποιους ρεαλιστικούς στόχους. Το BluePrint είναι δύσκολο εγχείρημα αλλά στοχεύουμε σε Συμπεράσματα Συμβουλίου, στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος τον Δεκέμβρη. Αυτό προϋποθέτει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να μας δώσει εγκαίρως το πρώτο προσχέδιο του BluePrint, θα το συζητήσουμε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών τον Ιούλιο αλλά θα έχουμε και την οργάνωση ενός Συνεδρίου στην Κύπρο με όλους τους Διευθυντές Υδάτων των κρατών μελών, το Νοέμβριο, όπου θα το συζητήσουμε περισσότερο και θα το παρουσιάσουμε στο Συμβούλιο Υπουργών τον Δεκέμβρη. Είναι το μέγιστο που μπορούσε να γίνει για το BluePrint και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα το πετύχουμε. Ο πήχυς γι’ αυτό το θέμα είναι αρκετά ψηλά.
Όσον αφορά το θέμα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, είναι κάτι για το οποίο η Κύπρος έχει αρκετές εμπειρίες. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε από τις πρώτες χώρες που έχουν επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή, καθώς επίσης, έχουμε και αρκετή εμπειρία στο θέμα των νερών. Πολλές φορές ασκείται μεγάλη κριτική για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Κύπρο αλλά θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι μας βλέπουν σαν υπόδειγμα για τη διαχείρισή μας και πάντοτε αναφέρονται στην Κύπρο ως την υπ’ αριθμόν ένα χώρα που έχει καταφέρει να διαχειρίζεται τους υδάτινους της πόρους».

Ερωτηθείς κατά πόσον μετά από την τωρινή στελέχωση του Τμήματος Περιβάλλοντος γίνονται σκέψεις για περαιτέρω στελέχωση ή αναδιοργάνωση του, ώστε να καλύπτονται οι πολλές ανάγκες που υπάρχουν στα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, ο κ. Υπουργός επισήμανε ότι σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ υπάρχει ξεχωριστό Υπουργείο για το Περιβάλλον και σημείωσε ότι το Υπουργείο Γεωργίας έχει ξεκάθαρα έναν μεγάλο φόρτο εργασίας με τη διοργάνωση του ξεχωριστού Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος. Θέμα αναδιοργάνωσης του Τμήματος Περιβάλλοντος αυτή την περίοδο εν τω μέσω της οικονομικής κρίσης θα ήταν άτοπο, ανέφερε
, και πρόσθεσε ότι τα υφιστάμενα στελέχη και η διοίκηση του Υπουργείου θα πιεστούν, θα υπερβούν εαυτούς και θα τα καταφέρουν να φέρουν εις πέρας το έργο που ανέλαβαν. Το προσωπικό του Τμήματος Περιβάλλοντος είναι εξειδικευμένο και δεν υπάρχουν πολλοί ειδικοί στα θέματα περιβάλλοντος σε άλλα Τμήματα του Υπουργείου ώστε να ενδυναμωθεί, συμπλήρωσε.
Κληθείς να αναφέρει τι προγραμματίζει το Υπουργείο Γεωργίας για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Αλετράρης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή καταρτίζεται μια στρατηγική αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών σε επίπεδο ΕΕ και το Υπουργείο θέλει να συνεισφέρει θέτοντας το ως προτεραιότητα, γι’ αυτό αποτελεί και ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο Άτυπο Συμβούλιο του Ιουλίου. Επαναλαμβάνοντας τις συνέπειες που υπάρχουν στην Κύπρο λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι δεν αποτελεί κανόνα η φετινή χρονιά με τις έντονες βροχοπτώσεις αλλά ο κανόνας είναι να είναι άδεια τα φράγματα. Συνεπώς, είπε, έχουμε εμπειρίες από το τι σημαίνει κλιματική αλλαγή και θα προσπαθήσουμε μαζί με τα άλλα κράτη μέλη να βοηθήσουμε στον καταρτισμό σχεδίων για την αντιμετώπισή της σε διάφορους τομείς, όπως η απερήμωση και η διαχείριση των υδάτινων πόρων, αλλά πάνω απ’ όλα χρειάζεται και κάποια χρηματοδότηση τέτοιων σχεδίων. Η ΕΕ, σημείωσε, δυσκολεύεται να χρηματοδοτήσει τέτοια σχέδια και οι χώρες είναι αρκετά συγκρατημένες λόγω της οικονομικής κρίσης για τη δημιουργία νέων Ταμείων. Θα προσπαθήσουμε και με τη δική μας συμβολή να πείσουμε ότι είναι απαραίτητο να στηριχθεί η προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές, ανέφερε.

Τέλος, σε ερώτηση κατά πόσον οι πόροι στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο είναι λιγότεροι ή περισσότεροι στα θέματα περιβάλλοντος, ο κ. Υπουργός είπε ότι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο είναι ακόμη υπό συζήτηση και δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει πλήρης διαμόρφωσή του πριν από το τέλος του χρόνου. Συμπλήρωσε δε ότι ειδικά για τα θέματα περιβάλλοντος υπάρχει πίεση από πολλές χώρες για να αυξηθεί ο προϋπολογισμός και κάποιες χώρες συζητούν για μείωση της ενότητας που αφορά τη γεωργία και αύξηση της ενότητας που αφορά το περιβάλλον.