7/6/12

H Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή ολοκλήρωσε σήμερα την επίσημη επίσκεψή της στην έδρα του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας (S.M.O.M.), στη Ρώμη. Η δρ Μαρκουλλή υπέγραψε Πρωτόκολλο Εγκαθίδρυσης Διπλωματικών Σχέσεων μεταξύ της Δημοκρατίας και του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας. Η σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Τάγμα βασίζεται στους ιστορικούς δεσμούς του Τάγματος με την Κύπρο (το 1291 μ.Χ. μετά την πτώση της Ιερουσαλήμ το Τάγμα βρήκε καταφύγιο στην Κύπρο) αλλά και στη σημαντική παρουσία και επιρροή του Τάγματος στο πεδίο των διεθνών σχέσεων. Μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών του Τάγματος κ. Jean-Pierre Mazery παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της κας Υπουργού, παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων και υψηλών αξιωματούχων της Αγίας Έδρας και της Ιταλίας, μεταξύ των οποίων ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας κ. Staffan de Mistura.

To Τάγμα διατηρεί διπλωματικές και επίσημες σχέσεις με 104 κράτη (μεταξύ των οποίων η Ρωσική Ομοσπονδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Πολωνία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Τσεχία, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, το Μαρόκο, η Ιορδανία κ.ά) καθώς και πλήθος πολυμερών σχέσεων με διεθνείς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση (σε επίπεδο πρέσβεως), τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, κ.ά. Επίσης, επιτελεί μεγάλο ανθρωπιστικό έργο μέσω των λειτουργών και εθελοντών του σε πέραν των 120 χωρών, στις πλείστες εκ των οποίων η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διατηρεί διπλωματικές αποστολές.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της δρος Μαρκουλλή με τον κ. Mazery συζητήθηκε η συνεργασία της Κύπρου και του Τάγματος σε θέματα που αφορούν τον χώρο της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα στους τομείς της διαφύλαξης των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και της προστασίας των θρησκευτικών μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, στους οποίους δραστηριοποιείται έντονα το Τάγμα μέσω των διαφόρων προγραμμάτων του. Σημειώνεται ότι το Τάγμα πρόκειται να διοργανώσει στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβούλιου της ΕΕ, το προσεχές Πρόγραμμά του για τη διαφύλαξη της θρησκευτικής κληρονομιάς σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της η Υπουργός Εξωτερικών παραχώρησε συνεντεύξεις σε σημαντικά ΜΜΕ του Βατικανού και της Ιταλίας, μεταξύ των οποίων το ιταλικό κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι RAI NEWS 24, το κρατικό ραδιοφωνικό ίδρυμα του Βατικανού Radio Vaticana, η μεγαλύτερη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΝSA, η εφημερίδα Avvenire, το εβδομαδιαίο περιοδικό Tempi, ο ραδιοφωνικός σταθμός GR1 κ.ά. Στις συνεντεύξεις η δρ Μαρκουλλή παρουσίασε τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, το θέμα των απειλών κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας στην ΑΟΖ, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.