28/5/12

Προσφώνηση Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy
 
28/05/2012


Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.45 μ.μ.


Προσφώνηση Προέδρου της Δημοκρατίας
κ. Δημήτρη Χριστόφια στο επίσημο δείπνο προς τιμήν
του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,
του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που καλωσορίζω εσάς, τη σύζυγό σας και τη συνοδεία σας στην Κύπρο εκ μέρους ολόκληρου του κυπριακού λαού, της Κυβέρνησης και εμού προσωπικά. Η επίσημη επίσκεψή σας στη χώρα μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού η Κύπρος αναλαμβάνει σε 33 ημέρες από σήμερα την εξαμηνιαία, εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την ευκαιρία που είχαμε κατά τη συνάντησή μας νωρίτερα, να ανταλλάξουμε απόψεις για μια σειρά από καίρια θέματα της τρέχουσας ευρωπαϊκής ατζέντας.


Ένα από αυτά τα σημαντικά θέματα είναι, βεβαίως, η προετοιμασία της κρίσιμης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη Ιουνίου, κατά την οποία θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη με πρώτιστο στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


Πιστεύω ακράδαντα πως μετά τη λήψη των αποφάσεων που συλλογικά λάβαμε το περασμένο διάστημα για διασφάλιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ειδικά στη ζώνη του Ευρώ, έφτασε η ώρα όπως η Ένωση επικεντρωθεί στον καταρτισμό, αλλά, κυρίως, στην υλοποίηση μιας πραγματικής στρατηγικής ατζέντας για την ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Μιας στρατηγικής ατζέντας που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα πολλά και μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η τρέχουσα οικονομική κρίση, και που στις πλείστες των περιπτώσεων, πλήττουν τις οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, οδηγώντας μεγάλες μάζες των Ευρωπαίων πολιτών στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.


Αποτελεί ακλόνητη πεποίθησή μου ότι οι πολιτικές λιτότητας και μόνο, που ακολουθήθηκαν το περασμένο διάστημα στην Ευρώπη, αποδεδειγμένα έχουν οδηγήσει τις οικονομίες των ευάλωτων κρατών μελών σε ακόμη βαθύτερη ύφεση.


Η δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει απαρέγκλιτα να συμβαδίσει με μέτρα ανάπτυξης που να δώσουν ξανά ώθηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση της απασχόλησης.


Η έρευνα και η καινοτομία, η εμβάθυνση της κοινής αγοράς και η διεύρυνση των εμπορικών συμφωνιών της Ένωσης με τρίτες χώρες μπορούν να συμπληρώσουν, επίσης, τις προσπάθειες μας για τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.


Πρωτίστως, Κυρίες και Κύριοι, θα πρέπει να δώσουμε ξανά προοπτική και ελπίδα στους νέους μας, στο μέλλον της Ευρώπης μας. Προσωπικά δεσμεύομαι ότι η επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου θα έχει ως κύριο στόχο να συμβάλει εποικοδομητικά και θα εργαστούμε ακούραστα προς τον σκοπό αυτό, για τη διασφάλιση συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών της Ένωσης. Αναμφίβολα, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να βρεθεί πιο κοντά στους πολίτες της.


Η επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου θα εργαστεί για μια Καλύτερη Ευρώπη, μια πιο αποδοτική Ευρώπη, που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της, συνεισφέροντας στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, πρωτίστως για τη νέα γενιά, μέσα από πιο αποτελεσματικές και ολοκληρωμένες πολιτικές. Το Κεντρικό Μήνυμα της Κυπριακής Προεδρίας «Προς Μια Καλύτερη Ευρώπη» διαπερνούν αφενός η αρχή της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής και αφετέρου η αρχή της αποτελεσματικότητας και της ανάπτυξης.


Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που πραγματικά ευελπιστώ ότι όλοι μας θα αδράξουμε την ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας το επόμενο εξάμηνο και θα συμφωνήσουμε στην υιοθέτηση ενός αναπτυξιακού προϋπολογισμού της Ένωσης για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.


Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι,


Παρά τις άοκνες προσπάθειές μας δεν έχουμε ακόμη επιτύχει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και την πολυπόθητη επανένωση της χώρας μας. Θέλω να εκφράσω με κατηγορηματικό τρόπο την πλήρη ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε τον διάλογο για λύση στο Κυπριακό ακόμη και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Κυπριακή Προεδρία είναι ανεξάρτητη από τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού που στοχεύουν στην επανένωση της χώρας και του λαού μας.


Σας διαβεβαιώνω ότι αταλάντευτη είναι η βούλησή μας για μη επηρεασμό της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου από τα προβλήματα που δημιουργεί η κατοχική Τουρκία.


Η Κύπρος θα ασκήσει μια καθόλα Ευρωπαϊκή Προεδρία του Συμβουλίου και τα όποια τυχόν προβλήματα δημιουργήσει η Τουρκία θα είναι προβλήματα που θα τύχουν συλλογικού, ευρωπαϊκού χειρισμού. Τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου είναι αρκούντως σαφή επί τούτου.


Από πλευράς μας, καλούμε ξανά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη αλλά, προπάντων την ηγεσία της Τουρκίας, να αποδείξουν με έργα και όχι με λόγια, ότι επιθυμούν και εργάζονται προς την κατεύθυνση της επανένωσης της Κύπρου. Θα πρέπει να τερματίσουν την πολιτική ακύρωσης των συγκλίσεων που είχαμε πετύχει προ της ανάληψης της ηγεσίας της Τουρκοκυπριακής κοινότητας από τον κ. Έρογλου. Θα πρέπει να συμβάλουν εποικοδομητικά στη γεφύρωση της απόστασης στις θέσεις των δύο πλευρών, αντί να τις διευρύνουν με αντιπαραγωγικές προτάσεις και τοποθετήσεις.


Καλούμε, επίσης, την Τουρκία να τερματίσει την προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά και τις απειλές για προώθηση λεγόμενου «σχεδίου Β» για αναβάθμιση των κατεχομένων. Την καλούμε να σεβαστεί τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ. Την καλούμε να ανταποκριθεί θετικά στις πρωτοβουλίες της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι και προς το δικό της όφελος.


Η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που η ίδια έχει αναλάβει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κύπρος έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση. Επιθυμούμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία εντός της Ένωσης. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο όμως, προς όλες τις κατευθύνσεις και ειδικά στην Άγκυρα, πως η πλήρης ένταξη προϋποθέτει την πλήρη εκπλήρωση των υποχρεώσεων της υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Και βεβαίως, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να συνεχίσει να ανέχεται την τόσο προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό.


Κυρίες και Κύριοι,


Τελειώνοντας, επιτρέψετε μου να εξάρω την αγαστή και στενή συνεργασία μας με τον Πρόεδρο Van Rompuy και να εκφράσω ταυτόχρονα τις θερμές ευχαριστίες της Κυπριακής Κυβέρνησης και εμού προσωπικά στον κ. Πρόεδρο για τον πραγματικά υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του.


Είμαι πεπεισμένος ότι ο κ. Van Rompuy με τη βαθιά του γνώση για τα ευρωπαϊκά δρώμενα και την εξαιρετική του μαεστρία να συνθέτει απόψεις, αποτελεί καταλυτικό παράγοντα διασφάλισης της θεσμικής ενότητας και συνοχής των Μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για αυτή την πολύ σημαντική, προσωπική του συμβολή, θα ήθελα ως Μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να τον ευχαριστήσω από καρδιάς.


Κυρίες και Κύριοι,


Σας καλώ να εγείρουμε θερμή και ειλικρινή πρόποση για υγεία και ευτυχία τόσο για τον κύριο και την κυρία Van Rompuy όσο και για τα μέλη της συνοδείας τους.


Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε και κυρία Van Rompuy, σας καλωσορίζω θερμά στην Κύπρο.