7/5/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στο συνέδριο «Η Κύπρος στην Ευρώπη», στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου, στη Λευκωσία
 
07/05/2012


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βρίσκομαι μαζί σας για να απευθύνω χαιρετισμό στην εναρκτήρια εκδήλωση μιας σειράς δραστηριοτήτων τις οποίες διοργανώνετε για προώθηση του στόχου «Η Κύπρος στην Ευρώπη».

Συγχαίρω θερμά τους μαθητές και μαθήτριες καθώς και τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι εργάστηκαν για την προετοιμασία των δραστηριοτήτων. Τέτοιες δραστηριότητες δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές και τις μαθήτριες να γνωρίσουν καλύτερα τις χώρες και τον πολιτισμό των ευρωπαϊκών χωρών, τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζει τη ζωή μας το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως όλοι ξέρετε
, η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004. Φέτος όμως είναι μια ξεχωριστή χρονιά. Η Κύπρος θα προεδρεύσει για πρώτη φορά του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την 1η Ιουλίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012. Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας προγραμματίζεται η διεξαγωγή μεγάλου αριθμού συναντήσεων, συνεδρίων, καθώς επίσης πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων. Στις συναντήσεις αυτές η Κύπρος θα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Μπορούμε να πούμε ότι κατά τη διάρκεια αυτών των έξι μηνών η καρδιά της Ευρώπης θα κτυπά στην Κύπρο. Βασικός στόχος της Κυπριακής Προεδρίας είναι να διευκολύνει μέσα από προτάσεις, εισηγήσεις και πρωτοβουλίες, να γίνει η Ευρώπη καλύτερη.
Η ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κύπρο έχει μεγάλη σημασία για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, αφού
:
·
αποτελεί μια ευκαιρία για περαιτέρω ενημέρωση των εκπαιδευτικών και των μαθητών της Κύπρου σχετικά με τις δομές και τον τρόπο λειτουργίας των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
·
δίνει την ευκαιρία για προβολή των δράσεων των σχολικών μονάδων μέσω των διαφόρων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά την περίοδο της Προεδρίας.
·
επιτρέπει τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών στον κοινωνικό διάλογο μέσα από τη συμμετοχή σε συνέδρια, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί.
·
δίνει τη δυνατότητα ενεργού εμπλοκής των μαθητών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και στη διαμόρφωση θέσεων πάνω σε ζητήματα που τους αφορούν άμεσα, όπως είναι η ισότητα και ο σεβασμός των πολιτικών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ο αλφαβητισμός και η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης σε όλους.
·
δίνει μια θαυμάσια ευκαιρία να αναδειχθεί η κουλτούρα και ο πολιτισμός της Κύπρου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο
Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές,

Θα ήθελα να σας ενθαρρύνω να δείτε τους εαυτούς σας ως τους πρωταγωνιστές της ζωής στην Ευρώπη. Η ενωμένη Ευρώπη σας δίνει ευκαιρίες να ταξιδέψετε και να μορφωθείτε, οι οποίες δεν υπήρχαν για τις παλαιότερες γενιές. Ταυτόχρονα
, η σημερινή εποχή έχει τα δικά της προβλήματα τα οποία καλείστε να αντιμετωπίσετε. Διεκδικήστε το δικαίωμα σας να γνωρίζετε τον τρόπο που λαμβάνονται αποφάσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επιδιώξετε τη συμμετοχή σας στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ταυτόχρονα, τολμήστε να αναλάβετε ευθύνες που θα κάνουν την κοινότητα σας, τη χώρα σας και τον κόσμο καλύτερο. Εκφράστε τις απόψεις σας και αναλάβετε δράσεις τόσο ως άτομα όσο και ως μέλη οργανωμένων συνόλων και επηρεάστε τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού σας μέλλοντος.
Μην λησμονείτε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά από το σχολείο σας, από την κοινότητά σας. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μπορεί να κάνει την Ευρώπη καλύτερη, αν πρώτα και πάνω απ’ όλα δεν επιδιώξει για βελτιώσει τη γειτονιά του, το σχολείο του
, τον ίδιο του τον εαυτό.
Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις δραστηριότητες σας.