28/5/12

Συνάντηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τον Υπουργό Εργασίας της Αλβανίας
 
28/05/2012


Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους συναντήθηκε σήμερα με τον Αλβανό ομόλογό της κ. Spiro Ksera με τον οποίο υπέγραψαν κοινή διακήρυξη σε εργασιακά ζητήματα.

Μετά το πέρας της συνάντησης η κα Υπουργός είπε: «Πρέπει να πούμε ότι το Υπουργείο μας έχει μια παράδοση συνεργασίας με την Αλβανία. Έχουμε υπογράψει μια κοινή διακήρυξη μεταξύ των δυο Υπουργείων
, η οποία στοχεύει στο να δομήσουμε τη συνεργασία μας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως είναι η κοινωνική ασφάλιση, τα θέματα απασχόλησης, τα θέματα ασφάλειας και υγείας, η εκπαίδευση και η κατάρτιση των εργαζομένων καθώς και η στήριξη των αναπήρων».

Επίσης, η
κα Χαραλάμπους είπε ότι μετά την υπογραφή της κοινής διακήρυξης η Κύπρος βρίσκεται σε ετοιμότητα να στηρίξει την Αλβανία στους τομείς που έχει ως προτεραιότητα, ιδιαίτερα τώρα που βρίσκεται στη διαδικασία εναρμόνισης με το κοινωνικό κεκτημένο. Η στήριξη, πρόσθεσε, θα μπορεί να γίνει μέσω της ανταλλαγής αντιπροσωπειών από τις δυο πλευρές σε τομεακό επίπεδο για εκπαίδευση, για κατάρτιση λειτουργών, αλλά και για επί τόπου εκπαίδευση και κατάρτιση αναφορικά με τον τρόπο που εμείς διεξάγουμε τις επιθεωρήσεις μας.

Ο κ.
Spiro Ksera με τη σειρά του ευχαρίστησε την κα Χαραλάμπους για την υποδοχή και την καλή συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών και ανέφερε ότι υπήρχε ήδη μια καλή συνεννόηση Κύπρου-Αλβανίας και σε άλλα θέματα στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε επίσης: «Σήμερα υπογράψαμε μια κοινή διακήρυξη σε τομείς που μας απασχολούν, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, και επιθυμούμε να στηρίξουμε. Αυτοί οι τομείς είναι η αγορά εργασίας αλλά και άλλα κοινωνικά ζητήματα που αφορούν επαγγελματική κατάρτιση, όπως προανέφερε η κα Υπουργός».
«
Η Αλβανία», είπε ο κ. Ksera, «είναι σε μια πορεία προς την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σκοπεύουμε, μέσω της βοήθειας της κυπριακής Κυβέρνησης, και ιδιαίτερα της κας Υπουργού, όλες τις θετικές πρακτικές και θετικές παραδόσεις στη διοίκηση της Κύπρου να μπορέσουμε εν μέρει να τις μεταφέρουμε στην Αλβανία».

Τέλος
, ο Αλβανός Υπουργός ανέφερε ότι ανοίγει ένας δρόμος συνεργασίας σε δύσκολες εποχές. Στόχος, κατέληξε, είναι να στηρίξουμε ως κράτος τους πολίτες, τις ασθενείς ομάδες, τους ανάπηρους και γενικά την κοινωνία.