28/5/12

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας ενημέρωσε τους ΜΚΟ για το Πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στον τομέα του Περιβάλλοντος
 
28/05/2012


H Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κα Αίγλη Παντελάκη προέβη σήμερα σε ενημέρωση – παρουσίαση στους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, τους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για το Πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα του Περιβάλλοντος.
Κατά την παρουσίασή της η κα Παντελάκη σημείωσε ότι η σημασία που θα δοθεί στο περιβάλλον θα αποτελέσει μια από τις προστιθέμενες αξίες της Κυπριακής Προεδρίας, αφού η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν θα πρέπει να αφεθεί να λειτουργήσει σε βάρος των πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η κα Παντελάκη παρουσίασε τα πιο σημαντικά από τα θέματα που αναμένεται να τύχουν χειρισμού κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας θα προωθηθούν, μεταξύ άλλων, διαπραγματεύσεις, αποφάσεις, συμφωνίες και παρουσιάσεις φακέλων για το Σχέδιο για τη Διαφύλαξη των Υδάτινων Πόρων, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, το νέο διεθνές καθεστώς για την αλλαγή του κλίματος μετά το 2012, την αναθεώρηση του συστήματος παρακολούθησης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την αειφόρο ανάπτυξη, τη βιολογική ποικιλομορφία, τη διαχείριση αποβλήτων, τον νέο χρηματοδοτικό Κανονισμό LIFE, την εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον
και το 7ο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον.
Τα θέματα αυτά, σημείωσε, θα προωθηθούν μέσω δύο Συμβουλίων Υπουργών Περιβάλλοντος που θα γίνουν τον Οκτώβρη και τον Δεκέμβρη του 2012, καθώς και των σχεδόν 90 συναντήσεων των Ομάδων Εργασίας του Συμβουλίου για το Περιβάλλον και για τα Διεθνή Περιβαλλοντικά Θέματα.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας πρόσθεσε, επίσης, ότι
τον ερχόμενο Ιούλιο θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, το οποίο θα ασχοληθεί με τις θεματικές των Υδάτων και της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, συναντήσεις των Διευθυντών Φύσης, Υδάτων και Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και Συνέδριο για Παρουσίαση του Σχεδίου για τα Ύδατα.
Η κα Παντελάκη είπε ότι η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την Κύπρο, γι’ αυτό και λήφθηκαν μια σειρά από αποφάσεις σε θέματα οργάνωσης και στελέχωσης ώστε να διασφαλιστεί η ορθολογική προετοιμασία και διεξαγωγή της Κυπριακής Προεδρίας. Για παράδειγμα, ενισχύθηκε η ειδική μονάδα ευρωπαϊκών θεμάτων στο Υπουργείο Γεωργίας, εξασφαλίστηκαν οι υπηρεσίες συμβούλων και εμπειρογνωμόνων και ενδυναμώθηκε σημαντικά η ομάδα περιβάλλοντος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.

Επιδίωξή μας, κατέληξε, είναι να συμβάλουμε στην προώθηση των διαφόρων φακέλων από τη σκοπιά του αντικειμενικού διαμεσολαβητή, επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή συναντίληψη μεταξύ των κρατών μελών και του Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.