22/5/12

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας ενημέρωσε τους Πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ για το Πρόγραμμα στον τομέα του Περιβάλλοντος της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
 
22/05/2012


H Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κα Αίγλη Παντελάκη ενημέρωσε, σήμερα, τους Πρέσβεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο σχετικά με το Πρόγραμμα στον τομέα του Περιβάλλοντος, στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κα Παντελάκη σημείωσε ότι η σημασία που θα δοθεί στο περιβάλλον θα αποτελέσει μια από τις προστιθέμενες αξίες της Κυπριακής Προεδρίας, αφού η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν θα πρέπει να αφεθεί να λειτουργήσει σε βάρος των πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος.


Η κα Παντελάκη παρουσίασε τα πιο σημαντικά από τα θέματα που αναμένεται να τύχουν χειρισμού κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Κύπρου, με την επιφύλαξη ότι το Πρόγραμμα Εργασίας ακόμη δεν πήρε την τελική του μορφή. Έτσι, ανέφερε
, κατά την Κυπριακή Προεδρία θα προωθηθούν, μεταξύ άλλων, διαπραγματεύσεις, αποφάσεις, συμφωνίες και παρουσιάσεις φακέλων για το Σχέδιο για τη Διαφύλαξη των Υδάτινων Πόρων, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, το νέο διεθνές καθεστώς για την αλλαγή του κλίματος μετά το 2012, την αναθεώρηση του συστήματος παρακολούθησης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την αειφόρο ανάπτυξη, τη βιολογική ποικιλομορφία, τη διάλυση και ανακύκλωση των πλοίων, τον νέο χρηματοδοτικό Κανονισμό LIFE, την εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και το 7ο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον.

Τα θέματα αυτά, πρόσθεσε η κα Παντελάκη, θα προωθηθούν μέσω δύο Συμβουλίων Υπουργών Περιβάλλοντος, που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2012, καθώς και μέσω των σχεδόν 90 συναντήσεων των Ομάδων Εργασίας του Συμβουλίου για το Περιβάλλον και για τα Διεθνή Περιβαλλοντικά Θέματα.


Η κα Παντελάκη πρόσθεσε, επίσης, ότι στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούλιο, το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, το οποίο θα ασχοληθεί με τις θεματικές των υδάτων και της κλιματικής αλλαγής. Μεταξύ άλλων
, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις των Διευθυντών Φύσης, Υδάτων και Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και το Συνέδριο για Παρουσίαση του Σχεδίου για τα Ύδατα.

Η κα Παντελάκη σημείωσε ότι η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την Κύπρο, γι’ αυτό και λήφθηκαν μια σειρά από αποφάσεις σε θέματα οργάνωσης και στελέχωσης, ώστε να διασφαλιστεί η ορθολογική προετοιμασία και διεξαγωγή της Κυπριακής Προεδρίας. Ενισχύθηκε η ειδική μονάδα ευρωπαϊκών θεμάτων στο Υπουργείο Γεωργίας, εξασφαλίστηκαν οι υπηρεσίες συμβούλων και εμπειρογνωμόνων και ενδυναμώθηκε σημαντικά η ομάδα περιβάλλοντος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες. Στο σημείο αυτό, η κα Παντελάκη ευχαρίστησε τις Κυβερνήσεις της Δανίας και της Ελλάδας για τη στήριξη που παρέχουν στην Κυπριακή Προεδρία, η πρώτη μέσα από την ανάληψη της ευθύνης για αριθμό διεθνών θεμάτων, και η δεύτερη θέτοντας στη διάθεση της Κύπρου αριθμό έμπειρων δημόσιων λειτουργών.


Επιδίωξή μας, κατέληξε η κα Παντελάκη, είναι να συμβάλουμε στην προώθηση των διαφόρων φακέλων από τη σκοπιά του αντικειμενικού διαμεσολαβητή, επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή συναντίληψη μεταξύ των κρατών μελών και του Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της
Ευρωπαϊκής Επιτροπής.