21/5/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αυστρίας
 
21/05/2012


Κάνουμε ενέργειες σε μια προσπάθεια να αποφύγουμε την ένταξη μας στο μηχανισμό στήριξης, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας ο οποίος επισήμανε ότι το πρόβλημα της οικονομίας αφορά την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και ότι υπό διαφορετικές συνθήκες η Κύπρος δεν θα χρειαζόταν καμιά βοήθεια.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος άρχισε σήμερα τη διήμερη επίσημη επίσκεψη του στην Αυστρία, έφθασε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο στη Βιέννη όπου, μαζί με τη σύζυγό του κα ΄Ελση Χριστόφια και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει, έτυχαν υποδοχής από τον Πρόεδρο κ. Heinz Fischer και τη σύζυγό του.


Την κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελούν η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Βιέννη κ. Κώστας Παπαδήμας και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Μάριος Ιερωνυμίδης.


Κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές και έγινε ανάκρουση των Εθνικών ΄Υμνων των δύο χωρών. Ακολούθησε κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.


Αργότερα, στην παρουσία των δύο Προέδρων, υπογράφηκε Πρωτόκολλο και Πρόσθετο Πρωτόκολλο για τη Συμφωνία για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Αυστρίας. Εκ μέρους της Κύπρου υπέγραψε η Υπουργός Εξωτερικών και εκ μέρους της Αυστρίας ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Andreas Schieder.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Αυστριακός ομόλογός του έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στην εναρκτήρια του δήλωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε τα ακόλουθα: «Εκφράζω την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίησή μου για τη σημερινή επίσημη επίσκεψη μου στην Αυστρία και την ευγνωμοσύνη μου για την εγκάρδια και πολύ ζεστή υποδοχή και φιλοξενία. Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο Fischer για την ευγενή του πρόσκληση.


Με τον Πρόεδρο Fischer είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε το εξαίρετο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και να επισημάνουμε τις μεγάλες δυνατότητες για την παραπέρα ανάπτυξή τους. Υπάρχει γερό θεμέλιο για να κτίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.


Συζητήσαμε, επίσης, θέματα της διεθνούς και ευρωπαϊκής επικαιρότητας και εκφράσαμε την πολιτική μας βούληση να αναπτύξουμε την εποικοδομητική μας συνεργασία σε όλα τα φόρα. Πιο συγκεκριμένα, συζητήσαμε για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την οικονομική κρίση, τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, καθώς και για τη διεύρυνση της ΕΕ προς την κατεύθυνση των Δυτικών Βαλκανίων. Συμμερίζομαι την άποψη του Προέδρου της Αυστρίας για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Σερβία: Η πολιτική προώθηση της ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ να συνεχιστεί. Όμως, αυτό είναι υπόθεση των λαών.


Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είχα την ευκαιρία να επαναλάβω ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κύπρου, ως ισότιμου μέλους της Ένωσης, και να αποδείξει στην πράξη τη βούλησή της για λύση του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ. Δυστυχώς, οι πράξεις και η συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία επιδίδεται σε απειλές και εκβιασμούς, κάθε άλλο παρά διακρίνονται από εποικοδομητικό πνεύμα.

Ενημέρωσα τον Πρόεδρο Fischer για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τον ευχαριστώ θερμά για το μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξε. Θέλω να εκφράσω τη βαθειά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τις σταθερές θέσεις αρχών της Αυστρίας στο κυπριακό πρόβλημα και για τη μακρόχρονη συμβολή της στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Όραμα μας είναι μια επανενωμένη Κύπρος, κοινή πατρίδα των Ελληνοκυπρίων, των Τουρκοκυπρίων, των Μαρωνιτών, των Αρμένιων και των Λατίνων. Η μικρή Κύπρος είναι μια πολυπολιτισμική χώρα και όραμά μας είναι αφέντες της χώρας να είναι μόνο ο λαός της, όλες οι κοινότητες που ζουν στον τόπο, και όχι οποιοιδήποτε ξένοι, είτε αυτοί ονομάζονται εγγυήτριες δυνάμεις είτε μητέρες πατρίδες. Θέλουμε θερμές, εποικοδομητικές και φιλικές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, μη εξαιρουμένης και της Τουρκίας, βεβαίως. Πάντοτε με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα δείξει κατανόηση και θα συμπεριφερθεί ως ένα σύγχρονο κράτος που θέλει να ονομάζεται και ευρωπαϊκό κράτος, να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση αρχών και τότε τα πράγματα πραγματικά θα αλλάξουν σε όλους τους τομείς. Θα είναι μια πραγματικά τεράστια συμβολή στην επίτευξη και εδραίωση της ειρήνης σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και μια σημαντικότατη συμβολή στην εφαρμογή της πολιτικής της νότιας γειτονίας της ΕΕ, για την οποίαν και η Κύπρος και η Αυστρία ενδιαφέρονται διακαώς. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ένεκα της απαράδεκτης συμπεριφοράς της Τουρκίας θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για την υλοποίηση αυτού του οράματος για μια ειρηνική Κύπρο για όλους τους Κυπρίους.


Στην Ευρώπη διανύουμε περίοδο κρίσης η οποία έχει ως υπόβαθρο την οικονομία αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης κοινωνίας, από τις διεθνείς σχέσεις, στη φτώχεια, την πείνα, τις κλιματικές αλλαγές, την κρίση αρχών και αξιών. Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και προκλήσεων απαιτεί να θέσουμε στο επίκεντρο της προσοχής μας τον άνθρωπο. Οι πολιτικές λιτότητας επιτείνουν τα προβλήματα αντί να τα επιλύουν.


Ο σημερινός τρόπος κατανομής του παραγόμενου πλούτου οδηγεί μεγάλες ομάδες του πληθυσμού στη φτώχεια και την κοινωνική εξαθλίωση. Χρειάζεται αναθεώρηση των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόζονται. Η δικαιότερη ανακατανομή του παραγόμενου εισοδήματος και μια συνεπής και πιο ανθρωποκεντρική κοινωνική πολιτική θα οδηγήσει σε περισσότερη απασχόληση και στην αναγκαία κοινωνική συνοχή. Και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη είναι παραπάνω από αναγκαία αυτή τη στιγμή.

Θέλοντας, ακριβώς, να εκφράσουμε αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική δώσαμε στην επερχομένη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, το σύνθημα 'Για μια καλύτερη Ευρώπη'. Μια καλύτερη Ευρώπη για τους λαούς της, για τους πολίτες αλλά και μια Ευρώπη που θα βοηθήσει τους γείτονές της.


Επιτρέψετε μου να εκφράσω και πάλι την ευγνωμοσύνη μου στον Πρόεδρο Fischer και να ευχηθώ ό,τι καλύτερο στην Κυβέρνηση και το λαό της Αυστρίας».


Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αυστρίας, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε: «Στο πλαίσιο της επίσκεψης υπεγράφη το Πρωτόκολλο για Συμφωνία και αύριο θα πραγματοποιηθεί Οικονομικό Φόρουμ. Η οικονομική συνεργασία των χωρών μας μπορεί να βελτιωθεί σε ένα υψηλό επίπεδο.

Η Κύπρος σύντομα αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας με ενημέρωσε για τις προετοιμασίες της Κύπρου για την Προεδρία.

΄Εχουμε επίσης μιλήσει για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, που πρέπει να κατευθυνθούν προς την ΕΕ, και συμφωνούμε ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να συνεχίσει.

Μιλήσαμε, επίσης, για τις εκλογές στη Σερβία. Η κάθε χώρα πρέπει να αποφασίζει μόνη της. Όμως, ελπίζω, η οδός να είναι τέτοια που να πλησιάζει την Ευρώπη».

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν, επίσης, τις εξελίξεις στο Κυπριακό και σημείωσε ότι «αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει έδαφος για μεγάλη αισιοδοξία για το εγγύς μέλλον».

Είπε, επίσης, ότι τη συνάντησή τους απασχόλησε και το θέμα της οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει σωστή δημοσιονομική πολιτική αλλά και ανάπτυξη για αντιμετώπιση των προβλημάτων, θέσεις, όπως είπε, που συμμερίζεται με τον Πρόεδρο Χριστόφια.


«Η Κύπρος έχει καλές προοπτικές μετά και την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Φυσικά θα ήταν θετικό αν θα μπορούσαμε να είχαμε ενέργεια που να παίρναμε από χώρα της ΕΕ. Αυτό θα ήταν καλό τόσο για την ΕΕ όσο και για την Κύπρο, αλλά και για την Τουρκία», είπε ο Πρόεδρος της Αυστρίας.

Στη συνέχεια, κληθείς να αναφέρει αν οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα μπορέσουν να αντέξουν μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Πρόεδρος της Αυστρίας είπε ότι δεν θα μπορούσε να απαντήσει τώρα στο ερώτημα, αφού πρώτα θα πρέπει να αναμένουμε τις εκλογές στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα πρέπει να αναμένουμε τις αποφάσεις της όποιας Κυβέρνησης σχηματιστεί στην Ελλάδα.


«Στόχος και επιθυμία μας είναι να λύσουμε τα προβλήματα και να διατηρηθεί η Ευρωζώνη ακέραια», είπε ο Πρόεδρος Fischer, προσθέτοντας ότι «το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δουλέψουμε σκληρά προς αυτήν την κατεύθυνση». Ο Πρόεδρος της Αυστρίας εξέφρασε την εκτίμησή του προς τον ελληνικό λαό προσθέτοντας ότι είναι ισότιμοι πολίτες της Ευρώπης.


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε επίσης: «Δεν θα ήθελα να τολμήσω να σκεφτώ ότι το αποτέλεσμα θα είναι η φυγή της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, διότι γνωρίζετε τι θα σημαίνει για την Κύπρο, την οικονομία της και τον κυπριακό λαό, πέρα από τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό θα απαντήσω στηριγμένος σε μια αρχή: Ο ελληνικός λαός είναι κυρίαρχος να αποφασίσει για την τύχη του. Βεβαίως, μιλάμε για τους λαούς, αλλά πολλές φορές εξαρτάται και από τις ηγεσίες τους που δεν μπορούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Δεν εννοώ την Ελλάδα, μιλώ γενικότερα ως θέμα αρχής.


Εύχομαι και ελπίζω ο ελληνικός λαός να πάρει τις αποφάσεις εκείνες που θα τον υπηρετήσουν κατά τον καλύτερο τρόπο για το παρόν και το μέλλον. Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μου προς τον ελληνικό λαό και την ευχή μου για ό,τι καλύτερο».


Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση αν οι επιπτώσεις από την κρίση στην Ελλάδα θα οδηγήσουν την Κύπρο στο μηχανισμό στήριξης ή αν θα μπορέσει να τον αποφύγει, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Κατ’ αρχάς, η πραγματική οικονομία της Κύπρου δεν είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με την ελληνική οικονομία. Οι ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αγγίζουν μόνο το 1% του εθνικού εισοδήματος της Κύπρου. Αυτό που μας δημιουργεί το τεράστιο πρόβλημα είναι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας. Εδώ είναι το πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει, ασφαλώς, οι τραπεζίτες μας. Δεν έχει σχέση με τις πολιτικές της Κυβέρνησης αυτό. Όμως, είναι πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε 1 δις 800 εκ. ευρώ για να στηρίξουμε μια τράπεζα, η οποία κινδυνεύει με χρεοκοπία. Το πού θα τα βρούμε είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, προβληματιζόμαστε, κάνουμε ενέργειες σε μια προσπάθεια να αποφύγουμε την ένταξή μας στο μηχανισμό στήριξης. Υπάρχουν τρόποι και τρόποι να μπεις σε μηχανισμό στήριξης. Υπάρχει ο τρόπος που μπήκε η Ελλάδα – που δεν νομίζω να χρειάζεται κάτι τέτοιο η Κύπρος – και υπάρχει ο τρόπος του δανεισμού ουσιαστικά από τον μηχανισμό στήριξης για να στηρίξουμε την τράπεζα. Μιλάμε, συζητάμε και πολύ σύντομα πρέπει να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις.


Αν δεν υπήρχε η έκθεση των τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας δεν θα χρειαζόμασταν καμιά απολύτως βοήθεια από κανένα μηχανισμό στήριξης. Να, όμως, που υπάρχει το πρόβλημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».


\