21/5/12

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρίστου Χριστοφίδη
 
21/05/2012


Η Κυβέρνηση, διά του Αναπληρωτή Κυβερνητικού της Εκπροσώπου κ. Χρίστου Χριστοφίδη, διέψευσε σήμερα πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων «Ανατολού» περί συμφωνίας Κύπρου – Ισραήλ για την παρουσία Ισραηλινών στρατιωτών στην Κύπρο.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοφίδης είπε: «Διαψεύδουμε κατηγορηματικά πληροφορίες που έχουν διοχετευθεί σαν ειδήσεις στο Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Ανατολού’ περί δήθεν συμφωνίας Κύπρου-Ισραήλ που να προνοεί την παρουσία χιλιάδων Ισραηλινών στρατιωτών στην Κύπρο. Πρόκειται για αποκυήματα φαντασίας. Η Άγκυρα μέσα από τέτοιες ανυπόστατες διαρροές επιδιώκει να δικαιολογήσει την αδιαλλαξία της στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, την προσπάθειά της να τορπιλίσει τη διαδικασία των συνομιλιών στο Κυπριακό και να επικεντρωθεί σε λεγόμενα ‘Σχέδια Β’ και να δημιουργήσει περαιτέρω ένταση εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Τουρκία στην προσπάθεια δημιουργίας κλίματος έντασης. Η Τουρκία παραμένει διεθνώς εκτεθειμένη».

Στη συνέχεια ο κ. Χριστοφίδης, σχολιάζοντας δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Αναστασιάδη για το Κυπριακό, είπε: «Η μέχρι σήμερα συμφωνημένη διαδικασία στο Κυπριακό χωρίς οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησία ή μεσολάβηση, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των δύο πλευρών και μετά από συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, έχει λειτουργήσει σωστικά για τη δική μας πλευρά και έχει αποτρέψει παγίδες και λάθη του πρόσφατου παρελθόντος. Η λεγόμενη ‘διεύρυνση των συνομιλιών’ την οποία προτείνει ο κ. Αναστασιάδης έχει απορριφθεί από όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Όχι, βέβαια, τυχαία. Αυτή η πρόταση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε τετραμερή ή πενταμερή διάσκεψη και σε νέες περιπέτειες και αδιέξοδα στο κυπριακό πρόβλημα. Αυτή η προσέγγιση έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν και έχει αποτύχει.

Είναι επίσης απορίας άξιον ποιες προτάσεις θέλει τελικά να καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο κ. Αναστασιάδης, με δεδομένη τη θέση του περί ‘χαλαρής ομοσπονδίας’ αλλά και του γεγονότος ότι ο ίδιος στο παρελθόν έχει φανατικά υποστηρίξει χειρότερες θέσεις από τις συγκλίσεις που έχουν σήμερα επιτευχθεί, υποστηρίζοντας με θέρμη το σχέδιο Ανάν ως την λύση του Κυπριακού. Δυστυχώς, οι συνεχείς μεταλλάξεις του κ. Αναστασιάδη συνεχίζονται στο Κυπριακό παλινωδώντας από τη χαλαρή ομοσπονδία και τη διεύρυνση των συνομιλιών στη μη αποδοχή θέσεων και προτάσεων που μέχρι χθες ο ίδιος στήριζε. Τα ίδια έχουν κάνει και στην προεκλογική περίοδο του ΄93 και στην προεκλογική περίοδο του ΄98 με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα για τον τόπο».

Ο κ. Χριστοφίδης πρόσθεσε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πολλές φορές ξεκαθαρίσει ότι διατηρεί το δικαίωμα απόσυρσης ή τροποποίησης προτάσεων. Τις ουσιαστικές συγκλίσεις που έχουμε πετύχει με τον κ. Ταλάτ τις έχει αποσύρει ο κ. Έρογλου, όπως είναι καλά γνωστό. Κατά συνέπεια τι ζητούν από τη δική μας πλευρά; Να βγάλουμε από τη δύσκολη θέση τον κ. Έρογλου και να μπούμε εμείς στη θέση του;», κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης.

Σε ερώτηση αν υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση μεταξύ της Κυβέρνησης και του Ισραήλ για το ενδεχόμενο παρουσίας Ισραηλινών στρατιωτών στην Κύπρο, ο κ. Χριστοφίδης είπε: «Αυτό το οποίο υπάρχει σε σχέση με τη συνεργασία με το Ισραήλ είναι η συμφωνία που έχει υπογράψει ο Υπουργός Άμυνας κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ. Από εκεί και πέρα δεν έχουν γίνει οποιεσδήποτε περαιτέρω συζητήσεις αυτής της φύσης, δηλαδή περαιτέρω στρατιωτικής συνεργασίας, και αυτά τα οποία διαρρέονται, διαρρέονται σκόπιμα με πρώτιστο στόχο να δικαιολογήσουν ενέργειες της Τουρκίας στο Κυπριακό αλλά και για να ενισχύσουν την προσπάθεια για δημιουργία έντασης».


Ερωτηθείς αν υπάρχουν κάποιοι άλλοι σχεδιασμοί από μέρους της Κυβέρνησης στο ζήτημα που αφορά τη Λαϊκή Τράπεζα, ο κ. Χριστοφίδης είπε: «Οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης κινούνται προς δυο κατευθύνσεις: Η πρώτη κατεύθυνση είναι να αντιμετωπίσουμε το βασικό πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας σήμερα, και το βασικό πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας σήμερα, όπως νομίζω όλος ο κόσμος πλέον καταλαβαίνει, είναι η υπερβολική έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα και στην ελληνική οικονομία εν γένει. Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός. Είχαμε την έγκριση του κυβερνητικού διατάγματος την Πέμπτη από τη Βουλή, πράγμα το οποίο έχουμε χαιρετίσει και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, σε συντονισμό και συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, για την αντιμετώπιση αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος. Η δεύτερη κατεύθυνση προς την οποία η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται είναι η βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών, οι οποίοι δεν είναι άσχημοι, βέβαια, σε σύγκριση με το τί συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, αλλά επιδιώκουμε συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος ούτως ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας διεθνώς. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω, η βασική και μεγάλη πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος που έχει να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία, και πρόκειται βέβαια για το πρόβλημα της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών».