21/5/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Αυστρίας
 
21/05/2012


Το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Αυστρίας επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος που παρέθεσε σήμερα προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Αυστρίας κ. Heinz Fischer στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Βιέννη.

Στην πρόποσή του στο γεύμα ο Πρόεδρος Χριστόφιας, απευθυνόμενος στον Αυστριακό ομόλογό του, αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις Κύπρου και Αυστρίας και ευχαρίστησε για τη θερμή φιλοξενία των Αυστριακών προς τον ίδιο και τη συνοδεία του. Είπε επίσης: «Οι σημερινές μας συνομιλίες επιβεβαίωσαν το υψηλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, τους στενούς δεσμούς μας και τα πολλά κοινά σημεία αναφοράς μεταξύ μας. Υπογράμμισαν την αμοιβαία επιθυμία να διευρύνουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η επίσκεψη θα αποτελέσει εφαλτήριο για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μας στο διμερές επίπεδο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών.


Το επίπεδο των σχέσεων μας σε πολιτικό επίπεδο είναι εξαίρετο. Πιστεύω, όμως, ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων. Οι ευκαιρίες για συνεργασία σε αυτούς τους τομείς είναι πολλές και θα πρέπει να αξιοποιηθούν.


Η Αυστρία πάντοτε υποστήριζε τις προσπάθειές μας για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Είμαστε ευγνώμονες για τη μακρόχρονη συνεισφορά και συμμετοχή της χώρας σας στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Δυστυχώς, η διαδικασία των συνομιλιών υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ δεν εξελίσσεται καλά. Η φανερή, πλέον, τακτική κωλυσιεργίας, την οποία απροκάλυπτα η τουρκική πλευρά εφαρμόζει, μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Αυτή η κωλυσιεργία, σε συνδυασμό με τις απειλές της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, συνιστούν αναχρονισμό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός.


Από δικής μας πλευράς παραμένουμε δεσμευμένοι και προσηλωμένοι στη διαδικασία των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στην επιδίωξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Οι δυσκολίες και τα εμπόδια δεν μας αποπροσανατολίζουν. Όραμα μας είναι και θα παραμείνει μια ενωμένη και ειρηνική Κύπρος, κοινή πατρίδα όλων των νόμιμων κατοίκων της.


Ολόκληρος ο κόσμος ταλανίζεται αυτήν την περίοδο από τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Οι συνέπειες αυτές έχουν ως υπόβαθρο την οικονομία αλλά δεν περιορίζονται μόνο σε αυτήν. Επεκτείνονται σε ολόκληρο το φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας, προκαλώντας μια ευρεία κρίση αρχών και αξιών. Όλοι μας προσδοκούμε καλύτερες μέρες. Αυτή την προσδοκία προσπαθήσαμε να εκφράσουμε μέσα από το σύνθημα ‘Προς μια καλύτερη Ευρώπη’, το οποίο δώσαμε στην Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ευρισκόμενος σήμερα σε μια σημαντική πρωτεύουσα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, σε μια χώρα με τεράστια συμβολή στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία μέσα από τις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό, αισθάνομαι ότι έχουμε όλα τα εχέγγυα για να υλοποιήσουμε αυτό το όραμα».


Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αυστρίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για επίλυση του Κυπριακού και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ποτέ δεν θα αφήσει το στόχο της επίλυσης να ξεφύγει, έστω και αν εξακολουθεί να φαίνεται μακρινός.


Ο Πρόεδρος της Αυστρίας επισήμανε ότι «η Λευκωσία είναι η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη» και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστόφια, είπε ότι «τα τελευταία χρόνια αφιερώσατε πολύ χρόνο για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, αλλά ακόμη το πρόβλημα της Κύπρου παραμένει άλυτο». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει την πεποίθηση ότι «ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν θα αφήσει ποτέ το στόχο της λύσης να ξεφύγει μακριά από την προσοχή του, όσο μακρινός και αν εξακολουθεί να φαίνεται ο στόχος αυτός».


Αναφερόμενος στην ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο την 1η Ιουλίου 2012, ο Πρόεδρος Fischer είπε ότι «για έξι μήνες τα μάτια της Ευρώπης θα είναι στραμμένα στην Κύπρο και αυτό θα ενισχύσει το προφίλ της Κύπρου» και πρόσθεσε ότι αμέσως μετά τις εκλογές στη Γαλλία και την Ελλάδα η Ευρώπη καλείται να προβληματιστεί για τη μελλοντική της πορεία για τη σταθεροποίηση, την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού της.


Τέλος, ο Πρόεδρος Fischer αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες διμερείς σχέσεις Κύπρου-Αυστρίας που υφίστανται από το 1760 και υπογράμμισε τη φιλική σχέση του ιδίου με τον Πρόεδρο Χριστόφια από τότε που και οι δύο είχαν το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής.