21/5/12

Χαιρετισμός της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κας Αίγλης Παντελάκη στην παρουσίαση του εντύπου «Πάμε βουνό»
 
21/05/2012


Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ για να παρουσιάσουμε ένα από τα νέα μας έντυπα που φέρει τον τίτλο «Πάμε βουνό», καθώς τέτοιες πρωτοβουλίες προβάλλουν και προωθούν μέρη της Κύπρου μας, αναδεικνύοντας έμπρακτα την περιβαλλοντική ευαισθησία και αντίληψη όλων μας. Είναι ένα έντυπο το οποίο γράφτηκε με την αρωγή τόσο των Λειτουργών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος όσο και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, καθώς και άλλων φορέων και Συνδέσμων.
Το Υπουργείο Γεωργίας και ο ΚΟΤ, σε στενή συνεργασία και με φορείς, όπως το Ταμείο Θήρας και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους, αλλά και Συνδέσμους όπως ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, ο Μυκητολογικός Σύνδεσμος Κύπρου και η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων Κύπρου, προχώρησαν στην έκδοση του εντύπου «Πάμε βουνό» με απώτερο στόχο τους την ενημέρωση, την ενθάρρυνση, αλλά και τη διευκόλυνση του επισκέπτη του βουνού.

Το έντυπο αυτό παρέχει απλές συμβουλές αποφυγής και πρόληψης πιθανών δυσκολιών και κινδύνων συνοδευόμενες με σκίτσα του ΠΙΝ, τα οποία συμπληρώνουν με άψογο τρόπο τις λεπτομέρειες και τα στοιχεία που είναι αναγκαία για να τοποθετηθεί ο αναγνώστης στο ανάλογο πλαίσιο.

Το έντυπο παρουσιάζει, συμβουλεύει και ενημερώνει για θέματα που πιθανόν να προκύψουν κατά την καλοκαιρινή ή τη χειμερινή περιδιάβαση στο βουνό, τον ελάχιστο εξοπλισμό, τους πιθανούς φυσικούς κινδύνους, τις προφυλάξεις για διάφορα περιστατικά, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στους τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Το περιβάλλον και ο τουρισμός έχουν μια σχέση αμφίδρομη η οποία, όμως, περιβάλλεται από την προσπάθεια όλων μας για την προστασία του περιβάλλοντος, την υιοθέτηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον αλλά και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης. Αυτό νομίζω είναι που με μία φράση αναδεικνύει το έντυπο αυτό.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΚΟΤ καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και Συνδέσμους για την εξαίρετη συνεργασία και με την ευκαιρία αυτή να επαναβεβαιώσω την ετοιμότητα του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος για αγαστή συνεργασία τόσο στην ετοιμασία παρόμοιων εντύπων όσο και σε άλλους συναφείς τομείς.