21/5/12

Ο Υπουργός ΄Αμυνας συζήτησε με εκπροσώπους της κοινότητας Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου θέματα σχετικά με παρακείμενο πεδίο βολής
 
21/05/2012


Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη με εκπροσώπους του Κοινοτικού Συμβούλιου Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου, τους οποίους συνόδευαν εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων ΠΕΚ και ΕΚΑ και της Ένωσης Κοινοτήτων. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν θέματα που προκύπτουν από τη λειτουργία παρακείμενου πεδίου βολής.
Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Άμυνας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είχαμε μια παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο και το Κοινοτικό Συμβούλιο της Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου και εκπρόσωπο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου. Συζητήσαμε θέματα που προκύπτουν από τη λειτουργία του πεδίου βολής στην περιοχή. Είναι κοινή η διαπίστωση μας, ασφαλώς, ότι τα πεδία βολής είναι απολύτως αναγκαία για να μπορεί η Εθνική Φρουρά να διατηρεί υψηλά επίπεδα μαχητικής ικανότητας, έχοντας απέναντι μας τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις. Είναι επίσης έγνοια και φροντίδα μας οι κάτοικοι των περιοχών να επηρεάζονται όσον το δυνατό λιγότερο και να διευκολύνονται στην άσκηση των επαγγελματικών και αγροτικών τους δραστηριοτήτων. Έχουμε βρει λύσεις οι οποίες ικανοποιούν και τις δυο αναγκαιότητες».

Ο Υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε το Κοινοτικό Συμβούλιο για την κατανόηση και τη θετική κατάληξη στα θέματα που συζητήθηκαν και ανέφερε: «Πέρα από τις διευθετήσεις οι οποίες έχουν αποφασιστεί θα γίνει και μια επιστημονική, περιβαλλοντική μελέτη η οποία θα καταδείξει τυχόν προβλήματα που υπάρχουν για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Στην επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τη μελέτη θα συμμετέχει εκπρόσωπος της κοινότητας καθώς και επιστημονικός σύμβουλος της κοινότητας για να υπάρχει πλήρης συνεργασία και απόλυτη διαφάνεια στη διαδικασία. Ευχαριστώ πολύ τον Πρόεδρο και το Κοινοτικό Συμβούλιο της Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου για τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση που έχει επιδειχθεί».

Ερωτηθείς ποιες είναι ακριβώς οι λύσεις στις οποίες έχουν καταλήξει κατά τη συνάντηση, ο κ. Υπουργός είπε: «Έγιναν διευθετήσεις ώστε οι ώρες και οι μέρες διεξαγωγής ασκήσεων να μην επηρεάζουν τις αγροτικές ασχολίες των κατοίκων της περιοχής. Να γίνονται έγκαιρες προειδοποιήσεις, τα μέτρα ασφάλειας ήδη είναι αυξημένα και θα κάνουμε και μια περαιτέρω προσπάθεια ώστε να υπάρχει βεβαιότητα ότι τηρούμε τον υψηλότερο δυνατό δείκτη ασφάλειας και εξυπηρέτησης των κατοίκων της περιοχής».

Ο κοινοτάρχης κ. Μαρίνος Χρυσοστόμου είπε ότι η συνάντηση έχει επιφέρει λύση και αφού ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό και την Κυβέρνηση για την ευκαιρία που τους έδωσαν να συμμετάσχουν στη διεξαγωγή της περιβαλλοντικής μελέτης, εξέφρασε την ικανοποίησή του σημειώνοντας ότι «ήδη καθορίστηκε η πρώτη συνεδρία στην οποία θα συμμετάσχουμε σαν κοινότητα, στις 6 Ιουνίου, και αυτό και μόνο λέει πολλά. Ήταν, ίσως, η πρώτη φορά εδώ και έντεκα χρόνια που ερχόμαστε στο Υπουργείο που βρήκαμε ομόφωνη και θετική κατάληξη. Ήταν το αίτημα μας, προσπαθήσαμε και πιστεύω ότι θα βρούμε τη σωστή λύση».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον ήταν αυτό το αίτημα από πλευράς της κοινότητας και εάν έχει ικανοποιηθεί, είπε: «Οι ασκήσεις είναι αναπόφευκτες. Ο τουρκικός στρατός είναι απέναντι. Ζητούσαμε κάποια πράγματα για την ασφάλεια μας και για τη συνύπαρξη. Ζητούσαμε κάποια πράγματα τα οποία δυνατόν να αναδείξει η περιβαλλοντική μελέτη. Αφού πήραμε τις υποσχέσεις και ξεκίνησε το χρονοδιάγραμμα να υλοποιείται από τις 6 Ιουνίου και κληθήκαμε στη συνεδρία, θα αναμένουμε τη διεξαγωγή της μελέτης και το αποτέλεσμα, και αναλόγως θα το σεβαστούμε και θα δούμε τι θα πράξουμε. Πιστεύω και θέλω να ελπίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό».