11/5/12



Ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε στους Πρέσβεις των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στους τομείς της υγείας και της έρευνας
 
11/05/2012


Τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στους τομείς της υγείας και της έρευνας παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Υγείας δρ Σταύρος Μαλάς στους Πρέσβεις των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησής του με τους Πρέσβεις, ο κ. Υπουργός σημείωσε πως η ανάδειξη κατά την Κυπριακή Προεδρία θεμάτων πολιτικής που έχουν σχέση με τη χώρα μας αποτελεί τον βασικό στόχο και επιδίωξη του Υπουργείου Υγείας. Πρόσθεσε επίσης ότι θέματα που αφορούν τη μεταμόσχευση μυελού των οστών και τη δωρεά οργάνων αποτελούν δύο από τις προτεραιότητες του Υπουργείου, ενώ σε αυτές περιλαμβάνεται και το θέμα των μεταδοτικών ασθενειών.

Αναφορικά με το θέμα της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων ο δρ. Μαλάς σημείωσε ότι η Κύπρος πρωτοπορεί, ειδικά στον τομέα της μεταμόσχευσης μυελού των οστών, και ότι επιβάλλεται να χρησιμοποιήσει το βήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να δημιουργήσει μια κοινωνική ευαισθησία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι η Κύπρος, όπως και πολλές άλλες χώρες, υστερεί στο θέμα της δωρεάς οργάνων σημειώνοντας πως θα πρέπει να μεταφερθεί το μήνυμα τόσο σε κυπριακό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο ευαίσθητοι στο εν λόγω ζήτημα.

Ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας θα προωθηθούν προς συζήτηση θέματα που αφορούν τους κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη από τις μεταδοτικές ασθένειες.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι η Κύπρος θα αναδείξει την ανάγκη τα συστήματα υγείας να χρησιμοποιηθούν σαν οικοσυστήματα από διάφορες επιστήμες για την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ως προς τον τομέα της έρευνας, ο κ. Μαλάς, ο οποίος θα προεδρεύει του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισήμανε πως η ΕΕ βρίσκεται σε μία πολύ κρίσιμη καμπή, προσθέτοντας ότι κατά την Κυπριακή Προεδρία θα συζητηθεί το πακέτο της ευρωπαϊκής ερευνητικής πολιτικής για τα επόμενα έξι χρόνια. «Κατά τη διάρκεια της δικής μας Προεδρίας θα ληφθούν πάρα πολλές σημαντικές αποφάσεις τόσο όσον αφορά το περιεχόμενο αυτής της παρέμβασης αλλά και το μέγεθος της χρηματοδότησης της έρευνας», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι η Κύπρος πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υλοποιήσει αυτό το οποίο υποσχέθηκε στους Ευρωπαίους πολίτες το 2001, να καταστεί δηλαδή η πιο ανταγωνιστική οικονομία βασιζόμενη στην έρευνα και στην καινοτομία.