11/5/12

Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
 
11/05/2012


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα αναθεωρημένες προβλέψεις για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.
Σχετικά με την Κύπρο, η Επιτροπή εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα σημειώσει συρρίκνωση κατά 0.8% το 2012. Περαιτέρω, η Επιτροπή προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου θα ανέλθει στο -3.4% το 2012. Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις για τα δημόσια οικονομικά λαμβάνουν υπόψη μόνο τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας υπολογίζεται να σημειώσει συρρίκνωση ύψους 0.5% και το δημοσιονομικό έλλειμμα να περιοριστεί γύρω στο 2½% του ΑΕΠ.

Οι πιο πάνω προβλέψεις καταδεικνύουν ότι κατά το 2012 θα συνεχίσουν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία, λόγω κυρίως του αρνητικού εξωτερικού περιβάλλοντος το οποίο επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό νευραλγικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας, καθώς και της έκθεσης του τραπεζικού μας τομέα στην ελληνική οικονομία.

Οι προβλέψεις της Επιτροπής για τα δημόσια οικονομικά συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό με τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, λαμβάνοντας υπόψη την απόκλιση περίπου μίας ποσοστιαίας μονάδας που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Όπως έχει πρόσφατα γνωστοποιηθεί, το Υπουργείο Οικονομικών, μέσα από ένα εντατικό διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, στοχεύει στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων, κυρίως στο σκέλος των δαπανών, για να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 2½% του ΑΕΠ.