7/5/12

Δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών
 
07/05/2012


Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή προέβη σήμερα σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους σχετικά με θέματα της επικαιρότητας.
Κληθείσα να σχολιάσει τον τραγικό θάνατο του νεαρού Παναγιώτη Βρυωνίδη ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα κατά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο της νήσου
Martinique στην Καραϊβική, η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι συναντήθηκε με τον πεθερό του και την αδερφή της συζύγου του, Ανδρομάχης, και πρόσθεσε: «Έγιναν σήμερα όλες οι διευθετήσεις μέσω της αμερικανικής Πρεσβείας για την εξασφάλιση θεώρησης εισόδου και, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, αναχωρούν αύριο το πρωί για τη Νέα Υόρκη. Συζητήσαμε διάφορα θέματα, διότι αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια πολύ στενή συνεργασία μεταξύ των οικογενειών και της Κυβέρνησης για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ούτως ώστε οι διαδικασίες οι οποίες θα ακολουθηθούν να είναι οι σωστές τόσο από νομικής πλευράς όσο και από κάθε άλλης άποψης.
Είναι
, θα έλεγα, ένα αρκετά πολύπλοκο θέμα, διότι μιλάμε για ένα νησί στο οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία εκπροσώπηση. Όπως γνωρίζετε από χθες το βράδυ βρίσκεται επί τόπου ο Πρόξενός μας στην Πρεσβεία της Ουάσινγκτον και θα παραμείνει εκεί μέχρι να ξεκαθαρίσουν διάφορες διαδικαστικές εκκρεμότητες. Συμπαραστέκεται, βεβαίως, στην Ανδρομάχη Γαβριήλ, τη σύζυγο του εκλιπόντος και θα είναι εκεί για να δώσει όλη την ψυχολογική στήριξη, αλλά και να παρακολουθήσει ούτως ώστε όλες οι διαδικασίες που θα γίνουν να γίνουν με τον σωστό τρόπο».
Σε ερώτηση εάν έχει διαβιβαστεί αίτημα από την οικογένεια του εκλιπόντος να μεταφερθεί Κύπριος ιατροδικαστής στη νεκροψία, η κα Υπουργός δήλωσε
: «Ναι, μας έχει διαβιβαστεί και γίνονται όλες οι αναγκαίες διαδικασίες για να υπάρχει Κύπριος ιατροδικαστής επί τόπου. Έχουμε ζητήσει ήδη να αναβληθεί η νενομισμένη νεκροψία μέχρι να παραστεί και ιατροδικαστής από την Κύπρο, ο οποίος θα τυγχάνει της εμπιστοσύνης και της οικογένειας».
Ερωτηθείσα εάν έτυχε ενημέρωσης σχετικά με την κατάσταση του αεροσκάφους, η δρ Μαρκουλλή είπε: «Όλα αυτά θα διερευνηθούν. Είναι γι’ αυτό ακριβώς που βρίσκεται εκεί ο Πρόξενός μας, ο οποίος θα έχει και την κατάλληλη νομική στήριξη. Διότι αντιλαμβάνεστε ότι αυτά είναι πολύ λεπτά θέματα, τα οποία αύριο μπορεί να συμπεριληφθούν και σε μία νομική διαδικασία –αν θα είναι αυτή η επιλογή της οικογένειας. Γι’ αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τη διερεύνηση που θα γίνει, ποιοι αποφάσισαν για τη συγκεκριμένη εταιρεία, για το συγκεκριμένο αεροσκάφος. Όπως σας είπα είναι πολύ πολύπλοκο θέμα, εμπλέκονται πάρα πολλοί και είναι κάτι που θα πρέπει να δούμε με πολύ μεγάλη προσοχή.
Σε ερώτηση εάν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη μεταφορά της σορού στην Κύπρο
, η κα Υπουργός ανέφερε ότι ακόμα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο και πρόσθεσε: «Η άφιξη του διπλωματικού λειτουργού μας ήταν χθες το βράδυ. Πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες για να γίνουν οι κατάλληλες επαφές και να διαγνωστεί και ο χρόνος που θα χρειαστεί, αλλά και τα όποια προβλήματα υπάρχουν».
Σε άλλη ερώτηση κατά πόσο έχει μιλήσει με τον διπλωματικό λειτουργό
, η Υπουργός Εξωτερικών είπε: «Έχουμε μιλήσει επανειλημμένα μαζί του. Βεβαίως, η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Οι Αρχές, όμως, ανταποκρίνονται θετικά και όπως σας είπα πρέπει να προχωρήσουμε με ένα πολύ προσεκτικό τρόπο, γι’ αυτό και οι πολλές δηλώσεις σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ωφελούν από την άποψη ότι θα πρέπει να πάμε με έναν τρόπο πολύ προσεκτικό ούτως ώστε να μην γίνει οποιαδήποτε ζημιά σε περίπτωση που θα υπάρχει νομική υπόθεση».
Σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση της συζύγου του εκλιπόντος, η δρ Μαρκουλλή δήλωσε ότι
«ήταν κάτω από ιατρική παρακολούθηση και ψυχολογική στήριξη».
Επιπλέον, κληθείσα να σχολιάσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χθες με νίκη του
François Hollande, η κα Υπουργός είπε: «Υπάρχει μια ανατροπή της πολιτικής κατάστασης στη Γαλλία. Εμείς ως Κύπρος, ως Κυπριακή Κυβέρνηση και ως κυπριακό κράτος, αυτό το οποίο ευχόμαστε είναι η φίλη χώρα Γαλλία, με την οποία έχουμε ένα πολύ στενό στρατηγικό, θα έλεγα, μακροχρόνιο δεσμό, θα συνεχίσει με την ίδια ένταση τη φιλία και τις σχέσεις που είχαμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια. Μπορώ να πω ότι δεν έχω αμφιβολία ότι αυτή θα είναι η πραγματικότητα, διότι οι δεσμοί που έχουν δημιουργηθεί μέσα από ένα μεγάλο πλέγμα συμφωνιών και συνεργασιών με τη Γαλλία θα συνεχιστούν και επί της νέας Κυβέρνησης του κ. Hollande».
Κληθείσα να σχολιάσει το πρόσφατο ταξίδι της στην Ουάσινγκτον και τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Φόρουμ της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (
AJC), η δρ Μαρκουλλή δήλωσε: «Ήταν πραγματικά μια επίσκεψη αστραπή, 24 ωρών, βασικά για να συμμετάσχω σε αυτό το πολύ σημαντικό Παγκόσμιο Φόρουμ του American Jewish Committee, που είναι ένα από τα πιο ισχυρά λόμπυ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Είναι η πρώτη φορά που προσκαλείται Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αναφέρω ότι οι άλλοι δύο Υπουργοί Εξωτερικών οι οποίοι συμμετείχαν ήταν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και του Καναδά. Επίσης προσκεκλημένος για να προσφωνήσει το Φόρουμ ήταν και ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου. Άρα, αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλη σημασία είχε για την Κύπρο να ακουστεί η φωνή της σε ένα τόσο σημαντικό Φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν γύρω στους 1.600 συνέδρους από όλη την Αμερική και από όλο τον κόσμο.

Μου δόθηκε η ευκαιρία να αναφερθώ, εκτός από τις σχέσεις μας με το Ισραήλ, τις συνεργασίες μας στα θέματα των υδρογονανθράκων, και σε πολλούς άλλους τομείς. Μου δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσω και για το Κυπριακό, και ιδιαίτερα για τις απειλές της Τουρκίας
, όχι μόνο στο θέμα των υδρογονανθράκων, αλλά και γενικότερα. Και πιστεύω ότι με το Ισραήλ έχουμε την ίδια αντίληψη όσον αφορά στον νέο ρόλο που προσπαθεί η Τουρκία να δημιουργήσει για τον εαυτό της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Σίγουρα μια χώρα, η οποία έχει προβλήματα σχεδόν με όλους τους γείτονές της, δεν μπορεί να προβάλλεται ως μοντέλο ηγέτιδας χώρας –μάλλον θα ήθελε η Τουρκία να προβληθεί και σαν παγκόσμιος ηγέτης– μια χώρα η οποία καταπατά με τόσο βάναυσο και βάρβαρο τρόπο τα δίκαια και τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της διεθνούς κοινότητας που τυγχάνει να είναι και κράτος μέλος της ΕΕ. Αυτό μας δόθηκε η ευκαιρία να το τονίσουμε με πολύ έντονο τρόπο και πιστεύω ότι έγινε δεκτή αυτή η
προσέγγιση από τους συνέδρους που συμμετείχαν στο Συνέδριο».
Όσον αφορά στις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε η Noble Energy
σχετικά με την ποσότητα φυσικού αερίου που σύμφωνα με την εταιρεία βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «είναι μέσα στο πλαίσιο και των δικών μας εκτιμήσεων, αλλά και προηγούμενων εκτιμήσεων που έχουν γίνει, ιδιαίτερα του US Geological Survey, το οποίο πριν μερικά χρόνια είχε εκτιμήσει ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπάρχουν γύρω στα 400 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου και περί τα 10 δις βαρέλια πετρελαίου. Άρα ο αριθμός ο οποίος δόθηκε –35 τρις– ίσως είναι κοντά σε κάποιες από τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει, αλλά μπορεί να είναι και πολύ περισσότερο».