7/5/12

Ο Υπουργός Εμπορίου προήδρευσε σύσκεψης για τις επενδύσεις
 
07/05/2012


Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης προήδρευσε σήμερα, στο Υπουργείο, σύσκεψης για τις επενδύσεις, στην οποία συμμετείχαν η Υπουργός Εσωτερικών κα Ελένη Μαύρου, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιος Φλουρέντζου, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου κα Ζέτα Αιμιλιανίδου και, τέλος, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) κ.κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης και Σωτήρης Σωτηρίου. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους αναφορικά με τη σύσκεψη, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι αντικείμενο της συζήτησης ήταν το θέμα δημιουργίας ενός μηχανισμού για καλύτερο συντονισμό για την προώθηση και διευκόλυνση της προσέλκυσης και αδειοδότησης, σε όλα τα στάδια και από όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, των επενδύσεων στην Κύπρο. Με στόχο να δοθεί ώθηση στις μεγάλες επενδύσεις στον τόπο μας, εξήγησε, θα ακολουθήσουν και άλλες συνεδρίες για το θέμα, που αφορά ουσιαστικά στη δημιουργία αρμόδιας Υπουργικής Επιτροπής στην οποία θα συμμετέχει και ο CIPA.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Εμπορίου υπέδειξε ότι η δημιουργία της Υπουργικής Επιτροπής που δεν θα αφορά μόνο την αδειοδότηση, αλλά και πολλά άλλα θέματα όπως τη χρηματοδότηση, δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Έφερε δε ως παράδειγμα την αποτελεσματική λειτουργία της Υπουργικής Επιτροπής για τα γήπεδα γκολφ, η οποία συνέρχεται τακτικά, ενημερώνεται από τα διάφορα Τμήματα για το στάδιο αδειοδότησης των γηπέδων και, επιλύοντας πολλά προβλήματα, προώθησε την πλειοψηφία των αδειών.
Ο κ. Συλικιώτης εξήγησε ότι η δημιουργία της Επιτροπής αφορά στην απόφαση για χειρισμό των ζητημάτων των επενδύσεων σε ανώτατο επίπεδο, μαζί με τους προϊστάμενους των Υπουργείων και τη συνεργασία και βοήθεια του CIPA. Υπάρχουν, επισήμανε, πολλές πτυχές στο θέμα πέραν της αδειοδότησης, για τις οποίες θα ήταν βοηθητική κατά τη λήψη αποφάσεων η συνδρομή του CIPA, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών που γίνονται για έναν επενδυτή όσον αφορά το υπόβαθρο, την εμπειρία και το είδος των επενδύσεων που κάνει.
Η προσπάθειά μας, κατέληξε ο κ. Υπουργός, «είναι όλοι να συμβάλουμε με έναν τρόπο αποφασιστικό και ουσιαστικό, ούτως ώστε αυτό το ενδιαφέρον που υπάρχει για επενδύσεις στον τόπο μας να πάρει σάρκα και οστά».
Ερωτηθείς κατά πόσον συζητήθηκε σήμερα κάποια συγκεκριμένη επένδυση, ο κ. Συλικιώτης απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας ότι με στόχο να σταλεί συγκεκριμένη πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα υπάρξει πρώτα μια νέα συνάντηση, κατά την οποία θα αποφασιστούν η δομή, οι αρμοδιότητες και ο τρόπος λειτουργίας της Υπουργικής Επιτροπής και του μηχανισμού που θα δημιουργηθούν.
Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσον απαιτείται έγκριση της πρότασης και από τη Βουλή, ο κ. Συλικιώτης εξήγησε ότι για τη σύσταση Υπουργικής Επιτροπής απαιτείται μόνο η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ερωτηθείς αναφορικά με την άφιξη σε δύο ημέρες των Κινέζων επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Υπουργός παρέπεμψε στον αρμόδιο Υπουργό Συγκοινωνιών, επισημαίνοντας ότι για τη συγκεκριμένη επένδυση συντονίζονται τώρα τα συναρμόδια Υπουργεία. Σημείωσε δε ότι συμμετείχε σε σχετική σύσκεψη στο Υπουργείο Συγκοινωνιών, κατά την οποία αποφασίστηκε η σύσταση αρμόδιας Επιτροπής που θα μελετήσει το θέμα και θα λάβει τις όποιες αποφάσεις.
Καταλήγοντας, ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι αυτό αποτελεί δείγμα ότι πολλές φορές τα Υπουργεία συντονίζονται ad hoc όταν προκύπτουν θέματα στην αρμοδιότητα κάποιου Υπουργείου, με την εισήγηση του CIPA και την πρωτοβουλία που ο ίδιος ανέλαβε για τη διεξαγωγή της σημερινής σύσκεψης, να αποσκοπεί στο να μπορεί αυτό να γίνεται για όλα τα θέματα με έναν τρόπο συστηματικό και θεσμικό.