7/5/12

Ο Υπουργός Εμπορίου απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με την επίσκεψή του στη Λιβύη
 
07/05/2012
 

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης κλήθηκε σήμερα από δημοσιογράφους να αναφερθεί στον σκοπό και τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στη Λιβύη στις 28 και 29 Απριλίου. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις επαφές της κυπριακής αποστολής στη Λιβύη, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας μετέβη Υπουργική Επιτροπή στη Λιβύη, υπό την ηγεσία της Υπουργού Εξωτερικών και με τη συμμετοχή του ιδίου και του Υπουργού Υγείας. Επισήμανε δε ότι στην κυπριακή αποστολή συμμετείχαν, επίσης, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Φειδίας Πηλείδης και μεγάλη αντιπροσωπεία από επιχειρηματίες, κυρίως από τον κατασκευαστικό τομέα, καθώς και διευθυντές και εκπρόσωποι ιδιωτικών κλινικών.
Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι η Υπουργική Επιτροπή συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, στην παρουσία τόσο του Υπουργού Οικονομικών όσο και του Υπουργού Πετρελαίων και Φυσικού Αερίου, ενώ ο ίδιος είχε χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Βιομηχανίας και με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Αρχής Τουρισμού και Αρχαιοτήτων. Η κα Μαρκουλλή, σημείωσε, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών και ο κ. Μαλάς με τον Υπουργό Υγείας, ενώ είχε και εκτεταμένες επαφές με αντικείμενο την εξεύρεση τρόπων για παροχή βοήθειας στη Λιβύη στον τομέα της υγείας, σε αυτήν την κρίσιμη φάση για τη χώρα. Παράλληλα, το ΚΕΒΕ πραγματοποίησε συναντήσεις με αντίστοιχα σώματα και οι επιχειρηματίες είχαν επαφές με τους συναδέλφους τους.
Η προσπάθεια μας, εξήγησε, είναι ακριβώς να δούμε τους τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε και να επενδύσουμε στη Λιβύη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα παιδιά από τη Λιβύη, που προέρχονται από οικογένειες που πλήγηκαν κατά τον εμφύλιο πόλεμο και τα οποία με πρόσκληση της Υπουργού Εξωτερικών επισκέφθηκαν την Κύπρο και συναντήθηκαν και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Εμπορίου επισήμανε ότι προωθείται τώρα η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του ΚΕΒΕ και των επιχειρηματικών συνδέσμων της Λιβύης, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες επισκέψεις τόσο αντιπροσωπείας από τη Λιβύη στην Κύπρο όσο και κυπριακών αντιπροσωπειών στη Λιβύη. Χαρακτήρισε μάλιστα την πρόσφατη επίσκεψη ως πολύ επιτυχημένη, αφού απέδειξε ότι μπορούμε να κινούμαστε γρήγορα και να δημιουργούμε επαφές και σχέσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, κάτι που διευκολύνει και τις επενδυτικές σχέσεις.
Κληθείς να αναφέρει συγκεκριμένους τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξουν επενδύσεις, ο κ. Υπουργός εξήγησε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούμε στον κατασκευαστικό τομέα, σε μια περίοδο που η Λιβύη βρίσκεται σε διαδικασία ανοικοδόμησης. Παράλληλα, σημείωσε, υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για συνεργασία τόσο στον τομέα του τουρισμού, όπου Λίβυοι μπορούν να εκπαιδευτούν στις ειδικές σχολές που έχουμε στην Κύπρο, όσο και στα θέματα υγείας, όχι μόνο για την οργάνωση των νοσοκομείων στη Λιβύη, αλλά και με τις εξαγωγές φαρμάκων από τις πολύ επιτυχημένες φαρμακοβιομηχανίες που έχουμε στην Κύπρο.
Ερωτηθείς, τέλος, αν αναμένεται πλέον η επέκταση των δραστηριοτήτων κυπριακών εταιρειών στη Λιβύη, ο κ. Συλικιώτης εξήγησε ότι απαιτείται πρώτιστα ο επιχειρηματικός κόσμος να ρισκάρει, αφού δεν είναι πάντοτε εύκολα τα πράγματα στο σημερινό, έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Όμως, κατέληξε, ο ρόλος της κάθε Κυβέρνησης είναι να κινείται πρώτα και κύρια σε πολιτικό επίπεδο, για να διανοίγει τον δρόμο στην ανάπτυξη αυτών των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.