10/4/12



Δήλωση του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη
 
10/04/2012




Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την επιτυχή ολοκλήρωση ευρείας κλίμακας αεροναυτικής άσκησης Έρευνας – Διάσωσης και ασύμμετρων απειλών, μεταξύ Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τριών πλοίων του Γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού υπό το συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η σημερινή άσκηση ακολούθησε την κοινή άσκηση της 5ης Μαρτίου με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό. Και έπεται συνέχεια.


Επιθυμώ να συγχαρώ θερμά όλες τις κυπριακές και γερμανικές Δυνάμεις που συμμετείχαν για την εξαιρετική εκτέλεση της άσκησης, τη συνεργασία και τον άψογο μεταξύ τους συντονισμό.


Στο χώρο της Α.Ο.Ζ. και στην περιοχή Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας (FIR) η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει μόνο κυριαρχικά δικαιώματα, έχει, επίσης, ευθύνες και υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Σ’ αυτές τις ευθύνες πρέπει και μπορούμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά και αξιόπιστα, ιδίως εν όψει της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και αυτό κάνουμε.


Εκφράζω ιδιαίτερες ευχαριστίες προς το Γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό και κατ’ επέκταση προς το Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας για την παραγωγική συνεργασία που αναπτύσσουμε με στόχο την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα, στη βάση πάντοτε του διεθνούς δικαίου.


Αρχή