10/4/12


Δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων για θέματα της επικαιρότητας
 
10/04/2012




Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου μετά τη συνάντηση του σήμερα με αντιπροσωπεία της Νεολαίας του Πολιτιστικού Σωματείου «Τάμα» προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους για θέματα της επικαιρότητας.


Σε ερώτηση για το θέμα της βουλευτικής ασυλίας και κατά πόσον η Βουλή των Αντιπροσώπων σκέφτεται να επανεξετάσει τις πρόνοιες του Συντάγματος που σχετίζονται με το θέμα, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε: «Αυτό είναι θέμα που αφορά τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν. Εγώ ως Πρόεδρος της Βουλής - αυτό είπα και χθες και το επαναλαμβάνω και σήμερα- επισημαίνω ότι, δυνάμει του Άρθρου 83, παρ. 2 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κανένας βουλευτής δεν διώκεται, δεν συλλαμβάνεται και δεν φυλακίζεται εφόσον είναι βουλευτής, παρά μόνο έπειτα από άδεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αυτή η παράγραφος του Συντάγματος δεν επιδέχεται πολλών ερμηνειών, ομιλεί αφ΄ εαυτής. Επιδέχεται μίας και μόνης ερμηνείας. Πέραν τούτου, επαναλαμβάνω ότι ασφαλώς οι Βουλευτές δεν πρέπει να οχυρώνονται πίσω από τη βουλευτική ασυλία για να προβαίνουν σε οποιεσδήποτε έκνομες ενέργειες είτε μείζονος είτε ήσσονος ποινικής βαρύτητας».


Συνεχίζοντας, ο κ. Ομήρου είπε ότι το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας επιδέχεται τροποποίησης, δεδομένου ότι το σχετικό άρθρο δεν είναι εκ των θεμελιωδών άρθρων του, και πρόσθεσε: «Άρα, με πλειοψηφία των δυο τρίτων των βουλευτών θα μπορούσε να υπάρξει μια τροποποίηση. Εγώ θα έβλεπα μια τροποποίηση σε ό,τι αφορά το εύρος αυτής της βουλευτικής ασυλίας. Θα μπορούσαν να υπάρξουν εξαιρέσεις από την πρόνοια σύμφωνα με την οποία απαιτείται η άδεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου προκειμένου να προχωρήσει η έναρξη ποινικής δίωξης εναντίον βουλευτή, όπως είναι για παράδειγμα τα αδικήματα για τα οποία γίνεται λόγος τις τελευταίες ημέρες. Είναι ένα θέμα το οποίο η Βουλή αντιλαμβάνομαι ότι συζητά ήδη στην Επιτροπή Θεσμών και Αξιών, αλλά μπορεί να συζητηθεί και σε επίπεδο σύσκεψης των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Εγώ θα το θέσω στη συνεδρία της σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων αμέσως μετά τις πασχαλινές διακοπές, αλλά να είναι αντιληπτό και κατανοητό ότι οι όποιες αποφάσεις εναπόκεινται στη βούληση των πολιτικών κομμάτων και των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων».


Ο κ. Ομήρου τόνισε, επίσης, ότι δεν είναι υπέρ της κατάργησης της βουλευτικής ασυλίας διότι η βουλευτική ασυλία δεν είναι τυχαία που έχει καθιερωθεί σε όλα τα δημοκρατικά κράτη του κόσμου. «Η βουλευτική ασυλία», ανέφερε, «έχει καθιερωθεί για να προστατεύονται οι βουλευτές από κυβερνητικές αυθαιρεσίες ή από ενδεχόμενες πολιτικές διώξεις. Διώξεις ποινικές, αλλά πολιτικού χαρακτήρα, με πολιτικά ελατήρια. Γιαυτό δεν πρωτοτυπούμε, ξέρετε, εμείς εδώ στην Κύπρο. Αυτό που ισχύει στην Κύπρο ισχύει σε όλες τις δημοκρατικές χώρες του κόσμου. Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε κατάχρηση ούτε υπέρβαση της νομιμότητας σε ό,τι αφορά συμπεριφορές μελών του Κοινοβουλίου. Άρα, επαναλαμβάνω ότι θα μπορούσαν να συζητηθούν τροποποιήσεις που αφορούν στο εύρος αυτής της πρόνοιας του Συντάγματος».


Κληθείς να σχολιάσει την κίνηση των Τούρκων να αρχίσουν γεωτρήσεις στα κατεχόμενα, ο κ. Ομήρου ανέφερε: «Πρόκειται για ακόμη μια κραυγαλέα παρανομία των τουρκικών δυνάμεων κατοχής η οποία πρέπει να καταγγελθεί σε όλα τα διεθνή σώματα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του κυπριακού κράτους. Πρόκειται για παραβίαση Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και αποφάσεων ευρωπαϊκών συλλογικών οργάνων. Νομίζω ότι για ακόμη μια φορά αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας στην Κύπρο. Αυτό που είπε η Τουρκία το 1974, ότι δήθεν διενήργησε ειρηνευτική επιχείρηση για να σώσει τους Τουρκοκύπριους, καταρρίπτεται χρόνο με τον χρόνο, μήνα με τον μήνα, μέρα με τη μέρα και ώρα με την ώρα από τις πράξεις του τουρκικού επεκτατικού κράτους. Τι είναι αυτή η ενέργεια εάν δεν είναι ενέργεια σφετερισμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας; Πρόκειται για μια επιδρομική ενέργεια. Περί αυτού πρόκειται».


Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς σχολιάζει τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου ότι η Εκκλησία θα προχωρήσει σε επενδύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας κτλ, σε μια προσπάθεια να συμβάλει και αυτή στην αντιμετώπιση της κρίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε: «Χαιρετίζω ιδιαίτερα τις προθέσεις επενδυτικών πρωτοβουλιών από πλευράς Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου ή της Εκκλησίας ευρύτερα. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται και για επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη, είναι περιβαλλοντικά φιλικές και δημιουργούν και νέες θέσεις εργασίας».