22/4/12

 
Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου
 
22/04/2012


Η τελετή για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο στον αρχαίο χώρο του Κουρίου έχει ως στόχο να προβάλει και να δείξει τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας, είπε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και κληθείς να πει αν η τελετή για ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία θα γίνει στο Κούριο, ο κ. Στεφάνου απάντησε καταφατικά.


Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η περιοχή του Κουρίου υπάγεται στις Βρετανικές Βάσεις και ερωτηθείς αν αυτό δεν ενοχλεί την Κυβέρνηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό που θα ενοχλούσε όλους μας θα ήταν να παραχωρήσουμε ένα αρχαιολογικό θησαυρό και ένα κομμάτι της ιστορίας της Κύπρου και του λαού μας σε κάποιους άλλους. Έτσι και αλλιώς, οι αρχαιολογικοί θησαυροί ανήκουν στην Κύπρο, στο λαό μας και την ευθύνη έχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Και αυτό συμβαίνει και με το Κούριο.


Η τελετή εκεί έχει ως στόχο να προβάλει και να δείξει τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας, που ʽχάνονταιʼ πίσω στο χρόνο και, ταυτόχρονα, θέλει να δώσει το μήνυμα ότι αυτή την ιστορία σε τούτο τον τόπο τον βασανισμένο, θέλουμε να την συνεχίσουμε.


Από εκεί και πέρα, ζητήματα πρακτικά που προκύπτουν, αναφορικά με τη διεξαγωγή αυτής της τελετής, την ευθύνη έχει η Κυπριακή Δημοκρατία και εκεί και όπου χρειάζεται υπάρχει συνεννόηση και υπάρχει αυτή η συνεννόηση με τις Βρετανικές Βάσεις».


Ερωτηθείς ποιος θα αστυνομεύσει τον χώρο για την ασφάλεια των επισήμων στην τελετή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «την ευθύνη έχει η Κυπριακή Δημοκρατία», ενώ σε ερώτηση αν τον χώρο θα εποπτεύει η Αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου είπε πως «αυτά θα τα δούμε εν καιρώ. Γίνεται μια συζήτηση σε επιτελικό, πρακτικό επίπεδο και αυτά θα τα πούμε στη συνέχεια».


Κληθείς να διευκρινίσει αν στον χώρο θα υπάρχουν μέλη της Αστυνομίας Κύπρου ή δυνάμεις των Βρετανικών Βάσεων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «πριν λίγο από καιρό έχει ληφθεί η απόφαση για να γίνει η εκδήλωση στο Κούριο. Αυτά βρίσκονται σε διαδικασία συζήτησης των ζητημάτων, για το πώς θα γίνουν αυτά τα πράγματα και πολύ σύντομα θα μπορούμε πολύ συγκεκριμένα να τοποθετηθούμε».


Σε παρατήρηση ότι οι Βρετανικές Βάσεις δεν θεωρούνται μέρος του εδάφους της ΕΕ, ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε αν «και παύει (το Κούριο) να είναι έδαφος της Κύπρου, μέρος της ιστορίας και της κληρονομιάς μας;. Εμείς θα δεχόμασταν αυτό τον χώρο να τον διαγράψουμε και να τον παραγράψουμε; Δέστε και αυτή την πτυχή».


Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπήρχε η δυνατότητα να επιλεχθούν άλλοι αρχαιολογικοί χώροι για τη διεξαγωγή της τελετής, ο κ. Στεφάνου σημείωσε
: «Τώρα κάνατε μια τοποθέτηση για ζητήματα για τα οποία ακόμη δεν έχετε το αποτέλεσμα. Σας αναφέρω ποιο είναι το σκεπτικό με το οποίο επιλέχθηκε ο χώρος του Κουρίου. Ένας χώρος με εξαιρετική ιστορική σημασία κοντά σε άλλους χώρους που χαρακτηρίζουν την ιστορία της Κύπρου,
ως χώρας που γέννησε την Αφροδίτη και ως χώρας που γέννησε και παρήγαγε ένα πολύ σημαντικό πολιτισμό».