22/4/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής προσφώνησε τη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ
 
22/04/2012


Ολοκληρώνονται σήμερα στη Βαρσοβία οι εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Διάσκεψη συμμετέχει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών, ο Πρόεδρος της Βουλής
κλήθηκε στο βήμα για να προσφωνήσει τη Διάσκεψη εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Ομήρου προσκάλεσε στην Κύπρο τους Προέδρους των Κοινοβουλίων της Ένωσης, αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων θα φιλοξενήσει την επόμενη Διάσκεψη, τον Απρίλιο του 2013. Η εν λόγω Διάσκεψη φιλοξενείται από τη χώρα που αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους και διοργανώνεται στο αμέσως επόμενο εξάμηνο.
Ευχαριστώντας τον Πρόεδρο του Πολωνικού Κοινοβουλίου για τη διοργάνωση της τρέχουσας Διάσκεψης στη Βαρσοβία, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η ανάληψη, για πρώτη φορά, της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο
την 1η Ιουλίου 2012 αποτελεί ιστορικό γεγονός για τη χώρα μας. Έχοντας αναλάβει τη διοργάνωση της κοινοβουλευτικής διάστασης της Κυπριακής Προεδρίας, στόχος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι να αναδειχθούν μέσα από τις Συναντήσεις που θα οργανωθούν τα κύρια θέματα που απασχολούν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Παράλληλα
, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως χώρα μέλος της Ένωσης, η οποία βρίσκεται στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης. Ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι η Κύπρος μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Μέσης Ανατολής, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν σε διάφορες συγκυρίες.
Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι επιπλέον σημαντικός στόχος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι να πραγματοποιήσει με επιτυχία όλες τις συναντήσεις, με την πεποίθηση ότι αυτές θα συμβάλουν στη λειτουργία μιας καλύτερης Ευρώπης, η οποία θα προτάσσει και θα έχει πάντοτε ως γνώμονα το συμφέρον των πολιτών της.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι αναμένει με ιδιαίτερη χαρά τους εκπροσώπους των εθνικών κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, στους επόμενους μήνες, όπως και τους ομολόγους του τον Απρίλιο του 2013 στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ένωσης, έχοντας την πεποίθηση ότι θα απολαύσουν τη θερμή κυπριακή φιλοξενία. Στην Κύπρο και τη Μεσόγειο των λαών, τόνισε ο κ. Ομήρου, των πολιτισμών και της πανάρχαιας ιστορίας.