17/4/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου


Η Κυβέρνηση απορρίπτει και καταγγέλλει την προσπάθεια της τουρκοκυπριακής ηγεσίας να πολιτικοποιήσει το θέμα που αφορά τη φωτιά που τέθηκε στο τέμενος Χατζή Ιμπραχήμ Αγά στη Λεμεσό, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, 14 Απριλίου κακόβουλα τέθηκε φωτιά στην οροφή του εξωτερικού στεγάστρου του τεμένους Χατζή Ιμπραχήμ Αγά στην οδό Αγκύρας στη Λεμεσό. Από τη φωτιά καταστράφηκε η ξύλινη οροφή του στεγάστρου και προκλήθηκαν ζημιές στην εξωτερική τοιχοποιία του τεμένους.


Οι ζημιές επιθεωρήθηκαν από λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων και η διαπίστωσή τους είναι ότι δεν προκλήθηκε ζημιά αρχαιολογικής σημασίας. Ήδη, οι εργασίες επιδιόρθωσης έχουν αρχίσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες και η ζημιά στην τοιχοποιία έχει αποκατασταθεί.

Η Κυβέρνηση ανεπιφύλακτα καταδικάζει την κακόβουλη ενέργεια, όπως και όλες τις κακόβουλες ενέργειες εμπρησμών και καταστροφής δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας των τελευταίων ημερών. Προς την Αστυνομία έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για πλήρη διερεύνηση του περιστατικού και εντοπισμό των δραστών.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση απορρίπτει και καταγγέλλει την προσπάθεια της τουρκοκυπριακής ηγεσίας να πολιτικοποιήσει το θέμα προβαίνοντας σε αυθαίρετους και αστήρικτους ισχυρισμούς. Η Κυπριακή Δημοκρατία πλήρως σέβεται τα μνημεία και τους χώρους λατρείας των Τουρκοκυπρίων που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές, τα οποία συντηρεί και προστατεύει.

Αντίθετα, η Τουρκία έχει καταστρέψει πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία και έχει συλήσει εκκλησίες στο βόρειο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, σε μια προσπάθειά της να διαγράψει και να αλλοιώσει την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της χώρας μας.

Η προσπάθεια της τουρκοκυπριακής ηγεσίας να εκμεταλλευτεί το περιστατικό για πολιτικούς λόγους το μόνο που επιτυγχάνει είναι να επιβαρύνει το κλίμα στις διαπραγματεύσεις το οποίο δεν είναι καλό λόγω της αρνητικής και άτεγκτης στάσης που τηρεί».

Στη συνέχεια ερωτηθείς αν το θέμα αυτό σχετίζεται με προβοκάτσια, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν υπάρχει ακόμη οτιδήποτε επί του θέματος. Η Αστυνομία διερευνά όλα τα ενδεχόμενα για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα».

Σε ερώτηση αν οι συναντήσεις σήμερα του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρέσβη της Κίνας και τον Επιτετραμμένο των ΗΠΑ εντάσσονται στο πλαίσιο των επαφών εν όψει της έκθεσης του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αυτές οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εντάσσονται στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το Κυπριακό και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Την περασμένη βδομάδα ο Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και με τον Ύπατο Αρμοστή της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος είχε συναντηθεί και με το Γάλλο Πρέσβη, ο οποίος αποχωρεί από την Κύπρο, και σήμερα, στο πλαίσιο αυτών των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενημέρωση και συζήτηση του Κυπριακού, εν όψει μάλιστα και της έκθεσης του κ. Ντάουνερ προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, συναντήθηκε με τους δύο διπλωμάτες».

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στην περιοχή της Αθηένου όπου, σύμφωνα με παρατήρηση δημοσιογράφου, δεν υπάρχει έλεγχος από και προς τις ελεύθερες περιοχές από τις Αρχές της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η γραμμή αντιπαράταξης είναι 180 χιλιόμετρα. Από στρατιωτικής πλευράς ελέγχεται από την Εθνική Φρουρά και για θέματα ασφάλειας και άλλα από την Αστυνομία Κύπρου, σε συνεργασία πάντοτε με τα Ηνωμένα Έθνη που έχουν την ευθύνη επιτήρησης της γραμμής.

Όποτε υπάρχουν καταγγελίες ή καταγγέλλονται διάφορα περιστατικά, πάντοτε επιλαμβάνεται η Αστυνομία Κύπρου σε συνεργασία με τον ΟΗΕ για την αντιμετώπισή τους. Αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στην περιοχή της Αθηένου, αυτό είναι κάτι που πρέπει να διαβιβαστεί στην Αστυνομία Κύπρου για να προβεί στους απαραίτητους ελέγχους».