17/4/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό


 
17/04/2012

Απορρίπτουμε ότι η 1η Ιουλίου αποτελεί χρονοδιάγραμμα, είπε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος τόνισε ότι καμιά σχέση υπάρχει μεταξύ της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και του Κυπριακού, σημειώνοντας παράλληλα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επανειλημμένως εκφράσει την ετοιμότητά του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και μετά την 1η Ιουλίου.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ» περί εφαρμογής σχεδίου Β’ από πλευράς Τουρκίας εάν μέχρι την 1η Ιουλίου δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού, είπε: «Η Τουρκία διαφημίζει το σχέδιο Β’ που έχει και αυτό θα πρέπει πρώτα από όλα να το δει ο διεθνής παράγοντας. Το σχέδιο Β’ που η Τουρκία προπαγανδίζει και προωθεί αντίκειται στο διεθνές δίκαιο, στις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο και το Κυπριακό, αλλά και στις αποφάσεις και θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία η Τουρκία φιλοδοξεί να ενταχθεί.
Οι αποφάσεις του διεθνούς Οργανισμού είναι πολύ συγκεκριμένες για την Κύπρο. Ο στόχος είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση του νησιού και του λαού, αυτό λέει ο ΟΗΕ, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας την οποία, επίσης, ορίζει ο διεθνής Οργανισμός. Άρα η Τουρκία, προωθώντας αυτό το σχέδιο Β’, συνεχίζει να παραβιάζει τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Έτσι ερμηνεύεται και έτσι εξηγείται η αρνητική στάση που έχει η τουρκική πλευρά στις διαπραγματεύσεις. Μέσα από την έλλειψη προόδου, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εκβιάσει τα πράγματα για την εκτροπή της διαδικασίας, για την εισαγωγή χρονοδιαγραμμάτων και για την επιβολή επιδιαιτησίας, πράγματα που δεν υπάρχουν στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και για τα οποία εμείς είχαμε κάνει ξεκάθαρο, και από τότε που αρχίζαμε τις διαπραγματεύσεις, ότι δεν πρόκειται να υιοθετηθούν από δικής μας πλευράς. Μάλιστα, υπάρχουν τοποθετήσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ξανά διαδικασίες που ακολουθήθηκαν το 2004 και οδήγησαν σε αποτυχία την όλη προσπάθεια τότε για εξεύρεση λύσης.

Σημειώνω ότι εν όψει αυτής της αρνητικής στάσης από μέρους της Τουρκίας έχει σημασία το ποια πρέπει να είναι η δική μας θέση και προσπάθεια. Και αυτή η προσπάθεια πρέπει να χαρακτηρίζεται από συνέπεια στις διαχρονικές θέσεις της πλευράς μας που είναι θέσεις που στηρίζονται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Στην προσπάθεια της Τουρκίας να ακυρώσει αυτά τα ψηφίσματα, εμείς πρέπει ακόμη περισσότερο να στηριζόμαστε σε αυτά και αυτό να δηλώνουμε ξεκάθαρα ζητώντας από το διεθνή παράγοντα την εφαρμογή των ψηφισμάτων και ταυτόχρονα την άσκηση επιρροής και πίεσης στην Τουρκία για να τα υλοποιήσει και αυτή».

Ερωτηθείς εάν η δική μας πλευρά έχει σχέδιο Β’ έναντι του σχεδίου Β’ της Τουρκίας, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αυτά που έχω πει είναι αυτά που εφαρμόζουμε τώρα, διότι μ αυτόν τον τρόπο από τη μια κτίζουμε αναχώματα για να μην εκτραπεί η διαδικασία και για να μην ακυρώσουμε το στόχο της λύσης, κάτι που επιθυμεί η Τουρκία, αλλά και για την εντατικοποίηση της διεθνούς δραστηριότητας (με προσπάθειες) που κάνουμε στον ΟΗΕ, στην ΕΕ και αλλού, από τη μια αποκαλύπτοντας την αρνητική στάση της Τουρκίας και από την άλλη δηλώνοντας τη θέληση, τη βούλησή μας να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό.

Από κει και πέρα, εμείς παρακολουθούμε πολύ στενά το τι λέει και το τι κάνει η Τουρκία αντιμετωπίζοντας τις όποιες προθέσεις της και τις όποιες στρατηγικές και τακτικές εφαρμόζει αυτή την περίοδο».

Ερωτηθείς είπε ότι «εμάς η απάντηση μας σε αυτή την πολιτική (της Τουρκίας) είναι η επιμονή στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στα όσα έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές όλα αυτά τα χρόνια, με πρώτες τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979, όπου εκεί συμφωνήθηκε και επαναβεβαιώθηκε η λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο της οποίας η Κύπρος και ο λαός της θα επανενωθούν».

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση έχει υπόψη της προς τα πού προσανατολίζεται η έκθεση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο κ. Ντάουνερ θα ετοιμάσει την έκθεση, τις αποφάσεις θα τις πάρει ο ΓΓ. Τα μηνύματα που έχουμε στείλει προς τον ΓΓ, ευρύτερα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και αλλού, είναι ξεκάθαρα: δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος στο Κυπριακό, δεν υπάρχει συμφωνία επί των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, άρα αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο να βρεθούν αυτές οι συγκλίσεις και να επιτευχθεί πρόοδος.

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλλουμε φωτογραφίζοντας ταυτόχρονα με ποιου την ευθύνη δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος, διότι είναι σαφέστατη η θέση μας πως η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει αθετήσει δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι του ΓΓ για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαν αφεθεί με τον κ. Ταλάτ, όταν άλλαξε η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Επίσης, σαφέστατη είναι η θέση μας για διασυνδεδεμένη συζήτηση, κυρίως του περιουσιακού με το εδαφικό, πράγμα το οποίο η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει κάνει σε επαρκή βαθμό, όπως δεν έχει σε επαρκή βαθμό καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς που ζητούσε ο ΓΓ για να μπορέσουμε να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση.

Απορρίπτουμε ότι η 1η Ιουλίου είναι χρονοδιάγραμμα. Τονίζουμε ότι καμιά σχέση δεν υπάρχει μεταξύ της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και του Κυπριακού και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πλείστες τόσες φορές έχει στείλει το μήνυμα – το έχει πει και κατ’ ιδίαν και με άλλους τρόπους - ότι είναι πανέτοιμος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και μετά την 1η Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή διάσκεψη ή πολυμερή διάσκεψη, και εδώ ο ΟΗΕ έχει συγκεκριμένες αποφάσεις: δεν μπορεί να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Η διεθνής διάσκεψη θα συγκληθεί για τις πτυχές εκείνες του Κυπριακού που είναι οι διεθνείς. Άρα οι απαντήσεις είναι πολύ συγκεκριμένες, δεν είναι μόνο δικές μας απαντήσεις, αλλά είναι και απαντήσεις του ίδιου του ΟΗΕ».