5/4/12

Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «To Μεγαλείο της Φύσης, Έντομα και Φυτά», στη Λεμεσό
 
05/04/2012


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να τελέσω τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας που έχει ως θέμα τη φύση, τα έντομα και τα φυτά. Στόχος της έκθεσης των έργων του Gilles Mermet είναι η παρουσίαση του πλούτου της βιοποικιλότητας και η ευαισθητοποίηση, κυρίως των νέων ανθρώπων, όσον αφορά τη σημαντικότητά της.

Η Κύπρος ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, γεγονός που συνεπάγεται και σημαντικές δεσμεύσεις για ουσιαστική δράση στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Η προστασία της φύσης είναι από τους πιο σημαντικούς τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος. Ο νόμος που εναρμονίζει την κυπριακή νομοθεσία με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία τέθηκε σε ισχύ από το 2003 και έχει ως στόχο να συμβάλει στην προστασία της φύσης και στον τερματισμό των περαιτέρω απωλειών στη βιοποικιλότητα της Κύπρου, μέσω της ένταξης περιοχών με ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Φύση 2000».

Τώρα, μετά την ετοιμασία διαχειριστικών σχεδίων για συγκεκριμένες περιοχές βρισκόμαστε στο στάδιο διαμόρφωσης σχεδίων και δράσεων για την προστασία τους. Στόχος είναι η διατήρηση και αποκατάσταση των περιοχών μέσω της θέσπισης μέτρων σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς και τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Ο δρόμος που έχουμε επιλέξει μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεπάγεται τη δέσμευση να διασφαλιστεί μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ των ανθρώπινων προσδοκιών για ανάπτυξη και των μακροπρόθεσμων περιβαλλοντικών στόχων και αναγκών.

Το μεγαλείο της φύσης και η ανάδειξη της βιοποικιλότητας όπως παρουσιάζονται μέσα από τη φωτογραφία, μας προκαλούν άμεση αντίδραση και συγκίνηση. Η φωτογραφία έχει την ιδιότητα να προκαλεί τα συναισθήματα των ανθρώπων, είτε πρόκειται για αισθήματα χαράς, λύπης, απέχθειας, αποστροφής ή απλής απόλαυσης. Μπορεί, επίσης, να μεταδώσει ξεκάθαρα μηνύματα τα οποία συμβάλλουν στην επίτευξη κάποιου σκοπού ως μέσο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Η γνωριμία με τις ομορφιές της φύσης μας κάνει να αγαπήσουμε και να σεβαστούμε τον δικό μας τόπο και να συμβάλουμε με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας μας στην προστασία του. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας, αφού επηρεάζει όχι μόνο τη δική μας ζωή, αλλά και τη ζωή των γενεών που θα ακολουθήσουν.

Συγχαίρω θερμά το Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη για τη διοργάνωση της έκθεσης αυτής αλλά και για τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ευρύτερα όχι μόνο στα πολιτιστικά αλλά και στα περιβαλλοντικά δρώμενα της χώρας μας.