1/4/12

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια


01/04/2012

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καθήκον να πουν στην Τουρκία «φτάνει», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος τόνισε ότι οι απειλές δεν μας πτοούν.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της δοξολογίας στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, για την επέτειο της 1ης Απριλίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφερόμενος στο μήνυμα της ημέρας είπε ότι πρόκειται «για την κορύφωση των απελευθερωτικών αγώνων του κυπριακού λαού. Δυστυχώς, η θυσία ηρωικών μορφών δεν έδωσε τα ποθούμενα αποτελέσματα. Οι λόγοι είναι πάρα πολλοί. Μέσα από μια 'κουτσουρεμένη' ανεξαρτησία οδηγηθήκαμε τελικά από τη δράση της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ στην τουρκική εισβολή και κατοχή και στην επαναφορά της σκλαβιάς σε σημαντικό τμήμα της πατρίδας μας.

Πρέπει να διδαχτούμε από τις επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου, αλλά και ευρύτερα από τους αγώνες του κυπριακού λαού. Χρειάζεται ενότητα στόχων. Τι έχουμε σήμερα μπροστά μας; Πολυδιάσπαση. Ενώ ο πολιτικός αρχηγός της ΕΟΚΑ έθεσε τον εφικτό στόχο της μετεξέλιξης του ενιαίου κράτους σε ομοσπονδιακό, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι πολλοί το αρνούνται και διακηρύττουν το ευκταίο και πάλι. Ο Θεός μαζί μας».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς Έρογλου ότι δεν υπάρχει λόγος για να συνεχιστούν οι συνομιλίες και ότι θέτει όρο πως για να επανέλθει θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πενταμερής διάσκεψη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η ‘μπάλα’ είναι στα ‘πόδια’ των Ηνωμένων Εθνών που έχουν μπροστά τους τις προδιαγραφές των συνομιλιών, μέσα από τα ψηφίσματα και τις διακηρύξεις του Γενικού Γραμματέα. Εάν ο κ. Έρογλου, για ακόμη μια φορά, για πολλοστή φορά, αυτές τις αρχές και προδιαγραφές τις παραβιάζει τότε πρέπει να καταδικαστεί. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος και άλλος τρόπος.

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν πρέπει να ‘κολοκυθίζουν’ τα πράγματα. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καθήκον να πουν στην Τουρκία ‘φτάνει’. Μπορεί να είναι ισχυρή δύναμη, αλλά υπάρχει και διεθνές δίκαιο, υπάρχει και η διεθνής κοινότητα η οποία είναι εντεταλμένη να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο. Κατά συνέπεια, ο κ. Έρογλου βρίσκεται εκτός τάξης. Οι απειλές δεν μας πτοούν – πρέπει να το γνωρίζει, και το γνωρίζει και από τις συνομιλίες, από τη διεξαγωγή των συνομιλιών ο κ. Έρογλου και να σταματήσει να απειλεί.

Εμείς, θα τηρήσουμε βασικές αρχές και όσα συμφωνήσαμε με τον Γενικό Γραμματέα και όσα περιλαμβάνονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών τα τιμούμε και θα συνεχίσουμε να τα τιμούμε».

Σε ερώτηση αν είμαστε γνώστες των σεναρίων που κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ασφαλώς είμαστε γνώστες. Θα ήταν και παράδοξο να μην είμαστε γνώστες. Εν πάση περιπτώσει δεν θα σχολιάσω τα σενάρια. Θα σχολιάσω αυτό, το οποίο τελικά θα εισηγηθεί».

Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί η επιστολή του κ. Έρογλου στην οποίαν αναφέρει ότι αν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ συγκαλέσει πολυμερή διάσκεψη τότε θα αποδεχθεί πράγματα που δεν έχει αποδεχθεί μέχρι τώρα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «μας ανησυχεί η όλη πολιτική της Τουρκίας. Και μας ανησυχεί και το γεγονός ότι αφήνεται η Τουρκία από ορισμένους στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στα Ηνωμένα Έθνη, να συμπεριφέρεται τόσο κυνικά και αλαζονικά».