1/4/12

Η Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Καζακστάν, την Αρμενία και το Ουζμπεκιστάν


01/04/2012

H Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή αναχωρεί σήμερα για τη Μόσχα, από όπου θα μεταβεί στο Καζακστάν, την Αρμενία και το Ουζμπεκιστάν, για την πραγματοποίηση επίσημων επισκέψεων, μεταξύ 2 και 6 Απριλίου.


Πρώτος σταθμός στην περιοδεία της κας Υπουργού, αύριο Δευτέρα, θα είναι το Καζακστάν. Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του ομολόγου της κ. Yerzhan Kazykhanov.

Κατά την επίσκεψη αυτή θα υπογραφούν Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Καζακστάν καθώς και Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού των δυο χωρών σε θέματα επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας.

Η δρ Μαρκουλλή θα έχει διευρυμένες συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών, όπου αναμένεται να συζητηθούν τρόποι ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, οι σχέσεις ΕΕ- Καζακστάν και θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Η κα Υπουργός θα ενημερώσει τον Καζάχο ομόλογό της για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, για θέματα ενέργειας και για θέματα που άπτονται της επικείμενης ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Θα ακολουθήσει κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη. Ο κ. Kazykhanov θα παραθέσει γεύμα εργασίας προς τιμήν της Υπουργού Εξωτερικών.

Η κα Υπουργός θα συναντηθεί επίσης με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω κ. Mukhtar Abraruly, τον Πρόεδρο της Άνω Βουλής του Καζακστάν κ. Κairat Mami, τον Υπουργό Παιδείας κ. Bakytzhan T. Zhumagulov, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Bolat B. Zhamishev καθώς και με την Υπουργό Εμπορίου και Οικονομικής Ανάπτυξης κα Zhanar Aitzhanova.

Η κα Υπουργός θα αναχωρήσει από το Καζακστάν για την Αρμενία την Τρίτη, 3 Απριλίου.