6/4/12

Πασχαλινό Παρατηρητήριο Τιμών Κρεάτων - 5/4/2012
 
06/04/2012


Στο πλαίσιο της παρακολούθησης της λειτουργίας της αγοράς του λιανικού εμπορίου και της πληροφόρησης των καταναλωτών εν όψει των εορτών του Πάσχα, η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει ολοκληρώσει νέα έρευνα για συλλογή στοιχείων αναφορικά με τα επίπεδα τιμών λιανικής πώλησης νωπών κρεάτων σε μεγάλες, μικρές υπεραγορές και συνοικιακά κρεοπωλεία στις 5/4/2012.
Η έρευνα αφορά 113 υποστατικά που δραστηριοποιούνται στις επαρχίες της Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και ελεύθερης Αμμοχώστου.
Το Πασχαλινό Παρατηρητήριο Τιμών Κρεάτων καλύπτει συνολικά δέκα βασικά είδη νωπών κρεάτων συμπεριλαμβανομένων αμνοεριφίων, χοιρινού, βοδινού, κοτόπουλου και κουνελιού. Οι κατάλογοι των τιμών ανά είδος υποστατικού και επαρχία δημοσιεύονται σε ξεχωριστούς πίνακες (ως Παράρτημα Ι και ΙΙ: κρεοπωλεία μεγάλων και μικρών υπεραγορών αντίστοιχα και Παράρτημα ΙΙΙ: Συνοικιακά Κρεοπωλεία). Η δημοσίευση αφορά τιμές λιανικής πώλησης νωπών κρεάτων στις 5/4/2012.
Σημειώνεται ότι, στις περιπτώσεις που δεν υπήρχε προς πώληση κάποιο συγκεκριμένο είδος στο υποστατικό, δεν καταχωρείται αντίστοιχη τιμή στους πίνακες των παραρτημάτων. Στις περιπτώσεις όπου στο ίδιο υποστατικό έχουν εντοπιστεί περισσότερες από μια συσκευασίες του ίδιου είδους σημειώνεται η χαμηλότερη τιμή. Επίσης, τα είδη σε τιμές προσφορών σημειώνονται με (*).
Η δημοσίευση του Πασχαλινού Παρατηρητηρίου Τιμών Κρεάτων αποτελεί χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης για τον καταναλωτή, ενδυναμώνοντας την ικανότητά του να συγκρίνει τιμές και να προβαίνει στις πιο συμφέρουσες γι΄ αυτόν αγορές. Επιπλέον, προσθέτει περισσότερη διαφάνεια στη συνολική εικόνα της συγκεκριμένης αγοράς και συμβάλει στην προαγωγή του ανταγωνισμού.
Τονίζεται ότι οι τιμές που παρουσιάζονται στο Πασχαλινό Παρατηρητήριο Τιμών Κρεάτων αφορούν τις 5/4/2012, ημερομηνία κατά την οποία έχουν διεξαχθεί οι έλεγχοι για τη λήψη τιμών.
Ακολουθούν πίνακες οι οποίοι περιλαμβάνουν τις ελάχιστες/μέγιστες λιανικές τιμές πώλησης καθώς επίσης τις λιανικές τιμές που πωλεί η πλειοψηφία ανά είδος υποστατικού παγκύπρια (συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των περιπτώσεων που αφορούν την πλειοψηφία των υποστατικών). Επίσης, σημειώνονται τα υποστατικά που πωλούν στις χαμηλότερες λιανικές τιμές πώλησης ανά το παγκύπριο.
Από την έρευνα διαφαίνεται ότι στην αγορά υπάρχει ποικιλία προϊόντων σε διάφορες τιμές, γι΄ αυτό προτρέπονται οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επιλογές τους. Η γενική εικόνα που παρουσιάζει η αγορά είναι ευνοϊκή για τους καταναλωτές εφόσον καταγράφονται χαμηλότερες τιμές στην πλειοψηφία των νωπών κρεάτων με σημαντικότερες τις μειώσεις που αφορούν τα Αμνοερίφια μικρά ντόπια /Κg.
Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν λεπτομερώς για το Πασχαλινό Παρατηρητήριο Τιμών Κρεάτων ημερομηνίας 5/4/2012 στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.mcit.gov.cy (Τελευταία Νέα) ή στην δωρεάν Τηλεφωνική Γραμμή Καταναλωτή 1429.