24/4/12

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας για τους ελέγχους στα αγροτικά προϊόντα στα σημεία διέλευσης της Πράσινης Γραμμής
 
24/04/2012


Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης προήδρευσε σήμερα σύσκεψης, στο Υπουργείο Γεωργίας, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (EKA) κ. Πανίκου Χάμπα, για το θέμα της διενέργειας ελέγχων στα αγροτικά προϊόντα στα σημεία διέλευσης της Πράσινης Γραμμής. Η σύσκεψη έγινε στην παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Γεωργίας κας Αίγλης Παντελάκη και υπηρεσιακών παραγόντων που εμπλέκονται στη διαδικασία των ελέγχων αυτών.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Υπουργός προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ως ακολούθως: «Κατόπιν παράκλησης της ΕΚΑ πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη στην παρουσία των εμπλεκομένων Τμημάτων – του Τμήματος Τελωνείων, των Υγειονομικών Υπηρεσιών, των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και του Τμήματος Γεωργίας – για να εξετάσουμε το θέμα της διακίνησης γεωργικών προϊόντων και ψαριών μέσω της Πράσινης Γραμμής με βάση τον σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό.
Η ΕΚΑ είχε εκφράσει κάποιες ανησυχίες κατά πόσον γίνονται οι σωστοί έλεγχοι που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η καταλληλότητα των προϊόντων αυτών. Εξετάσαμε με το Γενικό Κρατικό Χημείο και τις Υγειονομικές Υπηρεσίες ποιοι ακριβώς έλεγχοι γίνονται. Ενώ στο παρελθόν γινόταν περιορισμένος αριθμός δειγματοληψιών και ελέγχων – γύρω στα 10 με 15 δείγματα ετησίως – λάβαμε σχετική απόφαση και ήδη υλοποιείται ένα πρόγραμμα για περισσότερες δειγματοληψίες. Μέσα στο 2012 αναμένεται να ανέλθουν στις 40 με 50 περίπου. Έτσι θα έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα για την καταλληλότητα και την υγιεινή των προϊόντων αυτών.

Είναι ένα θέμα που σίγουρα μας απασχολεί διότι θέλουμε μόνο κατάλληλα και υγιεινά προϊόντα να καταλήγουν στις ελεύθερες περιοχές, πάντοτε στα πλαίσια και τις πρόνοιες του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής».

Ερωτηθείς κατά πόσον μπορούμε να ελέγχουμε προϊόντα που σύμφωνα με πρόσφατες καταγγελίες προέρχονται από την Τουρκία μέσω της Πράσινης Γραμμής και δεν παράγονται στα κατεχόμενα, ο κ. Υπουργός είπε ότι αυτό δεν είναι κάτι που εύκολα μπορεί να ελεγχθεί, αλλά, σημείωσε, υπάρχει σχετική πρόνοια στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής και εάν υπάρχει βάσιμη υποψία ότι τα προϊόντα που διακινήθηκαν δεν έχουν παραχθεί στις τουρκοκυπριακές περιοχές, τότε το θέμα μπορεί να παραπεμφθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανέφερε ότι στο παρελθόν είχαμε τέτοιες περιπτώσεις όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάνθη ότι τελικά τα προϊόντα είχαν παραχθεί στις τουρκοκυπριακές περιοχές, και επανέλαβε ότι δεν είναι πολύ εύκολο να τεκμηριωθεί κατά πόσον τα προϊόντα παράγονται στα κατεχόμενα ή έχουν εισαχθεί από την Τουρκία.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πρόνοιες του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, ο κ. Αλετράρης είπε: «Σύμφωνα με τον Κανονισμό πρέπει το κάθε φορτίο να συνοδεύεται από ένα πιστοποιητικό του Τουρκοκυπριακού Επιμελητηρίου που να βεβαιώνει ότι τα προϊόντα έχουν παραχθεί στα κατεχόμενα. Για συγκεκριμένα προϊόντα, όπως είναι οι πατάτες και τα εσπεριδοειδή, υπάρχει και ένα πρόσθετο έγγραφο που εκδίδεται από εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίοι ελέγχουν τις φυτείες και τα προϊόντα αυτά στα κατεχόμενα. Μετά τον έλεγχο των πιστοποιητικών γίνεται μακροσκοπικός έλεγχος από τους αρμόδιους λειτουργούς του Τμήματος Γεωργίας ή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ανάλογα εάν πρόκειται για γεωργικά προϊόντα ή για ψάρια, και γίνεται επίσης δειγματοληψία από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Αντιλαμβάνεστε ότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων προκύπτουν μετά από δύο – τρεις μέρες και άρα υπάρχει κάποιος ετεροχρονισμός, αλλά αυτό συμβαίνει και με τα προϊόντα που κυκλοφορούν και στις ελεύθερες περιοχές και διακινούνται από τρίτες χώρες. Σε περίπτωση που μια ανάλυση δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τότε καταγράφεται το όνομα του εμπόρου ο οποίος έχει προμηθεύσει τα προϊόντα και στην επόμενη διακίνηση προϊόντων του συγκεκριμένου εμπόρου πιθανόν να γίνει και δέσμευση του φορτίου μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των νέων αναλύσεων που θα γίνουν. Είχαμε στο παρελθόν πολύ μεμονωμένες περιπτώσεις τέτοιων προϊόντων».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι ανησυχίες τους προκύπτουν από το γεγονός ότι οι παραγωγοί στα κατεχόμενα χρησιμοποιούν αποκλειστικά φυτοφάρμακα από την Τουρκία και αρκετά από αυτά είναι εκτός προδιαγραφών της ΕΕ. Ο κ. Χάμπας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αύξηση των ελέγχων οι οποίοι πλέον θα πενταπλασιαστούν και τόνισε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ανάκτηση μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από τους καταναλωτές.