21/4/12

Παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ, στη Βαρσοβία
 
21/04/2012


Συνεχίζονται σήμερα στη Βαρσοβία οι εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Διάσκεψη συμμετέχει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου.
Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος του Συμφώνου Σταθερότητας, Συντονισμού και Διακυβέρνησης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η οικονομική κρίση που ταλανίζει τις ευρωπαϊκές οικονομίες, θέτει την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υπό απειλή και, ως εκ τούτου, θέτει σε κίνδυνο και το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι το ζητούμενο είναι κατά πόσο το νέο αυτό Σύμφωνο θα μπορέσει από μόνο του να παραμερίσει τις αιτίες της κρίσης. Η δε πιθανότητα να μην επικυρωθεί από εκείνα τα κράτη μέλη που θα ακολουθήσουν τη διαδικασία επικύρωσης μέσω δημοψηφίσματος, είπε ο κ. Ομήρου, θα θέσει υπό αμφισβήτηση το περιεχόμενο του Συμφώνου και θα καταδείξει τη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων πολιτών για τη σημερινή οικονομική κατάσταση της Ένωσης. Ο κ. Ομήρου τόνισε, ταυτόχρονα, ότι η ευημερία κάθε Ευρωπαίου πολίτη θα πρέπει να αποτελεί πάντοτε τον κύριο άξονα των ενεργειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι κρίνεται επιβεβλημένη η αναζήτηση και σύνθεση προτάσεων που θα έχουν ως κύριο στόχο την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της ΕΕ, μέσω επενδύσεων στην έρευνα και τεχνολογία και στην εξειδίκευση και κατάρτιση κυρίως των νέων. Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε, η αναδιοργάνωση της αξιοποίησης των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων θα αποτελούσε καλή βάση για τη δημιουργία περισσότερων αναπτυξιακών προγραμμάτων, αφού η απλή μείωση του κόστους παραγωγής δεν αποτελεί απάντηση στη σημερινή κρίση.
Ο κ. Ομήρου διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου στηρίζει τις προσπάθειες των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προώθηση και λήψη μέτρων που μπορούν να αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη της Ένωσης για βελτίωση των σημερινών δυσμενών οικονομικών δεδομένων. Ωστόσο, υπογράμμισε, η Βουλή υποστηρίζει ταυτόχρονα την ανάγκη εγκαθίδρυσης περαιτέρω μηχανισμών που θα μπορούν να διαφυλάττουν και δεν θα απειλούν την ευρωπαϊκή ενότητα και, μαζί με αυτήν, την κοινωνική συνοχή εντός των κρατών μελών και την αλληλεγγύη μεταξύ τους.