21/4/12


Γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια για τον θάνατο του Ανδρέα Πούγιουρου
 
21/04/2012


Ο Ανδρέας Πούγιουρος υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα όχι μόνο για την Αμμόχωστο αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο.


Εξελέγη για πρώτη φορά Δήμαρχος Αμμοχώστου το 1953, σε μια περίοδο όπου ο Δήμαρχος διαδραμάτιζε περισσότερο ρόλο πολιτικού εκπροσώπου του κυπριακού λαού, εκπροσωπώντας τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.


Ο Ανδρέας Πούγιουρος εξέφραζε τη βούληση του κυπριακού λαού για ελευθερία και δημοκρατία και συμμετείχε στην αντιπροσωπεία της πλευράς μας κατά τη συζήτηση των Συμφωνιών Ζυρίχης- Λονδίνου στο Λονδίνο.


Την πολιτική υπόθεση της Κύπρου την υπηρέτησε με πολλή συνέπεια και ζέση τόσο από τη θέση του Δημάρχου όσο και από τη θέση του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.


Τεράστιο πραγματικά είναι το έργο του Ανδρέα Πούγιουρου σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ένα ξεκάθαρο προοδευτικό προσανατολισμό για πάρα πολλά χρόνια και συνέβαλε τα μέγιστα στη μετατροπή της Αμμοχώστου σε μια σύγχρονη πόλη της ανάπτυξης και της δημιουργίας πριν μετατραπεί από την κατοχή σε πόλη φάντασμα.


Ο Ανδρέας Πούγιουρος υπήρξε ένας πατριώτης με επιλογές στη βάση της πολιτικής ευθυκρισίας. Ένας διανοούμενος της δημόσιας ζωής. Πάντα μειλίχιος, υπόδειγμα εντιμότητας και έχαιρε εκτίμησης από τις πλατιές λαϊκές μάζες που τον αγάπησαν και τον στήριξαν.


Όποτε είχαμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε όλα αυτά τα χρόνια είχε την απεριόριστη εκτίμηση και τον σεβασμό μου.


Εκφράζω για ακόμη μία φορά την εκτίμησή μου στην προσφορά του Ανδρέα Πούγιουρου στην Κύπρο και, ιδιαίτερα, την Αμμόχωστο.


Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.