17/4/12


Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ στην Κύπρο
 
17/04/2012




Η επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Avigdor Liberman στην Κύπρο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ραγδαίας ανάπτυξης των σχέσεων Κύπρου και Ισραήλ, ανέφερε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους και ερωτηθείς πού αποσκοπεί η σημερινή επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ στην Κύπρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται «στο πλαίσιο της ραγδαίας ανάπτυξης των σχέσεων Κύπρου και Ισραήλ", προσθέτοντας πως "είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσονται πάρα πολύ σε διάφορους τομείς και ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, διότι και οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαδικασία έρευνας, εντοπισμού και προβληματισμού αναφορικά με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν στην ΑΟΖ τόσο της Κύπρου όσο και του Ισραήλ.

Από κει και πέρα υπάρχουν και άλλα διμερή ζητήματα τα οποία συζητούμε εδώ και καιρό. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν ευρύτερα ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, εξ ου και όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν σε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ έγιναν συζητήσεις για ζητήματα που αφορούν οικονομικά, εμπορικά και άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με αυτό το τομέα. Υπάρχουν ζητήματα πολιτικά, έχοντας υπόψη τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, θέματα που αφορούν την έρευνα και τη διάσωση και, γενικά, όλα εκείνα τα ζητήματα που προκύπτουν ένεκα της γειτνίασης των δύο χωρών και της θέλησης που υπάρχει από τις δύο χώρες για ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας».

Ερωτηθείς αν στην ατζέντα της επίσκεψης βρίσκεται και το θέμα της ανέγερσης τερματικού, ο κ. Στεφάνου είπε: «Το θέμα του τερματικού είναι ένα μέρος από το μεγάλο θέμα που αφορά την ενέργεια. Η Κυβέρνηση είναι στη διαδικασία ετοιμασίας ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που αφορά όλες τις πτυχές του θέματος ενέργεια και κάθε φορά που συζητάμε με ενδιαφερόμενους συζητάμε είτε ξεχωριστές πτυχές είτε ολόκληρο το θέμα. Το θέμα της ενέργειας είναι στην ατζέντα της επίσκεψης του κ. Liberman και άρα θα συζητηθούν ζητήματα αυτού του τύπου».

Ερωτηθείς αν στα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος είναι και το θέμα της συνεκμετάλλευσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε πως το θέμα αυτό είναι στην ατζέντα και πρόσθεσε: «Και σ αυτόν το τομέα κάνουμε συζήτηση στη βάση του διεθνούς δικαίου. Το δίκαιο της θάλασσας προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες αναφορικά με τέτοια ζητήματα που έχουν να κάνουν με κοινά κοιτάσματα, αλλά και ευρύτερα για τις συνέργειες και τις συνεργασίες γειτονικών χωρών και σε τούτα τα ζητήματα».

Σε ερώτηση αν στη διμερή συμφωνία που έχει η Κύπρος με το Ισραήλ περιλαμβάνεται αυτό το κομμάτι, ή κατά πόσον θα πρέπει να υπάρξει μια συμπληρωματική συμφωνία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «περιλαμβάνεται αυτό το κομμάτι, για το οποίο έχει γίνει και γίνεται μια συγκεκριμένη συζήτηση».