12/3/12

Μήνυμα της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, Αρχηγού της Κοινοπολιτείας, με την ευκαιρία της Ημέρας της Κοινοπολιτείας 2012

12/03/2012





Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του σημερινού κόσμου, που βασίζεται στην τεχνολογία, είναι το εύρος των ευκαιριών που προσφέρει στην κατανόηση και εκτίμηση του τρόπου ζωής των άλλων: μπορούμε να δούμε, να ακούσουμε και να βιώσουμε την εμπειρία ατόμων σε κοινότητες και συνθήκες που απέχουν πολύ από εμάς.

Τέτοια παράθυρα στον κόσμο μας βοηθούν να αντιληφθούμε πως, παρά τις όποιες εξωτερικές διαφορές, μοιραζόμαστε εντούτοις πολλά κοινά. Οι συνθήκες και ο περιβάλλον χώρος μπορεί να διαφέρουν σημαντικά, όπως για παράδειγμα το φαγητό που τρώμε και τα ρούχα που φοράμε, ωστόσο μοιραζόμαστε όλοι μαζί την ανθρωπότητα και αυτό μας φέρνει όλους κοντά. Οι χαρές στις γιορτές και η συμπόνια στη θλίψη, μπορεί να εκφράζονται διαφορετικά, αλλά γίνονται αισθητές με τον ίδιο τρόπο, σε όλο τον κόσμο.

Ο τρόπος έκφρασης της ταυτότητάς μας, αποκαλύπτει μια πλούσια ποικιλομορφία αλλά και πολλά κοινά στοιχεία. Μέσα από τη δημιουργική ιδιοφυία των καλλιτεχνών - είτε πρόκειται για συγγραφείς, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, χορευτές ή μουσικούς - μπορούμε να δούμε τόσο το φάσμα των πολιτισμών μας όσο και τα στοιχεία της κοινής μας ανθρωπιάς.

Το θέμα της Κοινοπολιτείας για φέτος, "Συνδέοντας Πολιτισμούς" μας ενθαρρύνει να αναλογιστούμε τις ιδιαίτερες δυνατότητες που έχουμε, ως μέλη αυτής της μοναδικής ομάδας εθνών, για να γιορτάσουμε ένα εξαιρετικό πολιτιστικό μωσαϊκό, που αντανακλά τις πολλές ατομικές και συλλογικές μας ταυτότητες. Η Κοινοπολιτεία διαφυλάσσει και σέβεται αυτό τον πλούτο ποικιλομορφίας.

Η σύνδεση πολιτισμών, ωστόσο, είναι κάτι περισσότερο από την παρατήρηση των άλλων και των τρόπων που εκφράζονται. Φέτος, στόχος της Κοινοπολιτείας είναι να διερευνήσει πώς μπορούμε να μοιραστούμε και να ενισχύσουμε τον δεσμό της κοινοπολιτειακής ιθαγένειας, που ήδη απολαμβάνουμε, χρησιμοποιώντας τους πολιτιστικούς δεσμούς, ώστε να έρθουμε ακόμη πιο κοντά σαν οικογένεια και φίλοι ανά την υδρόγειο.

Για να στηριχθεί αυτό το θέμα, έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό τραγούδι για την Κοινοπολιτεία με τίτλο, «Stronger as One» (Δυνατότεροι σαν ένα). Υπάρχουν πολυάριθμοι τρόποι με τους οποίους αυτό το μουσικό κομμάτι μπορεί να ακουστεί ή να τραγουδηθεί από μόνο του οπουδήποτε στην Κοινοπολιτεία. Καθώς μοιραζόμαστε την ίδια μουσική, επενδύοντας την με τις προσωπικές μας ερμηνείες και συνεισφορές, τρέφουμε παράλληλα την υπέροχη ανθρώπινη ιδιότητα της φαντασίας και κατανοούμε και εκτιμούμε τους άλλους.

Η Κοινοπολιτεία λειτουργεί σαν μονοπάτι που οδηγεί στη μεγαλύτερη κατανόηση και προσφέρει την ευκαιρία να αναπτύξουμε τις κοινές μας εμπειρίες, ευρύτερα στον κόσμο. Ένα κόσμο, στον οποίο οι διαδρομές για αμοιβαία εκτίμηση και κοινό σκοπό μπορούν επίσης να διερευνηθούν και να μας φέρουν πιο κοντά, δυνατότερους και καλύτερους από πριν.