16/3/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης με θέμα «Αφροδίτη», στη Λευκωσία

16/03/2012





Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην παρουσίαση της εικαστικής δράσης «Αφροδίτη». Η δράση αυτή διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο, αφού αυτό το σημαντικό γεγονός έχει περιληφθεί και στους στόχους της φετινής σχολικής χρονιάς.

Η συγκεκριμένη εικαστική δράση αποτελεί μια προσπάθεια που ενώνει όλα τα σχολεία, από κάθε γωνιά της Κύπρου, σε ένα κοινό στόχο - την εικαστική παρέμβαση στο σχήμα της Αφροδίτης των Σόλων, ενός συμβόλου της κυπριακής ιστορίας και πολιτισμού. Μέσω της παρέμβασης στην Αφροδίτη και μέσω του συμβολισμού που αυτή περικλείει, οι μαθητές μπορούν να αναδείξουν τον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας αλλά και να προβάλουν το πρόβλημα της εισβολής και κατοχής της πατρίδας μας.

Τα ποικιλόμορφα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας, όπως διαπιστώνω, είναι όχι μόνο εντυπωσιακά, αλλά και ενδεικτικά της διαφορετικότητας του κάθε ατόμου, του κάθε κριτικά σκεπτόμενου πολίτη. Στοχεύοντας στην καλλιέργεια συνειδητοποιημένων δημιουργών που συμβάλλουν ενεργά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, η δημιουργική διαδικασία ενισχύει τις γνώσεις, τις εικαστικές εμπειρίες, τον πειραματισμό, τις ικανότητες και τις δεξιότητες των μαθητών. Στα έργα αποτυπώνονται τα συναισθήματα και ο πλούτος του εσωτερικού κόσμου των νέων, αφού η καλλιτεχνική δημιουργία αποτελεί ένα πολύτιμο μέσο έκφρασης.

Η ενασχόληση με τις τέχνες αποτελεί μίαν όαση για τα παιδιά στην κοινωνία που ζούμε, όπου οι αξίες αμφισβητούνται και ο πλούτος μετριέται με την ποσότητα των υλικών αγαθών. Οι τέχνες βοηθούν στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, εφοδιάζοντας τους μαθητές με την ανάλογη αισθητική παιδεία, με ευαισθησίες και φαντασία, που οδηγούν σε μια πλούσια και ολόπλευρη εμπειρία, εξασφαλίζοντας, πνευματική απόλαυση.

Ανάμεσα στους στόχους της δράσης «Αφροδίτη» ήταν η προβολή της κυπριακής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς σε χώρους, όπου θα πραγματοποιηθούν συνέδρια, σύνοδοι υπουργών ή άλλες εκδηλώσεις. Τα έργα αυτά θα περάσουν τα σύνορα της μικρής μας πατρίδας, αφού πολλά θα δοθούν ως συμβολικά δώρα σε επίσημους επισκέπτες του κράτους. Αυτό σημαίνει ότι, φεύγοντας από την Κύπρο, οι Ευρωπαίοι επισκέπτες θα παίρνουν μαζί τους ένα κομμάτι από την κυπριακή ιστορία.

Επιπλέον, τα έργα αυτά δεν συμβολίζουν μόνο το παρελθόν αυτού του τόπου αλλά και το μέλλον, και είστε εσείς οι δημιουργοί αυτοί που βάλατε τη σφραγίδα σας σε κάθε ξεχωριστή Αφροδίτη. Επίσης, με την ανάληψη αυτής της εικαστικής, δράσης επιτυγχάνεται έμπρακτα και η σύνδεση του σχολείου με την κοινωνία, που είναι, ένας από τους βασικούς πυλώνες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, την οποία άρχισε ήδη να εφαρμόζει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μέσα από τα νέα αναλυτικά προγράμματα.

Θα ήθελα, τέλος, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας, σε εσάς τις μαθήτριες και τους μαθητές για την προθυμία και τη συνεργασία σας, αλλά και στους καθηγητές σας, που υποστήριξαν την πρωτοβουλία. Ευχαριστίες ανήκουν και σε όσους εργάζονται και οργανώνουν τις διάφορες δράσεις εν όψει της Κυπριακής Προεδρίας, τις οποίες αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον. Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζει όλους εσάς και θα σας παρέχει όλα τα εφόδια για να συνεχίσετε το δημιουργικό σας έργο.