16/3/12

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού συναντήθηκε με τον Κύπριο νομπελίστα οικονομολόγο κ. Χριστόφορο Πισσαρίδη

16/03/2012





Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους συναντήθηκε σήμερα με τον νομπελίστα Καθηγητή κ. Χριστόφορο Πισσαρίδη.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Παιδείας προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους λέγοντας τα εξής:

«Σήμερα είχα τη χαρά, μαζί με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, να δεχθούμε εδώ στο γραφείο μου τον νομπελίστα Κύπριο Καθηγητή κ. Πισσαρίδη. Ήταν μια οφειλόμενη πρόσκληση εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας να συναντηθούμε και να τα πούμε και εδώ στο Υπουργείο από κοντά. Συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα. Είδαμε θέματα που είχαν να κάνουν με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τη σχέση των πανεπιστημίων και τις συνέργειες που πρέπει να αναπτυχθούν με πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία και τα προσφερόμενα προγράμματα των σπουδών, την όποια διασύνδεση μπορούν να έχουν με τις σύγχρονες ανάγκες, καθώς και με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, χωρίς να ξεχνούμε τον πραγματικό ρόλο ενός πανεπιστημίου.

Μας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσουμε τον κ. Πισσαρίδη σχετικά με το θέμα και την απόφαση για ίδρυση των νέων μεταλυκειακών ινστιτούτων που θα έρθουν να καλύψουν το κενό μεταξύ δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για να ανταποκριθούν ακριβώς στις ανάγκες των καιρών, στις ανάγκες της οικονομίας, όπως αυτή εξελίσσεται, δημιουργώντας νέες απαιτήσεις σε νέα επαγγέλματα και σε τεχνικούς υψηλής στάθμης.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι ο κ. Πισσαρίδης αποδέχθηκε να είναι μέλος αυτών των συμβουλευτικών επιτροπών και ομάδων που θα φτιάξουμε. Οι εμπειρίες και οι γνώσεις του είναι πολύ σημαντικές για μας, αλλά και η συνεισφορά του στα νέα προγράμματα που θα περιλάβουμε στα νέα μεταλυκειακά ινστιτούτα που θα λειτουργήσουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Θέλω να τον ευχαριστήσω για την εδώ παρουσία του. Πραγματικά είχαμε μια πολύ ζεστή και ουσιαστική συζήτηση. Καλύψαμε πάρα πολλά θέματα και το μόνο που συμφωνήσαμε είναι ότι αυτή η συνεργασία και επαφή θα συνεχιστεί. Και δεν θα συνεχιστεί μόνο σε αυτά που σας έχω αναφέρει μόλις τώρα, αλλά και σε άλλα ζητήματα. Θα είναι ένας από τους βασικούς μας ομιλητές σε Άτυπο Συνέδριο Υπουργών την περίοδο της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ. Επίσης συζητήσαμε και κάποιες άλλες ιδέες συμμετοχής και συνεισφοράς του Καθηγητή σε πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας που θα έχουν να κάνουν με ανοικτές διαλέξεις, ανοικτές συζητήσεις προς όλους τους φοιτητές, επιστήμονες και όποιον άλλο θα τον ενδιέφερε να παρακολουθήσει τέτοιες διαλέξεις του κ. Πισσαρίδη».

Από την πλευρά του ο κ. Πισσαρίδης εξήρε τη χρησιμότητα της συνάντησης λέγοντας ότι κατά τη διάρκειά της καλύφθηκαν όλες οι πτυχές της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς και οι σχέσεις με την αγορά εργασίας, με τους εργοδότες και τις συντεχνίες. Όσον αφορά στο θέμα των μεταλυκειακών ινστιτούτων είπε ότι το θεωρεί πολύ σημαντικό γιατί θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, και στη μείωση της ανεργίας των νέων μέσω της εκπαίδευσης που θα παρέχουν.

Οι συναντήσεις και η συνεργασία θα συνεχιστεί με το Υπουργείο Παιδείας, ανέφερε ο νομπελίστας οικονομολόγος, εξηγώντας ότι θέμα της ανεργίας και η σχέση της με την εκπαίδευση είναι ζήτημα που τον ενδιαφέρει πολύ. Πρόσθεσε ότι με ευχαρίστηση θα προσφέρει τις υπηρεσίες του εκεί και όπου μπορεί, για την επιλογή θεμάτων και οργάνωση των μεταλυκειακών ινστιτούτων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στον τομέα αυτό θα γίνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά.