16/3/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στην Τελική Φάση των 7ων Παγκύπριων Μαθητικών Μουσικών Αγώνων 2012, χθες στο Θέατρο Παλλάς, Λευκωσία

16/03/2012





Χαίρομαι ιδιαίτερα που απόψε βρίσκομαι ανάμεσά σας για την τελική φάση των Παγκύπριων Μαθητικών Μουσικών Αγώνων 2012.

Για έβδομη συνεχή χρονιά το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στα πλαίσια των προσπαθειών του για ανάπτυξη των μουσικών δεξιοτήτων των μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης και τη διατήρηση της παραδοσιακής μουσικής και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, διοργάνωσε τους Παγκύπριους Μαθητικούς Αγώνες Μουσικής 2012. Μέσα από τον διαγωνισμό αυτό επιτυγχάνεται η στήριξη και η ανάδειξη των χαρισματικών και ταλαντούχων στη μουσική μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων της Κύπρου.

Ο θεσμός των Παγκύπριων Μουσικών Αγώνων προσφέρει την ευκαιρία στους μαθητές αυτούς και τους καθηγητές τους, να εργαστούν σε εξωδιδακτικό χρόνο και να επιδείξουν το επίπεδο των δεξιοτήτων τους, μέσα σε συνθήκες ευγενούς άμιλλας και ευχάριστης συμμετοχής, τις οποίες προσφέρει το Υπουργείο Παιδείας με την καινοτομία αυτή.

Την επιτυχία του θεσμού φανερώνει η ολοένα αυξανόμενη τάση συμμετοχής στους Μουσικούς Αγώνες. Φέτος, σε παγκύπρια βάση, συμμετείχαν 491 αντί 359 μαθητών που έλαβαν μέρος την περσινή χρονιά. Οι συμμετοχές προέρχονται από 28 σχολεία όλων των Επαρχιών. Δέκα σχολεία από την Επαρχία Λευκωσίας, πέντε σχολεία από την Επαρχία Πάφου, οκτώ σχολεία από την Επαρχία Λεμεσού και πέντε σχολεία από τη Επαρχία Λάρνακας.

Η όλη διοργάνωση ξεκίνησε με τους Επαρχιακούς Αγώνες, οι οποίοι έγιναν μεταξύ 14 – 21 Φεβρουαρίου 2012.

Οι μαθητές διαγωνίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες, την Ευρωπαϊκή Μουσική, την Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική, τον Βυζαντινό Χορό και το Ελληνικό Τραγούδι.

Για κάθε μια από τις πιο πάνω κατηγορίες υπάρχουν τρεις κύκλοι, ο Γυμνασιακός, ο Λυκειακός και ο κύκλος των Μουσικών Σχολείων.

Στην κατηγορία «έντεχνο ελληνικό τραγούδι» τέθηκε ως στόχος να ερμηνεύσουν οι μαθητές μελοποιημένη ποίηση και για τον λόγο αυτό, αντί συνθετών, είχαν να επιλέξουν μετά από έρευνα και αξιολόγηση της μουσικής τραγούδια σε μελοποιημένη ποίηση δόκιμων Ελλήνων και Κυπρίων ποιητών.

Η οργανωτική αποκέντρωση που ξεκίνησε από την περσινή χρονιά λειτούργησε άψογα και φέτος και οι Επαρχιακοί Αγώνες διοργανώθηκαν από τοπικές επιτροπές. Ο βαθμός συμμετοχής των καθηγητών στη διοργάνωση πρόσθεσε σημαντικά στη μεγαλύτερη επιτυχία του θεσμού.

Απόψε, μπορώ να ανακοινώσω ότι 15 σχήματα που διαγωνίσθηκαν σε επαρχιακό επίπεδο κέρδισαν το πρώτο παγκύπριο βραβείο. Επειδή δεν υπάρχουν στην κατηγορία τους συμμετοχές από άλλες Επαρχίες, δεν παρουσιάζονται στους τελικούς αγώνες. Η παρουσίαση όλων των πρώτων παγκυπρίων βραβείων θα γίνει στις 20 Ιουνίου, στο Παλλάς Λευκωσίας, και η εκδήλωση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο εορτασμών για την Ανάληψη της Κυπριακής Προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Το Υπουργείο Παιδείας ευχαριστεί τον ΟΠΑΠ (Κύπρου) ΛΤΔ, η οποία στηρίζοντας έμπρακτα τον πολιτισμό, για έβδομη συνεχή χρονιά αθλοθετεί τους Παγκύπριους Μαθητικούς Αγώνες Μουσικής 2012, με το ποσό των €6.600.

Συγχαίρω θερμά το Τμήμα Μουσικής της Μέσης Εκπαίδευσης και την Επιθεωρήτρια κ. Άντρη Χατζηγεωργίου-Λυμπουρή για την καθιέρωση του θεσμού, ο οποίος έχει δώσει μεγάλη ώθηση και κίνητρα ανάπτυξης της μουσικής δημιουργίας στα Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.

Ευχαριστώ την οργανωτική επιτροπή για την άψογη διοργάνωση, την κριτική επιτροπή η οποία συνέβαλε ουσιαστικά στο υψηλό επίπεδο των Αγώνων, καθώς και τους καθηγητές μουσικής που εργάστηκαν με πάθος και μεράκι για την επιτυχή συμμετοχή των μουσικών σχημάτων.

Τέλος, συγχαίρω όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στο ευγενές αυτό δρώμενο και τους διαβεβαιώνω ότι είναι μεγάλο το κέρδος που αποκομίζουν μέσα από τη συμμετοχή τους αυτή. Ευχή μου είναι να συνεχίσουν δια βίου την ενασχόλησή τους με ποιοτικές δραστηριότητες, όπως αυτή που βίωσαν μέσα από τους Αγώνες Μουσικής, και να κρατήσουν άσβεστη τη φλόγα της δημιουργικότητας που τους χαρακτηρίζει, έτσι ώστε να μπορέσουν να τη μεταλαμπαδεύσουν και στις νεότερες γενιές.