16/3/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην περιφερειακή συγκέντρωση που διοργανώνεται από την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας στην Κλήρου με θέμα: «Ενημέρωση των Κοινοταρχών, των Μελών και του Προσωπικού των Κοινοτικών Συμβουλίων για τον Περί Κοινοτήτων Νόμο»

16/03/2012





Να μην μεταδοθεί πριν τις 6 μ.μ.
Με κάποιους από εσάς γνωριζόμαστε από παλιά, κάποιοι άλλοι είστε «φρέσκοι» και μας έρχεστε μετά τις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη των νέων Τοπικών Αρχών. Παλαιούς και νέους σας συγχαίρω για την επανεκλογή ή την εκλογή σας και σας καλωσορίζω στην αποψινή συγκέντρωση. Ευθύς εξαρχής σας λέω, άλλωστε ήδη πολλοί από σάς το γνωρίζετε, πως η πόρτα του Υπουργού Εσωτερικών είναι πάντα ανοικτή για σάς και είμαι πάντα πρόθυμος να καθήσουμε κάτω και να συζητήσουμε λογικά και εποικοδομητικά τις όποιες εισηγήσεις, προτάσεις ή και προβλήματα αντιμετωπίζετε στις κοινότητες μας, προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικοί και να δώσουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

Πριν προχωρήσω, θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Έπαρχο για την ευκαιρία που μου έδωσε να είμαι απόψε μαζί σας και να τον συγχαρώ για τη διοργάνωση της ιδιαίτερα χρήσιμης αυτής συγκέντρωσης, η οποία αποτελεί την πρώτη από μια σειρά έξι περιφερειακών συγκεντρώσεων που προγραμματίστηκαν για να σας παρουσιαστούν και επεξηγηθούν οι βασικές πρόνοιες του Περί Κοινοτήτων Νόμου και των σχετικών Κανονισμών σε συνδυασμό με τις Γενικές Αρχές Δικαίου.

Όπως είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε, η Κυβέρνηση Χριστόφια έχει θέσει ως μια από τις στρατηγικές της επιλογές τη ριζική μεταρρύθμιση του Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μια μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει στην πολυεπίπεδη ισχυροποίηση του θεσμού, με τρόπο που οι Τοπικές Αρχές να λειτουργούν και να προάγουν τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, τους κανόνες άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών και μέσα από διαδικασίες που να χαρακτηρίζονται από αποδοτικότητα και πολιτικές με συνοχή και συνέργεια. Μια μεταρρύθμιση που θα θέσει τα θεμέλια για μια σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση στον τόπο μας, η οποία θα μπορεί με επάρκεια να ανταποκρίνεται στον σύγχρονο πολύπλευρο ρόλο της και να προσφέρει αναβαθμισμένες και με χαμηλότερο κόστος υπηρεσίες στους πολίτες. Συνεπώς, η πεμπτουσία της μεταρρυθμιστικής μας πρότασης είναι να ενώσουμε δυνάμεις και να αποκεντρώσουμε τις εξουσίες, μεταφέροντας τις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Όλοι κατανοούμε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η εξουσία που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και τα καθημερινά του προβλήματα. Γι’ αυτό και η αναδιοργάνωση, αναδιάρθρωση και ισχυροποίηση του θεσμού επιβάλλεται, για να μπορέσουμε πραγματικά να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών μας.

Ήδη, στη Βουλή εκκρεμεί η εξέταση και έγκριση των δύο Νομοσχεδίων που έχουμε καταθέσει και αφορούν την ενοποίηση και κωδικοποίηση των περί Δήμων και περί Κοινοτήτων Νόμων και τη σύσταση Συμπλεγμάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε εθελοντική βάση, καθώς και για τη σύσταση των Επαρχιακών Συμβουλίων. Εύχομαι και ελπίζω ότι το Νομοθετικό Σώμα το ταχύτερο θα εγκρίνει τα Νομοσχέδια για να αρχίσει η εφαρμογή της προτεινόμενης μεταρρύθμισης.

Άλλωστε, τα δύο αυτά Νομοσχέδια είναι η μεταφορά των 146 σημείων που ομόφωνα συμφωνήσαμε στο πλαίσιο ενός ευρύτατου και δομημένου διαλόγου που είχαμε ως Υπουργείο Εσωτερικών με τους εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και των Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων. Μέρος αυτής της συμφωνίας είναι και η αποδοχή από πλευράς μας έντονων θέσεων των κοινοτήτων για δυο ουσιαστικά ζητήματα: τη διατήρηση της οντότητάς τους και τον εθελοντικό χαρακτήρα του εγχειρήματος της συμπλεγματοποίησης των κοινοτήτων. Είναι πάντως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι, αρκετά άτυπα Συμπλέγματα Κοινοτήτων που ήδη λειτουργούν με επιτυχία θέλουν να προχωρήσουν με τη θεσμοθέτηση τους.

Ενημερωτικά να σας αναφέρω πως ο δομημένος αυτός διάλογος που διεξάγουμε με τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα και με τις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνεχίζεται. Σε αυτό τον νέο κύκλο διαβουλεύσεων, μεταξύ άλλων, συζητούμε τα θέματα προσλήψεων και προαγωγών από τις Τοπικές Αρχές, όπως επίσης και τη δημιουργία, σε συνεργασία με τον Έφορο Εσωτερικού Ελέγχου, μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου των Δήμων και Κοινοτήτων.

Αποτελεί ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι, παράλληλα με τις προσπάθειες μας για τη ριζική μεταρρύθμιση του θεσμού, όπως και τις προσπάθειες της Επαρχιακής Διοίκησης για να επιμορφωθούν οι Τοπικές Αρχές και το Προσωπικό που απασχολείται σε αυτές, η Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης άρχισε την υλοποίηση του έργου «Εκπαίδευση για την Ανάπτυξη της Διοικητικής και Ηγετικής Κοινότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους με ένα ποσό που υπερβαίνει τα δύο εκατομμύρια ευρώ και κατά τη διάρκεια της τετραετούς εφαρμογής του αναμένεται να επωφεληθούν 1500 περίπου στελέχη, αιρετά και μη, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με την ολοκλήρωση του αναμένεται να συμβάλει στην εμπέδωση της συνεχούς μάθησης και ανάπτυξης και θα ενισχύσει την ικανότητα των Τοπικών Αρχών να υλοποιούν σύνθετα προγράμματα και πολιτικές τοπικού ενδιαφέροντος.

Για μάς η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα της κοινωνικής και πολιτικής δομής των δημοκρατικών κοινωνιών, το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη και ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των πολιτών σε τοπικό επίπεδο, γι’ αυτό και να είστε βέβαιοι, πως η Κυβέρνηση Χριστόφια και το Υπουργείο Εσωτερικών, θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε και να σας ενισχύουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά στο έργο και τις ευθύνες που αναλάβατε έναντι των τοπικών κοινωνιών.