14/3/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στο Επαρχιακό Συνέδριο του Παναγροτικού Συνδέσμου Λάρνακας
14/03/2012
Να μη μεταδοθεί πριν από τις 8.30 μ.μ.



Είναι πραγματικά με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Παναγροτικού Συνδέσμου να χαιρετίσω το συνέδριο που διοργανώνει για την επαρχία Λάρνακας.

Δράττομαι της ευκαιρίας για να υπογραμμίσω ακόμη μια φορά τη μεγάλη εκτίμηση που τρέφω για τον Σύνδεσμό σας, ο οποίος δίκαια κέρδισε την εμπιστοσύνη και την καταξίωση ανάμεσα στον αγροτικό μας κόσμο για τη διαχρονική ευαισθησία που τον χαρακτηρίζει και τους αγώνες που διεξάγει για επίλυση των προβλημάτων του Κύπριου αγρότη και της Κύπριας αγρότισσας, αλλά και για την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα.

Είναι από όλους παραδεκτό πως σήμερα ο τομέας της γεωργίας στον τόπο μας αντιμετωπίζει αρκετά διαρθρωτικά προβλήματα, τα οποία οξύνονται ακόμη περισσότερο ένεκα της οικονομικής κρίσης που διέρχεται ολόκληρη η Ευρώπη, η οποία δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την Κύπρο.

Όμως παρόλ’ αυτά, η προσπάθεια που καταβάλλουμε για επίλυση των προβλημάτων της γεωργίας είναι συνεχής και επίμονη. Προωθούμε μέτρα για εφαρμογή νέων προσεγγίσεων και αντιλήψεων για τη γεωργία και τον τρόπο άσκησής της ώστε αυτή να ενισχυθεί, να αναπτυχθεί και, κατά συνέπεια, να γίνει πιο ανταγωνιστική. Προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερη σημασία αποκτά ο γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιαίτερα με τις Αγροτικές μας Οργανώσεις.

Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι ο συνεχής, γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος με τις Αγροτικές Οργανώσεις είναι απαραίτητος για την επίτευξη των κοινών στόχων που θέτουμε στον αγροτικό τομέα. Έγνοια δική μας, και σίγουρα όχι λιγότερο δική σας, είναι πάνω απ’ όλα το καλό των αγροτών μας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επιδίωξή μας είναι η συνεχής αναβάθμιση της ειλικρινούς συνεργασίας μας, ώστε από κοινού να υλοποιήσουμε τον μεγαλόπνοο στόχο του εκσυγχρονισμού της γεωργίας της πατρίδας μας. Είναι ακριβώς στα πλαίσια αυτά που εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, μέσω του οποίου διοχετεύονται στον αγροτικό τομέα του τόπου μας €325 εκ. με στόχο την ανάπτυξη της υπαίθρου, την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές.

Παράλληλα, στις αρμόδιες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συζήτηση που διεξάγεται για τη διαμόρφωση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, το Υπουργείο, μέσω τον αρμοδίων Λειτουργών του, δίνει τη μάχη για την προώθηση των συμφερόντων του Κύπριου αγρότη. Στην υπό διαμόρφωση Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι που θα βασιστεί τελικά το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020.

Η παρουσία μου σήμερα εδώ μου δίνει την ευκαιρία να διαβεβαιώσω όλους ότι η Κυβέρνηση, που διακατέχεται από ιδιαίτερη ευαισθησία για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, πράττει και θα συνεχίσει να πράττει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει τον αγροτικό μας κόσμο, στα πλαίσια πάντοτε των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους.

Κλείνοντας τον σύντομο αυτό χαιρετισμό, θέλω να ευχηθώ στον Παναγροτικό, στην ηγεσία, τα στελέχη και τα μέλη του, κάθε επιτυχία στο έργο σας, ένα έργο που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες αυτών που έχετε ταχθεί να υπηρετείτε, των ανθρώπων του μόχθου και της υπαίθρου.