14/3/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Πρόεδρο του Συνασπισμού

14/03/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο του Συνασπισμού κ. Αλέξη Τσίπρα.



Μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μια ουσιαστική ενημέρωση από τον Πρόεδρο Χριστόφια για μια σειρά από ζητήματα της επικαιρότητας που αφορούν τόσο τις σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας όσο και για το Κυπριακό, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και το ιδιαίτερο γεωστρατηγικό ενδιαφέρον που προσλαμβάνει η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας όλο αυτό το διάστημα που βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο έχει εργαστεί σκληρά για την επίλυση του Κυπριακού, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην κατεύθυνση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, για μια λύση που θα αφορά όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, για μια λύση που θα αποτελεί μια προοπτική ελπίδας για το μέλλον του κυπριακού λαού. Οι δυνατότητες για αυτή τη λύση λιγοστεύουν. Αυτό οφείλεται στην αδιάλλακτη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς και στο γεγονός ότι η Τουρκία όλο αυτό το διάστημα επιμένει σε αυτή την αδιαλλαξία», είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι «εμείς θα στηρίξουμε τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια».

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας «έχει καταφέρει κάτι πάρα πολύ σημαντικό: να διατηρήσει την Κύπρο και τον κυπριακό λαό έξω από τη μέγγενη του μηχανισμού της Τρόικας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό μπορεί να μην πιστώνεται στο ενεργητικό του άμεσα, όμως, ο κυπριακός λαός πολύ σύντομα θα αποτιμήσει τη μέγιστη σημασία αυτής της εξέλιξης».

Πρόσθεσε ότι «αντικείμενο της συζήτησης μας με τον Πρόεδρο Χριστόφια αποτέλεσαν και οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα. Εξελίξεις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες καθώς η Νοτιοανατολική Μεσόγειος και η ευρύτερη περιοχή που αφορά και την Κύπρο και την Ελλάδα γίνεται μια περιοχή μεγάλου ενδιαφέροντος για ενεργειακούς λόγους.

Η ύπαρξη ενεργειακών κοιτασμάτων στην Κύπρο πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για την ειρήνη και κίνητρο για την ενότητα του κυπριακού λαού καθώς ο ορυκτός αυτός πλούτος ανήκει σε όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Κυρίαρχο δικαίωμα της Ελλάδας και της Κύπρου με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας είναι η αξιοποίηση αυτού του ορυκτού πλούτου πάντοτε με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Τέλος, είπε ότι αναχωρεί από την Κύπρο έχοντας την πεποίθηση ότι «οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός και οι αναταράξεις στο κυπριακό πολιτικό σύστημα είναι δυσκολίες που μπορούν να ξεπεραστούν αν επικρατήσει η κοινή στράτευση σε κοινούς στόχους», ενώ ανέφερε ότι η στήριξη του κυπριακού λαού προς τον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται είναι ηθική και ουσιαστική.