14/3/12

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

14/03/2012





Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα, είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππο Πετσάλνικο.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνος Βρεττός.

Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη, ο κ. Ομήρου ενημέρωσε τον κ. Πετσάλνικο για την εξέλιξη των συζητήσεων σχετικά με το Κυπριακό, για θέματα που άπτονται της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, καθώς και για την επερχόμενη προεδρία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα που αφορούν τις οικονομίες των δύο χωρών.

Μετά τη λήξη της συνάντησης, οι Πρόεδροι των κοινοβουλευτικών σωμάτων Ελλάδας και Κύπρου προέβησαν σε δηλώσεις.

Ο κ. Πετσάλνικος εξέφρασε, εκ μέρους όλων των Βουλευτών, «τη συνεχή και αμετακίνητη συμπαράσταση του Ελληνικού Κοινοβουλίου στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος και ο κυπριακός λαός για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος», υπογραμμίζοντας ότι «είναι απαραίτητο να αντιληφθεί η τουρκοκυπριακή ηγεσία, αλλά κυρίως η ηγεσία της Τουρκίας, την αναγκαιότητα να εξευρεθεί λύση με εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».
«Δύο αυτονόητα πράγματα πρέπει να αντιληφθεί η τουρκική ηγεσία», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. «Οφείλει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να υπογράψει, επιτέλους, τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας του ΟΗΕ, αντί να εκτοξεύει απειλές ή να προκαλεί προσκόμματα».

Ο κ. Πετσάλνικος εξέφρασε, επίσης, την κατανόηση και συμπαράσταση στις προσπάθειες που καταβάλλει ο κυπριακός λαός για την υπέρβαση προβλημάτων που προκαλεί η ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομική κρίση, αναφερόμενος και στις θυσίες του ελληνικού λαού προκειμένου να σταθεί όρθια η χώρα, αλλά και στις ελπιδοφόρες προοπτικές που διανοίγονται με τη διαγραφή του χρέους των €105 δισ. ύστερα από την πραγματοποίηση του PSI.

«Συμπαραστεκόμεθα στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφιας, εξ ονόματος του κυπριακού λαού, και στις διμερείς αυτές συζητήσεις με τους εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ευχόμαστε στην Κύπρο, που θα αναλάβει σε λίγους μήνες, το δεύτερο εξάμηνο του 2012 την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχει μια πετυχημένη Προεδρία επ΄ ωφελεία ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Κύπρου, ειδικότερα του κυπριακού λαού».

Ο κ. Ομήρου, από την πλευρά του, χαρακτήρισε κρίσιμη τη συγκυρία και για την Κύπρο και για την Ελλάδα. «Είμαστε μπροστά σε προκλήσεις, αλλά και σε ευκαιρίες», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «από τη μία πλευρά έχουμε την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα, όπως εκδηλώνονται όχι μόνον επί του Κυπριακού, αλλά και σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ. Από την άλλη πλευρά όμως έχουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε εποικοδομητικές πρωτοβουλίες και να αναδεικνυόμαστε ως πόλοι σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, ως χώρες που εργαζόμαστε σταθερά για την ειρήνη και τη συνεργασία. Αυτό είναι το μήνυμα που δίνουμε προς τους λαούς μας, προς τις γειτονικές μας χώρες και προς τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αναφερόμενος στα όσα πέρασε η Κύπρος από το 1974 έως και σήμερα που ετοιμάζεται να αναλάβει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέφρασε την αισιοδοξία του τονίζοντας πως ο ελληνισμός «κυπριακός και μητροπολιτικός» είναι για τα δύσκολα και μπορεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες.

«Κύπρος και Ελλάδα είμαστε στον δρόμο της εθνικής προκοπής και θα πετύχουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα» τόνισε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίζει επ’ άπειρον να αποτελεί τον παράγοντα της ανωμαλίας και της αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή. Πρέπει να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου εφόσον αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που της έχουν ανατεθεί από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού και βεβαίως πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική των κανονιοφόρων την οποία ακολουθεί στο θέμα της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως δικαιούται η Κυπριακή Δημοκρατία να πράξει με βάση το θαλάσσιο δίκαιο, όπως προέβλεψε η συνθήκη του 1982 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».