2/3/12

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους για την επέτειο της θυσίας του ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου
02/03/2012





Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί

Τιμούμε σήμερα και μνημονεύουμε μια εξέχουσα μορφή της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, τον Γρηγόρη Αυξεντίου, που με τη δράση και τη θυσία του κέρδισε την εκτίμηση και τον θαυμασμό όλων. Τιμούμε έναν από τους μεγαλύτερους ήρωες της Κυπριακής ιστορίας που στάθηκε στην πρωτοπορία μιας ατέλειωτης σειράς αγώνων για την ελευθερία της Κύπρου και την απαλλαγή της πατρίδας μας από τον αγγλικό ζυγό.

Ο Γρηγόρης Πιερή Αυξεντίου, γεννημένος στη Λύση, υπαρχηγός της ΕΟΚΑ 1955-59, στρατεύθηκε από τους πρώτους στον αγώνα και αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις ενάντια στους Άγγλους κατακτητές, με μοναδικό όραμα την ελευθερία της πατρίδας μας και την Ένωση της με την Ελλάδα.

Στις 3 Μαρτίου του 1957 γράφεται ο ηρωικός θάνατος του Γρηγόρη Αυξεντίου στο κρησφύγετο του Μαχαιρά, όπου χωρίς δισταγμούς βροντοφώνησε το δικό του «Μολών λαβέ» απευθυνόμενος στους ξένους δυνάστες, θυσιάζοντας τη ζωή του στον βωμό της ελευθερίας της Κύπρου. Ήταν μόλις 29 ετών όταν επέλεξε τον ηρωικό θάνατο σε μια μάχη άνιση και σκληρή.

Υποκλινόμαστε στο ήθος και στο μεγαλείο του Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος με τη θυσία του και την ανυποχώρητη αφοσίωση του στην ελευθερία αποτελεί μοναδικό πρότυπο ηρωισμού, που ξεπερνά τα στενά όρια της μικρής μας πατρίδας και γίνεται σύμβολο αυτοθυσίας και ηρωισμού για όλους τους αγωνιζόμενους λαούς.

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου αποτελεί πρότυπο ανθρώπου που θέλουμε να καλλιεργούμε στο νέο, δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο. Ένα σχολείο όπου οι μαθητές, εκτός από γνώσεις και δεξιότητες, θα αποκτούν και θα αναπτύσσουν στάσεις και αξίες πολιτών που χαρακτηρίζονται από δημοκρατικότητα, αγωνιστικότητα, παρρησία και κοινωνική υπευθυνότητα. Το δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο θα παρέχει στους μαθητές μας τα εφόδια να αντιστέκονται σε πολυποίκιλους μηχανισμούς επηρεασμού και χειραγώγησης και θα καλλιεργεί δημοκρατικούς πολίτες προσηλωμένους στην πατρίδα και στο δημόσιο συμφέρον, πολίτες έτοιμους να υπερασπιστούν, αν χρειαστεί, τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, της Κύπρου.

Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί

Η καλύτερη απότιση τιμής στον ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου είναι να συνεχίσουμε και να εντατικοποιήσουμε τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου και του λαού μας. Οι καιροί είναι δύσκολοι. Η σημερινή ημέρα μάς βρίσκει αντιμέτωπους με τη συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα και αδιαλλαξία. Έχουμε μπροστά μας σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις. Ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, ώστε με ενότητα και σύμπνοια να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις και να διεκδικήσουμε τα δίκαιά μας.