2/3/12

Συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Εαρινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, 1-2 Μαρτίου
02/03/2012





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας συμμετείχε στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 1-2 Μαρτίου 2012.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέβησαν σε μια επαναξιολόγηση της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της οικονομικοκοινωνικής κρίσης που εξακολουθεί να ταλανίζει την Ευρώπη. Εξετάστηκαν πρωτίστως θέματα που αφορούν στην τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και στην υποβολή από τα κράτη μέλη το αμέσως επόμενο διάστημα, των Εθνικών Μεταρρυθμιστικών Προγραμμάτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τις πέντε προτεραιότητες για το τρέχον έτος που ορίζονται στην ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εξέτασε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε εθνικό επίπεδο. Τονίστηκε δε η ανάγκη όπως όλα τα κράτη μέλη σημειώσουν ταχύτερη πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και εντείνουν τις προσπάθειες όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στις ανά χώρα συστάσεις του 2011. Επισημαίνεται δε ότι σε τροπολογία της Κύπρου που περιλήφθηκε στο κείμενο των τελικών Συμπερασμάτων, που εκδόθηκε μετά το πέρας της Εαρινής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γίνεται αναφορά στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στο πλαίσιο των ενεργειών της ΕΕ για υλοποίηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε παρέμβασή του κατά την πρώτη σύνοδο της ολομέλειας, εξέφρασε πλήρη στήριξη στις θέσεις και την ανάλυση που παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz σε σχέση με τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και ειδικότερα στον τρόπο αντιμετώπισης της Ελλάδας, που οδηγεί μεγάλες μάζες του ελληνικού λαού στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, υπογράμμισε ότι η προσήλωση μόνο σε μέτρα λιτότητας δεν πρόκειται να οδηγήσει ούτε στην πολυπόθητη ανάπτυξη ούτε στην αναγκαιότητα για δραστική μείωση της ανεργίας και δη της ανεργίας των νέων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε εμφαντικά ότι η αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ελλάδα θα πρέπει να διέπεται από την αρχή της αλληλεγγύης, λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη την αδήριτη αναγκαιότητα να ανακοπεί η πτώση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού και να στηριχθούν οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Σε ό,τι αφορά στα λοιπά θέματα που απασχόλησαν τη σύνοδο κορυφής, επισημαίνεται ιδιαίτερα η απόφαση για απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Σερβία, η ενταξιακή προοπτική της οποίας υποστηρίζεται ένθερμα από την Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ομόφωνα ανανέωσε τη θητεία του νυν Προέδρου του κ. Herman Van Rompuy για άλλα δυόμισι χρόνια ενώ προχώρησε επίσης στον ορισμό του κ. Van Rompuy και ως Προέδρου των συνόδων κορυφής της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο χώρο Schengen, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε όπως η σχετική απόφαση παραπεμφθεί προς έκδοση τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ως γνωστόν, η Κύπρος έχει εκφράσει πλήρη υποστήριξη στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον χώρο Schengen.

Εξάλλου, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπέγραψε, εκ μέρους της Κύπρου, τη Συνθήκη για τη Σταθερότητα, Συντονισμό και Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Η εν λόγω Συνθήκη προνοεί την ενδυνάμωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και προωθεί την υποχρέωση για ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς εθνικούς προϋπολογισμούς.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ, έχουν προβεί στην έκδοση δήλωσης με την οποία εκφράζεται ικανοποίηση για την πρόοδο που επιτελέσθηκε όσον αφορά το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας και ιδίως για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από την ομάδα του ευρώ ως προς τη δέσμη πολιτικής και την προσφορά προς τους ιδιώτες δανειστές. Κοινός στόχος, η επάνοδος της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμη πορεία, η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. Υπογραμμίζεται, επίσης, η πολιτική βούληση των κρατών μελών της ευρωζώνης να πράξουν ό,τι είναι αναγκαίο έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ ως συνόλου.