28/3/12


28/03/2012

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα πολυμελή ομάδα καθηγητών και φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), στo πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας εκπαιδευτικής εκδρομής τους στην Κύπρο.



 Στην ομάδα συμμετείχαν επίσης καθηγητές και φοιτητές της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο Ιταλίας και το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας στην Ισπανία, όπως και ομάδα Ευρωπαίων φοιτητών που παρακολουθούν μέρος του προγράμματος σπουδών τους στο Ε.Κ.Π.Α.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τους καθηγητές και φοιτητές για το κυπριακό πρόβλημα, προβαίνοντας σε σύντομη ιστορική αναδρομή και ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων. Αναλύοντας την παρούσα φάση των απευθείας διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Ομήρου υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε τέλμα ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας και κακοπιστίας, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά στις συνομιλίες παραμένει προσηλωμένη στον στόχο επίτευξης λύσης, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε, ως εκ τούτου, ότι εάν η διεθνής κοινότητα επιθυμεί την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό, θα πρέπει να στραφεί και να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία, ως την πλευρά που είναι υπεύθυνη για την ανωμαλία και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο.

Όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι η χώρα αυτή, όπως κάθε άλλη υποψήφια χώρα, πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κύπρου. Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε, εξάλλου, στο επίτευγμα της ένταξης της Κύπρου στην Ένωση, ευχαριστώντας την Ελλάδα και την πολιτική της ηγεσία για την ανεκτίμητη συνεργασία και στήριξη που πρόσφερε στην Κύπρο σε αυτό το σημαντικό εγχείρημα, όπως και διαχρονικά σε όλους τους αγώνες του κυπριακού λαού.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε, επίσης, τις προετοιμασίες της Κύπρου γενικά και της Βουλής ειδικότερα, ενόψει της μεγάλης πρόκλησης της επικείμενης ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη χώρα μας.

Αναφερόμενος, τέλος, στον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ομήρου δήλωσε πως η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για την ενεργειακή αυτάρκεια της Κύπρου, αλλά και της ΕΕ ενώ, για πρώτη φορά στην ιστορία της, όπως τόνισε, η Κύπρος αποκτά συγκριτικό πλεονέκτημα, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης.

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γλωσσολογίας, τέως Γενικός Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την Κύπρο κ. Παναγιώτης Κοντός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής εκ μέρους όλων των παρευρισκομένων, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως αυτή είναι η 27η ετήσια εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποιεί η Σχολή στην Κύπρο, μαζί με ελληνιστές από άλλα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, με σκοπό την ολοκληρωμένη ενημέρωση των φοιτητών για την Κύπρο και ιδιαίτερα για το κυπριακό πρόβλημα. Εξήρε δε τη σημασία αυτής της ενημέρωσης για τον ελληνισμό και τις ανησυχίες και προσδοκίες του στο σημερινό παγκόσμιο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.