28/3/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε φοιτητές και καθηγητές των Πανεπιστημίων Αθηνών, Παλέρμο και Γρενάδας

28/03/2012





Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε να ευλογηθεί ο εποικισμός και να αλλάξει η δημογραφική σύνθεση της τουρκοκυπριακής κοινότητας και κατʼ επέκταση του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Μιλώντας σε φοιτητές και καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής των Πανεπιστημίων Αθηνών, Παλέρμο και Γρενάδας, τους οποίους δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ προέβη σε σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας του κυπριακού προβλήματος.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων: «Δεν είναι ευλογία η κατάσταση που επικρατεί στο Κυπριακό. Η προσπάθεια μας να επανενώσουμε την Κύπρο δεν έχει δώσει ακόμη καρπούς. Λόγω των εξελίξεων στο εσωτερικό της αλλά και στην περιοχή, η συμπεριφορά της Τουρκίας έχει γίνει πιο αλαζονική και σκληρή σε ό,τι αφορά στη λύση του Κυπριακού. Οι προσπάθειες μας για λύση μέσω της διαδικασίας των συνομιλιών, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, όπως προβλέπουν και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν έχουν δώσει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Βρισκόμαστε μπροστά από έναν εκβιασμό από πλευράς της τουρκικής ηγεσίας. Η 1η Ιουλίου αποτελεί ημέρα τιμής για την Κύπρο, αφού είναι η πρώτη φορά που θα προεδρεύσει του Συμβουλίου της ΕΕ. Με την Προεδρία της ΕΕ υπογραμμίζεται η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ισότιμου μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η Τουρκία δεν θέλει να το δεχθεί και να το ανεχθεί αυτό και προκαλεί και εκβιάζει την ΕΕ ότι θα τερματίσει κάθε επαφή με τα Όργανα της ΕΕ κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Κύπρου. Αν αναλάβει την Προεδρία η Κύπρος χωρίς λύση του Κυπριακού απειλεί ότι θα εφαρμόσουν διάφορα σχέδια.

Αυτή η στάση αποτελεί περιφρόνηση προς τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ καθώς και ύβριν κατά της ΕΕ.

Όμως, η ΕΕ έχει πάρει θέση σε αυτό το θέμα, ότι είναι θεσμικές της υποθέσεις το ποιος προεδρεύει και κανενός άλλου. Αν η τουρκική ηγεσία δεν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να υπάρξει λύση στο Κυπριακό και δεν σταματήσει να εφαρμόζει τα προκλητικά της σχέδια για δημιουργία κρίσεων στην Κύπρο και γύρω από την Κύπρο τότε δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει μέλος της ΕΕ. Αν και υπάρχουν λαοί στην Ευρώπη που δεν μου φαίνεται να δεχθούν την Τουρκία στην ΕΕ. Αυτό, όμως, εμάς δεν μας βολεύει, ούτε την Κύπρο ούτε την Ελλάδα, διότι έτσι η Τουρκία θα συνεχίσει την προκλητική της στάση και θα επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα και της Κύπρου και της Ελλάδας».

Αναφέρθηκε, επίσης, στο πραξικόπημα το οποίο έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο και είπε ότι από τότε μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί φοβερά τετελεσμένα επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Είναι θράσος από πλευράς Τουρκίας να λέει ότι οι περιουσίες των Ελληνοκυπρίων πρέπει να περιέλθουν στα χέρια των Τουρκοκυπρίων ή ακόμη και των Τούρκων εποίκων και να θεωρεί ότι νομιμοποιείται η κατανομή αυτών των περιουσιών, αλλά και ότι νομιμοποιείται να φέρνει στο τραπέζι των συνομιλιών θέμα πολιτογράφησης των Τούρκων εποίκων. Η πολιτογράφηση εποίκων αποτελεί παραβίαση επί της παραβίασης. Ο εποικισμός χαρακτηρίζεται από τον ΟΗΕ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς ως έγκλημα πολέμου και ως τέτοιο καταδικάζεται και τιμωρείται. Δυστυχώς, η διεθνής κοινότητα, η Δύση, επειδή η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα και διαδραματίζει ρόλο χωροφύλακα, ανέχεται και στηρίζει την Τουρκία.

Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε να ευλογηθεί ο εποικισμός και να αλλάξει η δημογραφική σύνθεση της τουρκοκυπριακής κοινότητας και κατʼ επέκταση του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάτι τέτοιο θα ήταν απόπειρα αυτοκτονίας. Ο απλός κόσμος δεν φταίει. Φταίει, όμως, η ηγεσία που τους κουβαλά εδώ και που έχει υπόψη της να εφαρμόσει συγκεκριμένο σχέδιο επεκτατισμού και αλλαγής της δημογραφικής σύνθεσης.

Οι Τουρκοκύπριοι αντιδρούν, δεν θέλουν τους έποικους. Έχουμε φυσικούς σύμμαχους τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι αντιδρούν στις πολιτικές Ερντογάν που αφορούν και στην οικοδόμηση μιναρέδων. Δεν θέλουμε οι Τουρκοκύπριοι να χάσουν την κυπριακή τους ταυτότητα. Έχουμε περισσότερα κοινά οι Ελληνοκύπριοι με τους Τουρκοκύπριους παρά οι Τουρκοκύπριοι με τους Τούρκους. Πρέπει να διατηρήσουμε και να σεβαστούμε την κυπριακή μας ταυτότητα και να δίνουμε χέρι φιλίας στους Τουρκοκύπριους. Δεν έχουμε πολλούς συμμάχους, είναι φυσικός μας σύμμαχος οι Τουρκοκύπριοι, οι άνθρωποι που έχουν έγνοια για τον τόπο τους, για την πατρίδα τους. Και γι’ αυτούς η Κύπρος είναι η πατρίδα. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουν όλοι. Έχουμε πάθει τόσα δεινά διαχρονικά, αλλά είμαστε αγύριστα κεφάλια.

Έχω κατηγορηθεί γι’ αυτά που λέω, όμως, θα λέω τη γνώμη μου μέχρι τέλους. Πρέπει να διδαχθούμε από την ιστορία. Όσοι λαοί δεν έχουν διδαχθεί από την ιστορία είναι καταδικασμένοι. Εμείς επιμένουμε να μην διδασκόμαστε. Ο απλός κόσμος είναι αγνός, είναι θύμα διαφόρων κύκλων που είναι αγύριστα κεφάλια.

Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα, δυστυχώς, όμως, όχι ενωμένοι. Δυστυχώς, χίλιες φορές. Θλίβομαι τα μάλα γι’ αυτό. Στο Κυπριακό βρήκαμε κάποτε κοινές συνισταμένες, έπρεπε να συνεχίσουμε στη βάση αυτών των κοινών συνισταμένων. Το ότι δεν είμαστε ενωμένοι το εκμεταλλεύονται οι αντίπαλοι μας. Η στρατιωτική δύναμη της Τουρκίας είναι πολύ πιο ισχυρή. Εμείς πρέπει να αντλήσουμε δύναμη πνευματική και δύναμη από τη σύγχρονη διπλωματία».

Αναφερόμενος στη νεολαία και τα αιτήματα της, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αν δεν ήμουν πολιτικός μπορεί να ήμουν καθηγητής, διότι μου αρέσει να συναναστρέφομαι με νέους ανθρώπους. Γι’ αυτό και στηρίζω και υποστηρίζω εδώ στην Κύπρο τα αιτήματα των νέων ανθρώπων, όπως το θέμα με το όριο αφυπηρέτησης. Εγώ τάσσομαι με τους νέους. Έχω υπηρετήσει πάνω από 20 χρόνια το κίνημα νεολαίας».