28/3/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στο συνέδριο του Συνδέσμου ΚΕΝΘΕΑ Λευκωσίας με θέμα «Η φιλία στην εφηβεία»

28/03/2012





Η διοργάνωση συνεδρίων που σκοπό έχουν την ενημέρωση και επιμόρφωση των εφήβων, των νέων, των γονέων και γενικά της κοινωνίας για τα θέματα των εξαρτησιογόνων ουσιών, είναι πάντα ευπρόσδεκτη και άξια συγχαρητηρίων.

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης είναι και η αντιμετώπιση διαφόρων κοινωνικών προβλημάτων τα οποία δεν μπορούν να επιλυθούν με βάση κατασταλτικές λογικές αλλά μόνο με την ανάπτυξη και εφαρμογή επιστημονικά σχεδιασμένων και δομημένων προληπτικών προγραμμάτων Αγωγής Υγείας.

Με βάση τα πιο πάνω, τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο, στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, έχει εντείνει τις δράσεις που αναπτύσσει σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων όπως το κάπνισμα, ο αλκοολισμός, η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, η έλλειψη οδικής συνείδησης, η παραβατικότητα, η έξαρση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, η παχυσαρκία, ο ρατσισμός κτλ. Ενδεικτικά αναφέρω τις ακόλουθες δράσεις του Υπουργείου:
· Δημιουργία Γραφείου Αγωγής Υγείας στο Υπουργείο Παιδείας.
· Στήριξη και επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού σε θέματα Αγωγής Υγείας.
· Ενεργοποίηση όλων των σχολικών μονάδων μέσω της επιχορήγησης διαφόρων δράσεων Αγωγής Υγείας που οι ίδιες αναπτύσσουν.
· Διοργάνωση διαγωνισμών για προληπτικές ενέργειες που αναπτύσσουν οι σχολικές μονάδες και οι οποίες αφορούν στο κάπνισμα, στην ασφάλεια και στην παραβατικότητα.

Περαιτέρω, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναγνώρισε το γεγονός ότι όταν η Αγωγή Υγείας προσφέρεται αποκλειστικά μέσα από κάποια παρεμβατικά προγράμματα στο περιθώριο του επίσημου Αναλυτικού και Ωρολογίου Προγράμματος των σχολείων δεν φέρει το μέγιστο ή το ποθούμενο αποτέλεσμα. Τόλμησε, λοιπόν, να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Από τη φετινή χρονιά, στα πλαίσια της εισαγωγής των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, η Αγωγή Υγείας εντάχθηκε επίσημα, πλέον, στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθητών και μαθητριών όλων των βαθμίδων (Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης) ως ξεχωριστό γνωστικό αντικείμενο.

Στο μάθημα της Αγωγής Υγείας οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν θα έχουν απλώς την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις σωματικές συνέπειες ορισμένων συμπεριφορών. Προσεγγίζουμε την επιτυχία των στόχων μας όταν τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να κρίνουν τους παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους, να εξασκηθούν βιωματικά σε δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας και ανάπτυξης σχέσεων, όταν ασκούνται στη διαχείριση συγκρούσεων, στην αντιμετώπιση της πίεσης των φίλων. Όταν είναι σε θέση να εντοπίζουν τα κοινωνικά στερεότυπα, να διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους. Στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος περιλαμβάνονται θέματα όπως ασφάλεια, αγωγή του καταναλωτή, δικαιώματα και υποχρεώσεις, χρήση και κατάχρηση ουσιών εξάρτησης, σεξουαλική αγωγή κ.λπ.

Ο τίτλος του συνεδρίου είναι «Η φιλία στην εφηβεία». Η φιλία αποτελεί κεντρικό στοιχείο στο Πρόγραμμα Σπουδών της Αγωγής Υγείας, σε συνάρτηση και με τα θέματα ουσιοεξάρτησης. Είναι ένα θέμα που διατρέχει το Πρόγραμμα Σπουδών του νέου γνωστικού αντικειμένου της Αγωγής Υγείας και εστιάζεται κυρίως στη Δημιουργία και Βελτίωση του Κοινωνικού Εαυτού. Να τονιστεί επίσης ότι το Πρόγραμμα Σπουδών Αγωγής Υγείας προωθεί την αξιοποίηση ευκαιριών που δίνει η σχολική ζωή, ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες να αναπτύξουν φιλίες στην τάξη και στο σχολικό περιβάλλον.

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ τον Σύνδεσμο ΚΕΝΘΕΑ Λευκωσίας για τη διοργάνωση του συνεδρίου. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία όλων μας για την προώθηση και εφαρμογή προγραμμάτων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων των νέων μας είναι κοινό μας όραμα. Με τις σκέψεις αυτές, χαιρετίζω το σημερινό σας συνέδριο και εύχομαι κάθε επιτυχία στους στόχους που έχει θέσει.