28/3/12

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη

 
28/03/2012
Ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης δήλωσε σήμερα ότι στέφθηκε με επιτυχία η πρόσφατη άσκηση έρευνας και διάσωσης των κυπριακών δυνάμεων με το γαλλικό πολεμικό ναυτικό, προσθέτοντας πως σύντομα θα ακολουθήσουν ασκήσεις με δυνάμεις άλλων φιλικών χωρών.



Σε δηλώσεις, ύστερα από χαιρετισμό του σε εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Το Σύστημα Έρευνας και Διάσωσης», που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) στη Λάρνακα, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε: «Η Κύπρος στον χώρο της ΑΟΖ και του FIR Λευκωσίας δεν έχει μόνο κυριαρχικά δικαιώματα αλλά έχει και υποχρεώσεις έρευνας και διάσωσης που επίσης απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Αυτά τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις πρέπει να τα ασκήσουμε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα ώστε να είμαστε ένα αξιόπιστο κράτος».

Πρόσθεσε ότι «προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται σοβαρή και υπεύθυνη εργασία. Πρόσφατα είχαμε μια μεγάλη άσκηση έρευνας και διάσωσης των κυπριακών δυνάμεων με το γαλλικό πολεμικό ναυτικό που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες ασκήσεις με δυνάμεις φιλικών χωρών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Υπουργός είπε ότι η άσκηση ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία που προσφέρει δυνατότητες να ασκήσουμε τα καθήκοντα μας με έναν αξιόπιστο τρόπο.

Ερωτηθείς για τον χώρο ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ηλιάδης απάντησε πως «το FIR Λευκωσίας στο οποίο οφείλουμε να ασκήσουμε έρευνα και διάσωση είναι 20 φορές όσο το εμβαδόν της Κύπρου».

Κληθείς να αναφέρει αν οι ευθύνες του ΚΣΕΔ αυξάνονται με την ανάληψη της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Υπουργός Άμυνας είπε πως «η προεδρία είναι ακόμα ένας λόγος να έχουμε αυξημένη ετοιμότητα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά οποιοδήποτε περιστατικό στη ξηρά ή τη θάλασσα».

Σε ερώτηση αν υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα και για το θέμα της ΑΟΖ της Κύπρου, ο κ. Ηλιάδης απάντησε: «Ασφαλώς, το ότι υπάρχει ως πιθανότητα περιστατικού βρίσκεται διαρκώς υπό μελέτη και υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ενδεχομένου».