26/3/12

Υπογραφή Συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της παιδοχειρουργικής μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Πανεπιστημίου της Βέρνης

26/03/2012





Υπογράφηκε σήμερα στο Μακάρειο Νοσοκομείο Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Μακάρειου Νοσοκομείου και του Πανεπιστημίου της Βέρνης, το οποίο προνοεί συνεργασία στον τομέα της παιδοχειρουργικής. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Υπουργός Υγείας δρ Σταύρος Μαλάς και ο δρ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, Καθηγητής Παιδοχειρουργικής του Πανεπιστημίου της Βέρνης και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Παιδοχειρουργικής Εταιρείας.

Σε ομιλία του, ο Υπουργός Υγείας δρ Σταύρος Μαλάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή του Μνημονίου, σημειώνοντας ότι αισθάνεται διπλά ευτυχής καθώς η εμπειρογνωμοσύνη θα παρέχεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο από ένα διακεκριμένο Κύπριο ιατρό, ο οποίος έχει να επιδείξει ένα πολύ αξιόλογο επιστημονικό και ακαδημαϊκό έργο. «Η συνεργασία του δρ Ζαχαρίου με την Παιδοχειρουργική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου θα προσφέρει τα μέγιστα τόσο στον τομέα της εμπειρογνωμοσύνης όσο και στον τομέα της πραγματοποίησης ακαδημαϊκών μελετών», επισήμανε ο κ. Υπουργός.

Τόνισε παράλληλα ότι αυτή η προσπάθεια θα περιορίσει των αριθμό των παιδιών που αποστέλλονται στο εξωτερικό για θεραπεία, γεγονός το οποίο θα εξοικονομήσει στο κράτος ένα πολύ σημαντικό κονδύλι. Θα προκύψουν επίσης, όπως ανέφερε, τεράστια οφέλη σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση των Κυπρίων ιατρών και την ακαδημαϊκή αναβάθμιση των κλινικών στη χώρα μας. «Αυτή η προσπάθεια είναι άρτια συνυφασμένη με την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στη δημιουργία και θεσμοθέτηση δομών στις κλινικές των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Αυτές οι δομές θα δίνουν τη δυνατότητα της σωστής στελέχωσης όπως και της αναγκαίας εξειδίκευσης στις κλινικές», πρόσθεσε ο δρ Μαλάς. Επισήμανε δε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συνεργασίες με ιατρικά κέντρα και πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Καταλήγοντας, ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε όλους τους γονείς τα παιδιά των οποίων αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ότι το Υπουργείο Υγείας δεν κάνει εκπτώσεις σε ό,τι αφορά στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Από την πλευρά του, ο δρ Ζαχαρίου εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι θα έχει την ευκαιρία να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πατρίδα του. Ανέφερε δε ότι προσβλέπει στην ανάπτυξη της Χειρουργικής Παίδων στην Κύπρο, σε συνεργασία με τους ιατρούς του Μακάρειου Νοσοκομείου, τους οποίους ευχαρίστησε για το θετικό τους πνεύμα.