26/3/12

Συμμετοχή του Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

26/03/2012





O Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης συμμετείχε στη Σύνοδο Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για το 2014-2020. Η Δανική Προεδρία παρουσίασε το προσχέδιο του πλαισίου διαπραγμάτευσης που ετοίμασε για τα Κεφάλαια της έξυπνης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης και της ασφάλειας και ιθαγένειας, για το Κεφάλαιο «Ευρώπη στον κόσμο», καθώς και για το Κεφάλαιο των διοικητικών δαπανών. Το προσχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, οριζόντια θέματα, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης.

Ο κ. Μαυρογιάννης στην παρέμβασή του ευχαρίστησε τη Δανική Προεδρία για τις προσπάθειές της και υποστήριξε ότι όλα τα σημαντικά για τα κράτη μέλη ζητήματα πρέπει να περιληφθούν στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, ώστε οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν αισίως προς το τέλος του έτους. Τα κράτη μέλη, ανέφερε μεταξύ άλλων, θα πρέπει να τύχουν δίκαιης και ίσης μεταχείρισης κατά τη διάρκεια των συζητήσεων. Ο κ. Μαυρογιάννης χαιρέτισε, επίσης, τις αναφορές του κειμένου στις αρχές της επικουρικότητας, της αλληλεγγύης και της αναλογικότητας, οι οποίες ενέχουν ιδιαίτερη σημασία για τα μικρότερα κράτη μέλη. Ο κ. Υφυπουργός υπογράμμισε την αναγκαιότητα καθορισμού ξεκάθαρων όρων εντολής από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ιουνίου για τα επόμενα βήματα στις διαπραγματεύσεις του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Στόχος της σημερινής συζήτησης ήταν η τοποθέτηση των κρατών μελών πάνω στο έγγραφο της Προεδρίας, ώστε να δημιουργηθεί η βάση στην οποία θα συζητήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ιουνίου το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.