20/3/12

Ο νέος Υπουργός Εμπορίου ανέλαβε τα καθήκοντά του


20/03/2012

Ο νέος Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του στη διάρκεια σύντομης τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εμπορίου, στην παρουσία της απερχόμενης Υπουργού κας Πραξούλας Αντωνιάδου Κυριακού και της Διεύθυνσης του Υπουργείου.



Εκ μέρους του προσωπικού του Υπουργείου, η Γενική Διευθύντρια κα Ζέτα Αιμιλιανίδου ευχαρίστησε, αρχικά, την κα Αντωνιάδου για το έργο που επιτέλεσε στο Υπουργείο, καθώς και για τη στήριξη και τη συνεργασία που είχαν κατά την περίοδο της θητείας της. Στη συνέχεια, καλωσόρισε τον νέο Υπουργό, του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και τον διαβεβαίωσε ότι τόσο η ίδια όσο και το υπόλοιπο προσωπικό του Υπουργείου θα βρίσκονται στη διάθεσή του για να εργαστούν μαζί για την επιτυχία των στόχων του Υπουργείου. Καταλήγοντας, η κα Αιμιλιανίδου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η πολύχρονη πείρα του ως Υπουργός, καθώς και το γεγονός ότι συμμετείχε στις Διυπουργικές Επιτροπές για θέματα του Υπουργείου Εμπορίου, θα βοηθήσουν στην απρόσκοπτη συνέχιση του έργου του Υπουργείου σε μια τόσο σημαντική περίοδο για τον τόπο μας.

Παραδίδοντας το Υπουργείο Εμπορίου στον κ. Συλικιώτη, η κα Αντωνιάδου ευχαρίστησε τη Γενική Διευθύντρια και το προσωπικό του Υπουργείου για την παραγωγική συνεργασία και αναφέρθηκε στα όσα σημαντικά επιτεύχθηκαν κατά τη θητεία της στο Υπουργείο, μεταξύ των οποίων, οι επιτυχίες στον τομέα της ενέργειας και το σημαντικό έργο που επιτελέστηκε αναφορικά με την προετοιμασία για την Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κλείνοντας, η κα Αντωνιάδου ευχήθηκε καλή συνέχεια σε όλους και καλή επιτυχία στον κ. Συλικιώτη για το έργο που αναλαμβάνει.

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του και απευθυνόμενος προς τους παρευρισκομένους, ο κ. Συλικιώτης ευχαρίστησε την κα Αντωνιάδου και το προσωπικό του Υπουργείου Εμπορίου για τη δουλειά που επιτέλεσαν σε μια περίοδο αρκετά δύσκολη, αναφέροντας ότι «το Υπουργείο είχε να αντιμετωπίσει, μαζί με όλα τα άλλα, δύσκολες προκλήσεις, όπως είναι οι προκλήσεις στα θέματα της ενέργειας. Δεν είναι εύκολο πράγμα η Κύπρος να βρίσκεται αίφνης στο επίκεντρο μεγάλου ενδιαφέροντος στα θέματα ενέργειας. Και, βεβαίως, πολύ σημαντική είναι η δουλειά που επιτελέστηκε και σε όλους τους άλλους τομείς: στον τουρισμό, στη βιομηχανία, στο εμπόριο, αλλά και στην προετοιμασία για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Χαρακτηρίζοντας την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα του για την επιτυχία της Κύπρου. Αυτό, ανέφερε, δεν αφορά μόνο τη σημερινή Κυβέρνηση, αφορά ολόκληρο τον κυπριακό λαό, όλες τις πολιτικές δυνάμεις, γιατί το να μπορεί ένα μικρό κράτος να φέρει σε επιτυχία σημαντικές ευθύνες όπως είναι η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό ανεβάζει το κύρος της πατρίδας μας. Και συνέχισε:

«Γνωρίζω ότι το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού είναι ένα πολυθεματικό Υπουργείο – βεβαίως ξέρετε ότι έρχομαι από ένα Υπουργείο με διευρυμένες, πάλι, αρμοδιότητες – όμως υπό αυτές τις συνθήκες, είναι ένα Υπουργείο το οποίο είναι στο επίκεντρο του ρόλου που πρέπει να διαδραματίσουμε για το παρόν και το μέλλον αυτού του κράτους. Στα θέματα ανάπτυξης, αφού κατά κανόνα είναι ένα Υπουργείο που έχει να κάνει κυρίως με τον τομέα της ανάπτυξης, τον τουρισμό, τη βιομηχανία και το εμπόριο. Στα θέματα των επενδύσεων, επίσης, τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά σε μια περίοδο που διερχόμαστε μια ύφεση ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Και, βεβαίως, χωρίς αμφιβολία, στα θέματα ενέργεια.

Η δουλειά που γίνεται σήμερα δεν αφορά τους επόμενους μήνες ή την παρούσα Κυβέρνηση. Αφορά το μέλλον του κυπριακού λαού και η προσπάθειά μας είναι η Κύπρος, μπαίνοντας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, να μετατραπεί σε έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την περιοχή και για την Ευρώπη.

Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι θα υπάρξει σκληρή δουλειά, άμεση συνεργασία και, βεβαίως, θα έχουμε την ευκαιρία τις επόμενες μέρες να μιλήσουμε με όλους τους λειτουργούς. Πρέπει να γνωρίζετε από τώρα ότι έτσι λειτούργησα όλα αυτά τα χρόνια. Η πόρτα του γραφείου μου είναι πάντοτε ανοικτή για να υπάρχει άμεση επικοινωνία και συνεργασία. Πολλές φορές τα προβλήματα λύνονται άμεσα και καθοριστικά με αυτό τον τρόπο παρά μετά από πολλές συζητήσεις και μακρές συσκέψεις.

Δεν θα πω περισσότερα. Θα ευχηθώ σε όλους μας να μπορέσουμε να παράξουμε έργο, γιατί εμείς υπηρετούμε το κράτος, υπηρετούμε τον πολίτη, από οποιοδήποτε πόστο κι’ αν εργαζόμαστε και αυτό πρέπει να έχουμε πάντοτε υπόψη μας. Θεωρώ μεγάλη μου τιμή να υπηρετώ αυτή τη μικρή πατρίδα, η οποία έχει περάσει τόσα πολλά στην ιστορία της, από το αξίωμα του Υπουργού και, βεβαίως, όλοι μαζί πρέπει να συμβάλουμε ώστε να αναβαθμιστεί η Κύπρος μας σε όλους τους τομείς, να ενισχυθεί, να έρθουν καλύτερες μέρες για το σύνολο του κυπριακού λαού. Και εδώ, σε αυτούς τους τομείς, η δουλειά μας θα είναι καθοριστική.

Εύχομαι στην κα Υπουργό καλή πορεία στη συνέχεια και στους πολιτικούς στόχους που θέτει και πάνω από όλα οικογενειακή ευτυχία και υγεία. Είμαι σίγουρος ότι θα βρεθούμε ξανά με διάφορες ευκαιρίες, γιατί η μικρή μας Κύπρος μάς χρειάζεται όλους».