16/3/12

* Ο Υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε με την Ευρωπαία Επίτροπο για την Κλιματική Δράση *Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ


16/03/2012
Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης και η Ευρωπαία Επίτροπος για την Κλιματική Δράση κα Connie Hedegaard είχαν σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Γεωργίας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της κας Hedegaard στην Κύπρο.



Μετά το πέρας της συνάντησής τους, ο Υπουργός Γεωργίας και η κα Hedegaard προέβησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Ο κ. Αλετράρης στη δήλωση του ανέφερε τα εξής: «Είχαμε σήμερα μια πολύ χρήσιμη συνάντηση με την κα Hedegaard κατά την οποία συζητήσαμε θέματα προετοιμασίας της Κύπρου εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας τον ερχόμενο Ιούλιο, θέματα οργάνωσης και στελέχωσης των διαφόρων ομάδων μας. Αναφερθήκαμε σε θέματα που σχετίζονται με το Άτυπο Συμβούλιο Περιβάλλοντος που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 του ερχόμενου Ιουλίου και θα έχει ως θέμα το νερό και την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές. Επίσης, μιλήσαμε και για θέματα που είτε θα κληρονομήσουμε από τη Δανική Προεδρία είτε θα αφορούν νομοθετήματα που προγραμματίζεται να παρουσιάσει η Επίτροπος στο Συμβούλιο των Υπουργών, όπως είναι ο οδικός χάρτης για οικονομία χαμηλού άνθρακα μέχρι το 2050 και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από πλοία.

Τέλος, συζητήσαμε για τα διεθνή θέματα, όπως είναι το Διεθνές Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή που θα διεξαχθεί στη Ντόχα του Κατάρ. Είχαμε μόνο μία ώρα στη διάθεσή μας αλλά στο μέλλον θα έχουμε κι άλλες επαφές στις Βρυξέλλες».

Από την πλευρά της η κα Hedegaard ανέφερε: «Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και συζητήσαμε για την προετοιμασία της Κύπρου εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Υπουργό Γεωργίας, με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε αρκετές φορές στις Βρυξέλλες και να συζητήσουμε για θέματα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας. Θέματα που έχουν να κάνουν, για παράδειγμα, με το πώς προχωράμε στο να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε μια ενεργειακά αποδοτική οικονομία, επαρκή σε πόρους, που θα βασίζεται λιγότερο στις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, ώστε να μειώσουμε το κόστος της Ευρώπης σε θέματα ενέργειας αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθούμε να συνενώσουμε την κλιματική δράση με τα θέματα ενέργειας και τον τομέα των νέων θέσεων εργασίας διευρύνοντας την ατζέντα με τις καινοτομίες που θέλουμε να φέρουμε.

Επίσης, σε επίπεδο διεθνών συνομιλιών για την κλιματική αλλαγή, θα εξετάσουμε κάποια θέματα μαζί – η Κυπριακή Προεδρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – όπως είναι η προσέγγιση των τρίτων χωρών.

Προσβλέπουμε σε μια καλή και στενή συνεργασία και πρέπει να πω ότι υπάρχει μια καλή δυναμική ανθρώπων εδώ στην Κύπρο».